Tapu sahiplerine 90 günlük süre uyarısı
Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, milyonlarca tapu sahibine yönelik son dakika uyarısında bulundu. Ülkemizde milyonlarca kişinin hisseli tapusu olduğu belirtilirken hisseli tapu sahiplerinin hakları konusunda 90 günlük süre uyarısı yapıldı.
Türkiye sınırları içerisinde yer alan tüm taşınmazlar Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından tutulan tapu kütüğüne kayıt edilmektedir. Bu kayıtlar için herkese tapu adı verilen resmi belge verilmektedir. Tapu belgesi tek bir kişiye ait olabileceği gibi birden fazla kişiye de ait olabilir. Bu tip tapulara hisseli tapu adı verilmektedir.
HİSSELİ TAPU SAHİPLERİ İTİRAZ ETMEYEN HAKKINI KAYBEDECEK!
Hisseli tapuda ön alım hakkı tanınır ve hisse sahiplerine şufa hakkı bulunur. Eğer bir hisse sahibi bu payı satmak isterse, diğer hisse sahipleri öncelikli olarak satın alma hakkına sahip olurlar. Ancak bu ön alım hakkı için verilen süre 3 aydır ve dava açılmazsa hak ortadan kalkar.
Aynı şekilde, habersiz satış yapıldığında ise 2 yıl içinde ön alım talepli dava açma süresi bulunmaktadır. Dava açılmazsa ön alım hakkı düşer. Eğer hisse sahibi diğer hisse sahiplerine haber vermeden satış yaparsa, diğer hisse sahipleri itiraz hakkına sahiptir. Sonuç olarak; Tapunun satışı hissedarların anlaşmasına bağlıdır ve ortak satış kararı verildiğinde tapu bir bütün olarak satılır. Hisseli tapunun satışı konusunda izlenecek yöntem, hissedarların anlaşmasına dayanır.
90 günlük süre dolana kadar başvuru yapmayan hisse sahipleri şufa hakkı olarak tanımlanan ön alım hakkını kaybeder. Bu nedenle hisseli tapunun diğer ortaklarından biri bu hakkını satmak isterse ve diğer hak sahibi bu payı almak isterse mutlaka 90 gün içinde başvuru yapmalıdır.