İçişleri Bakanlığı 100 bin bekçi alımı yapacak! İşte alım şartları

İçişleri Bakanlığı 100 bin bekçi alımı yapacak! İşte alım şartları
İç İşleri Bakanlığı 772 sayılı Çarşı ve Mahalle Bekçisi Kanunu kapsamında Valilik ve Kaymakamlıklarda mülki sınırlar içerisinde görevlendirilmek üzere Çarşı ve Mahalle Bekçisi alımı yapılacaktır.
T.C. İÇİŞLERİ BAKANLIĞI VALİLİK ve KAYMAKAMLIKLARA ÇARŞI VE MAHALLE BEKÇİSİ ALACAK

İç İşleri Bakanlığı 772 sayılı Çarşı ve Mahalle Bekçisi Kanunu kapsamında Valilik ve Kaymakamlıklarda  mülki sınırlar içerisinde görevlendirilmek üzere Çarşı ve Mahalle Bekçisi alımı yapılacaktır.

İç İşleri Bakanlığı Emniyet Hizmetleri Sınıfında Hakkari, Şırnak Diyarbakır, Mardin ve Şanlıurfa illerinde Valilik ve Kaymakamlıklarda  mülki sınırlar içerisinde görevlendirilmek üzere Çarşı ve Mahalle Bekçisi alımı yapılacaktır, Sınav Komisyonunca yapılacak sözlü ve yazılı sınav sonucuna göre, alımı yapılacaktır.

Adaylardan aranacak şartları taşıyanlar, öncelikle sözlü sınava tabi tutulacak olup, sözlü sınavdan geçerli not alan adaylar yazılı sınava girmeye hak kazanacaktır. Yazılı sınav sonuçlarına göre asil ve yedek aday listesi belirlenecektir. Adaylara Valilik ve Kaymakamlıkların internet adresinden yapılacak tüm duyurular tebligat niteliğinde olup, bu sebeple personel alımı süresince belirtilen resmi internet adreslerinin takip edilmesi gerekmektedir.

BEKÇİ ADAYLARINDA ARANACAK ŞARTLAR

a)Türk vatandaşı olmak,

b)İlkokulu bitirmiş olmak,

c)Askerlik ödevini bitirmiş olup 30 yaşından yukarı olmamak, (30 yaşından yukarı olmamak kaydı asıl aday listesine girmiş olan istekliler için bekçiliğe giriş sınavı için verilen dilekçenin Valilik / Kaymakamlıklar tarafından İl / İlçe Emniyet Müdürlüklerine / Amirliklerine havale olduğu tarih; yedek aday listesine giren istekliler için adaylığa tayin tarihi göz önüne alınarak hesaplanır.)

d)Görevini yapmaya engel olabilecek bir hastalık veya engeli bulunmadığı sağlık kurulu tarafından verilmiş raporlarla tevsik edilmiş olmak,

e)Ağır hapis veya 6 aydan fazla hapis veyahut affa uğramış olsalar bile zimmet, ihtilas, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanmak, dolanlı iflas veya yüz kızartıcı başka bir fiilden dolayı hapis cezasından hükümlü bulunmamak,

f)657 Sayılı Devlet Memurları Kanunun 48’nci maddesindeki şartları taşımak,

g)Türk toplum telakkilerine göre kötü şöhretli tanınmamak,

h)Kamu haklarından mahrum olmamak, kamu hizmetlerinden mahrumiyet cezası ile mahkum bulunmamak,


3.BAŞVURU YERİ, ŞEKLİ ve TARİHİ:

a)Bekçi adayları, çalışmak istedikleri Kaymakamlıklara istenilen evraklar ile birlikte başvururlar.

b)Başvuru dilekçelerinde sınav yerine kadar gidiş dönüş ve zaruri masrafları ile sınavı kazandığı takdirde sağlık kurulu raporu almak üzere yaptığı masrafların kendilerine ait olacağı, ileride bu konuda herhangi bir talepte bulunmayacakları yer alır.

