Evde taş gibi köy yoğurdu yapmanın püf noktası! Herkes nasıl yaptığını öğrenmeye çalışacak
Evde yoğurt yapan insanlar yoğurtlarının daha sert olması için püf noktalarını araştırmaya devam ediyor. Taş gibi yoğurt yapmak için yöntemler paylaşıldı! Tüm detaylara haberimizden ulaşabilirsiniz.
TAŞ GİBİ YOĞURT YAPMANIN PÜF NOKTALARI
İlk olarak eğer evde sert yoğurt elde etmek istiyorsanız kullandığınız sütün kalitesi önem taşır. Bu sebeple sütün taze ve doğal olması yoğurtların daha güzel olmasını sağlar. Yoğurt yaparken sütü kaynatmak kıvam için en önemli noktadır. Süt kaynarken sütün karıştırılması ve üstünde olan kabarcıkların alınması gerekiyor. Sütünüzü kaynattıktan sonra ılık hale gelene kadar soğutmanız ve sıcaklığının maya için uygun olması gerekir. Eğer eşit olmazsa yoğurt mayası çalışmaz. Köy yoğurdu yapabilmek için yoğurt mayasının sütün içine eklenmesi ve iyice karıştırılması gerekir. Yoğurdun kıvamı için en önemli etkenlerden biri de seçtiğiniz kaptır.
Yoğurt kabının kapaklı ve sıcak tutulabilen bir kap olması gerekmektedir. Bu şekilde daha iyi kıvam sağlanır. Yoğurt kabına dökülen sütün ağzı kapalı şekilde bekletilmesi gerekir. Yoğurt mayalanma süresi sıcaklığa göre değişir ve 6-8 saat arasında mayalanır. Yoğurt mayalandıktan sonra buzdolabında soğuk bir ortamda bekletirseniz daha uzun süre taze kalır. Köy yoğurdu yapmak için bir litre süt, bir yemek kaşığı yoğurt, bir tutam şeker, bir tutam tuz gerekir. İlk olarak ağzı açık bir tencerede süt orta ateşte kaynatılır ve kaynama başladıktan sonra altı kısılarak 10-15 dakika daha kaynaması beklenir. Kaynadıktan sonra hafif el yakacak şekilde soğuması beklenir. Bir kase içinde maya ve suyu alınan damızlık yoğurt konularak içine şeker ve tuz dökerek iyice karıştırılır. Daha sonra kaynayan ve soğutulan süt ve maya için hazırlanan karışım çırpılır ve son olarak bütün malzeme süte eklenir. Yoğurt mayalandıktan sonra ağzı hava almayacak şekilde iyice kapatılır. Tencere bezlerle sarılarak 4 saat kadar bekletilir ve buzdolabına kaldırılarak bir gün dinlendirilir. Mayısalanma süresinin yaz aylarında 5 saati geçmemesi önerilir. Kış aylarında ise ideal olan süre 6 saattir. Buzdolabında bir gün dinlenmesi suyunu iyice çekmesine fayda sağlar.