Kalp Krizi Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Kişi mide bölgesinden çenesine doğru uzayan bir ağrıyla karşı karşıya kaldığında ilk önce bunu kalp krizine yormayabilir. Ancak kalp krizi belirtileri genellikle bu ağrılarla ifade edilebilir. Aniden ve şiddetli bir şekilde başlayan ağrılara kulak vermek gerekir.
Kalp Krizi Nedir?
En kısa tanımıyla kalp krizi, kalp dokusunun hasara uğramasıdır. Bu hasarın nedeni ise kalbin beslenmesinde büyük bir yeri olan atardamarların tıkanması sonrasında oksijen alamamasıdır. Hayati fonksiyonunu yerine getiremeyen kalp kası yetersiz oksijen sonrasında sekteye uğrar. Ayrıca kalbe kan akışını sağlayan atardamarların tıkanması ve plak isimli yapıların damar duvarlarında oluşması da kalp krizini tetikler. Bu gibi durumlardan dolayı kalbin oksijensiz kalması kalp krizi ile sonuçlanır.
Kalp Krizi Belirtileri
Kalp krizi belirtileri genellikle göğüs ağrısıyla başlar. Aniden ve şiddetli bir şekilde gelen göğüs ağrısına nefes darlığı, terleme ve bulantı da eklenir. Kalp krizinin en bilinen belirtileri bunlardır. Ancak hiç fark edilmeyen ve ağrı hissedilmeyen kalp krizleri de vardır. Bu krizler ölümcül olabilir. Bu nedenle kalp krizi belirtileri hastanın kurtulmasında büyük önem taşır. Eğer bir kişide bu belirtiler gözlemleniyorsa hiç zaman kaybedilmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerekir.
Kalp Krizi Risk Grubu
Kalp krizi her kişinin başına gelebilecek bir meseledir ancak bazı faktörler kalp krizi riskini arttırır. Kalp krizi risk grubu aşağıdaki gibi sıralanabilir.
· Şeker hastaları
· Hipertansiyon hastaları
· 55 yaş üstü kadınlar
· 45 yaş üstü erkekler
· Birinci derecede akrabalarında kalp krizi öyküsü olanlar
· Obezite
· Kolesterol
Kalp Krizinden Korunmak İçin Ne Yapmalı?
Kalp krizi ciddi bir rahatsızlık olduğu için öncesinde buna karşı önlem almak gerekir. Erken tanı kalp krizinin önlenmesinde büyük önem taşır. Bunun için kişiler düzenli olarak sağlık kontrollerini yaptırmalı ve yaşam kalitelerini yüksek tutmalıdır. Kalp krizinin en önemli nedenlerinden biri olan damar tıkanıklığına dikkat edilmeli ve sağlıklı beslenilmelidir. Sağlıklı beslenme ve spor kalp sağlığının en yakın dostları olarak tanımlanabilir. Sigara ve alkol gibi zararlı alışkanlıklardan uzak durulmalı, kolesterol seviyesi aşağıda tutulmalıdır. Eğer ailede kalp krizi öyküsü varsa rutin kontroller aksatılmamalı ve doktor tavsiyelerine uyulmalıdır. Stresli bir hayatın en büyük kalp düşmanı olduğu unutulmamalıdır ve olabildiğince stresten uzak, sakin ve huzurlu bir hayat hedeflenmelidir.
, nedenleri ve teşhisleri ile ilgili daha detaylı bilgiler almak için Acıbadem'in web sitesini ziyaret ederek konu ile ilgili araştırmalarınızı genişletebilirsiniz.