c)Dilekçe Yönetmeliğin 5 inci maddenin birinci fıkrasındaki hususların bulunup bulunmadığı araştırıldıktan ve tamamlattırıldıktan sonra belgeler o yer İlçe Emniyet Müdürlüklerine / Amirliklerine havale olunur ve isteklinin bekçi olabilmesi için kanunun 6 ncı maddesinde sayılan niteliklere sahip olup olmadığı hususunda gerekli soruşturma yapılır.

d)Dilekçeye bağlı belgelerin incelenmesinde, bekçiliğe giriş için gerekli nitelikleri taşımadığı açıkça anlaşılan veya yapılan soruşturmada bekçi olmaya mani bir hali tespit edilen istekliye  Kaymakamlıklarca isteğin kabul edilmediği gerekçeli bir yazı ile bildirilir. Dilekçe ekleri ile beraber istemi halinde sahibine geri verilir.

e)Adaylar yapılacak olan sözlü ve yazılı sınava katılmak amacıyla;

·         T.C. kimlik numarası beyanı,

·         Okul diploma veya tasdiknamesi aslı veya kurumca tasdikli örneği,

·         Askerlik durum beyanı,

·         4,5×6 ölçülerinde 6 adet fotoğraf,

·         Adli sicil beyanı,

·         Gerekmesi halinde lisede hazırlık okuduğuna dair beyanı.

f)Başvurular 06 Nisan 2016- 05 Mayıs 2016 tarihleri arasında yapılacaktır.

g)Bekçiliğe girmeye mani bir hali bulunmadığı anlaşılan isteklilere fotoğraflı ve açık kimlikleri yazılı birer “Sınava giriş belgesi” verilir. Bu belgede, sözlü sınavın yapılacağı yer, gün ve saati de belirtilir. Sözlü ve/veya yazılı sınava girmeye hak kazanan adaylar imzaladıkları bu “Başvuru Formu” nu sınava getirmek zorundadır. Adaylar başvuru süresi içerisinde Başvuru Formunda aksaklık görmesi halinde görevli personele düzelttirip, yeniden imzalayacaklardır. Başvuru formundaki bilgiler yapılacak işlemlere esas alınacak olup, beyan edilen yanlış bilgilerden adayın kendisi sorumlu olacaktır.

h) Adayaların başvuru yapması için o ilde yaşaması şart değildir, İstenilen yerden gelinip müracaat edilebilir.

BEKÇİ ALIMI İÇİN SÖZLÜ SINAVIN ŞEKLİ, TARİHİ, YERİ VE KONULARI

Sözlü sınava girmeye hak kazananlar 07/05/2016 tarihinde aşağıda belirtilen başvuruda bulundukları yerlerde sınava gireceklerdir.

Sözlü sınava girmeye hak kazananların, sınav yerleri mülki amirliklerce adaylara verilecek “Sınav Giriş Belgesinde” belirtilecek olup, sözlü sınava “Sınav Giriş Belgesi” ile katılınacaktır. “Sınav Giriş Belgesi”ni göstermeyenler sınavlara alınmazlar.

Sözlü sınavda adayların, kültür durumu ile beraber, Genel görünüş itibariyle bekçiliğe girmeye elverişli olup olmadığı, Hal ve tavır, vakara uymayan konuşma itiyadı, laubali ve yılışık hareketleri, Herhangi bir düşünce ve duygunun sözle anlatılmasında güçlük çekilme veya aksaklık, gibi bekçiliğe girmeğe mani halleri olup olmadığı değerlendirilecektir.

Başvuruda bulunan adaylardan, sözlü sınavda yüz tam puan üzerinden yetmiş puan alan adaylar başarılı sayılarak yazılı sınava çağrılacaktır. Sözlü sınav sonuçları 09/05/2016 tarihinde Valilik ve Kaymakamlıkların internet adresinden ilan edilir.

