Emeklilikte Yaşa Takılanlar İçin Prim ve Borçlanma İadesi Müjdesi!

Emeklilikte Yaşa Takılanlar İçin Prim ve Borçlanma İadesi Müjdesi!
Emeklilikte yaşa takılanlar için umut verici bir gelişme yaşanıyor. Bir kısmı emeklilik aylığına kavuşurken, primleri yetersiz olanlar ise borçlanma gibi yöntemlerle eksiklerini tamamlamaya çalışıyor.

EYT kapsamında emeklilik hakkını kaybedenler için ise toplu iade seçenekleri araştırılıyor.

EYT'lilerin prim ve yıl şartını yerine getirerek emekli aylığı almalarının yanı sıra, primleri yetersiz olanlar ne yapabileceklerini araştırıyor. Hem primi tamamlama yolları hem de şartlarda olası bir değişiklik ve emekli olunamaması durumunda borçlanma ve prim iadeleri konusu oldukça merak ediliyor.

Her çalışanın hayali emekli olmak, ancak emekli olabilmek için yıl, yaş ve prim şartlarının tamamlanması gerekiyor. Son dönemde yürürlüğe giren EYT yasası, 8 Eylül 1999 ve öncesinde sigortalı olan 4 milyondan fazla kişinin emeklilik için yaş şartını kaldırmıştır. Bu sayede prim ve yıl şartını tamamlayanlar emeklilik hakkını elde etmiştir.

Prim Gün Şartı Düşürülecek Mi?

Gündemde, BAĞ-KUR reformuyla ilgili çalışmalar bulunuyor. Bu reform kapsamında, küçük esnaf, çiftçi gibi 1 milyon Bağ-Kur'lunun prim gün şartının 9000'den 7200'e indirilmesi planlanıyor. Bu düzenlemenin kısmi emeklilik hakkını da içerdiği konuşuluyor. 5400 prim günüyle kısmi emekli olabilen Bağ-Kur'lularda bu sürenin 4500'e çekilmesi bekleniyor.

Böylece tam emeklilikte 1800, kısmi emeklilikte ise 900 gün avantajı ortaya çıkacaktır. Söz konusu düzenleme, 9000 gün primi tamamlayamayan erkek esnafların da erken emeklilik imkânı sunacağı ifade ediliyor. Bu çerçevede, 7200 gün primi tamamlayan erkek Bağ-Kur'luların hemen emekli olabilecekleri belirtiliyor.

Borçlanmada Para İadesi Mümkün Mü?

Borçlanma başvurusunda bulunup ödemelerini gerçekleştiren kişiler, emekli aylığı bağlanmadan önce başvuru yaptıklarında ödedikleri hizmet borçlanmalarının bedelini geri alabilirler. Ayrıca, vefat eden sigortalının hak sahipleri de borçlanma bedellerini aynı şartlar altında geri alabiliyorlar.

Ayrıca ileride yeniden borçlanma imkânı da bulunuyor. Bu durumda, yeni talep alınarak ödeme tutarı hesaplanıyor.

Kimlere Prim İadesi Yapılır? Nasıl Geri Alınır?

Prim iadesi için ilk şart, sigortalı olarak çalışmamak ya da kendi işini yürütmemektir. Ayrıca emeklilik için gereken 3 şart olan yıl ve yaş şartlarını tamamlamış olmak gerekiyor.