BEKÇİ ALIMI İÇİN YAZILI SINAVIN ŞEKLİ, TARİHİ, YERİ VE KONULARI

Yazılı sınava girmeye hak kazananlar, 11/05/2016 tarihinde Valilik ve Kaymakamlıklarca belirlenecek olan yerlerde sınava gireceklerdir. Yazılı Sınav soruları Türkçe, Sosyal Bilgiler, Fen Bilgisi, Hayat Bilgisi ve Matematik derslerinden tertip olunur.  Yazılı sınav soru adeti ………, süresi …….. (dk) dır. (Sınavın şekli, sınav süresi ve sınavda sorulacak soru adedi valilik ve kaymakamlıklarca belirlenir.) Sınav esnasında, sınava katılanların diğer sınava katılanlar ile konuşmaları, gerek birbirinden gerek dışardan kopya almaları yasaktır. Bu hareketleri yaptıkları görülenler derhal sınav dışı edilirler ve kâğıtlarına durum işaret edilir. Bu husus sınav sonunda düzenlenecek tutanağa kaydedilir. Sınava özürlü veya özürsüz saatinde girmemiş olanlar o sınava girme hakkını kaybetmiş sayılır. Yazılı sınavlar yüz tam puan üzerinden değerlendirir.

KESİN BAŞARI LİSTESİ

a)Yazılı sınavda en yüksek puan alanlardan başlamak üzere sınavda başarı gösterenlerin ad ve soyadları ile puanları yazılı liste hazırlanır. Bu listenin başından itibaren boş kadro sayısı kadar aday “Asil Aday Listesi”ni, geri kalan kısmı da “Yedek Aday Listesi”ni teşkil eder.

b)Asil ve Yedek Aday Listesi oluşturulurken yapılan puanlamada adayların puanlarında eşitlik olması durumunda yaşça küçük olana öncelik verilir.

c)Asil ve yedek aday listesi 11/05/2016 tarihinde Valiliğin internet adresinden ilan edilir

SONUÇLARA İTİRAZ

Yazılı sınav sonuçlarına, maddi hata bulunduğu iddiasıyla neticelerin ilanından itibaren iki iş günü içinde sınav komisyonuna itirazda bulunulabilir. İtiraza iki iş günü içerisinde komisyonca cevap verilir.

SINAVI KAZANANLARIN ATANMASI

a)Aday listesine giren isteklilerden yapılacak güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması olumlu olanlar tebligat üzerine en yakın tam teşekküllü devlet hastanesinden alacakları Sağlık Kurul Raporlarını ilgili emniyet birimlerine teslim ederler.

b)Bekçiliğe girmeye elverişli olduğu anlaşılanlar aday memur olarak atanırlar. Ataması yapılanlardan, vazgeçenler ile geçerli bir mazereti olmaksızın kanuni süresi içerisinde görevine başlamayanların atamaları iptal edilecektir.

c)Ataması yapılan aday memurlar arasından kanuni süreler içerisinde göreve başlamayanların yerine yedek listesinden sıra ile çağrılır.

İlgili mevzuat doğrultusunda yeknesaklığın sağlanması amacıyla ilana Valilikler çıkacaktır, ancak başvuru, sınav ve diğer işlemler ilgili Valilik ve Kaymakamlıklarca yapılacaktır. Tüm işlemler 10.10.1966 Tarih ve 12422 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanan ve 2/4/2016 tarih ve 29672 sayılı değişiklikle Resmi Gazetede Yayımlanan Çarşı Ve Mahalle Bekçiliğine Giriş Sınavı Yönetmeliği’ne uygun yürütülecektir.

İlçelere göre alıncak Çarşı ve Mahalle Bekçileri kontenjanları alım yapacak olan Valilik Ve Kaymakamlıkların web sitelerinde ilan olunmuştur.