Bağ-kur, SGK-SSK emeklilerine sevindirici haber! Ek zam tablosu yayınlandı
Milyonlarca emekli, Ocak zammı ve iyileştirmeler konusundaki gelişmeleri büyük bir heyecanla takip ediyor. Hazırlıklar hızla devam ederken, önümüzdeki hafta bu süreç önemli bir aşamaya taşınacak. İlgili bakanlar, emeklilerin beklentilerini karşılamak için 3 farklı formülü masaya yatıracaklar. Bu formüller, emeklilere yapılacak iyileştirmelerin ana çerçevesini oluşturacak.
Hazırlanan çalışma, bakanlar kurulunun onayından geçtikten sonra nihai halini alacak ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a sunulacak. Bu aşamada, emeklilerin maddi durumları ve yaşam standartları göz önünde bulundurularak adil bir iyileştirme planı oluşturulması hedefleniyor. İşte masaya yatırılacak olan formüller...
CUMHURBAŞKANI YARDIMCISI CEVDET YILMAZ'DAN AÇIKLAMA
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz bir önceki gün gündeme dair yaptığı açıklamada enflasyonun geniş kesimler üzerinde oluşturduğu olumsuz tahribatı gidermek üzere çok ciddi adımlar attıklarını, maaşlarda düzenlemelere gittiklerini belirtti.
Yılbaşı itibarıyla memurların maaşlarında enflasyon oranına göre bir artış olacağını, bu artışın memur emeklilerine de yansıyacağını anlatan Yılmaz, "İşçi emeklileri, Bağ-Kur emeklileri ve asgari emekli aylığı alanlara ilişkin oransal artışlar ve enflasyon farkı olacak.
Sayın Cumhurbaşkanı'mızın talimatıyla bu kesimlere dönük dengeleyici bir çalışmayı sürdürüyoruz. Çalışmayı yıl sonuna kadar tamamlayarak emeklimizin yanında olmaya devam edeceğiz. Düşük alanları destekleyici mahiyette bir yaklaşımımız olacak." dedi.
KIDEM TAZMİNATI VAR MI?
Kıdem tazminatı düzenlemesine ilişkin soru üzerine Yılmaz, "Şu anda bir çalışmamız yok. Sendikalarla oturup uzlaşmadan, anlaşmadan bir anlayış birliği oluşturmadan bu konularda hiçbir zaman bir adım atmadık, atmayacağız." ifadelerini kullandı.
TAKVİM BELLİ OLDU
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yürütülen çalışma sürerken, önümüzdeki hafta önemli bir aşamaya geçilecek.
Çalışmanın Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ile Hazine ve Maliye Bakanı Cevdet Yılmaz'ın katılımıyla yapılacak toplantıda masaya yatırılması planlanıyor.
Önümüzdeki hafta bakanlar düzeyinde ele alınacak çalışma, tamamlandığında Başkan Recep Tayyip Erdoğan'a sunulacak. Ardından da Meclis'e sevk edilerek yasa süreci başlatılacak.
Emeklilere yönelik iyileştirme çalışmalarında hem kök aylıkları artıracak hem en düşük emekli aylığını yükseltecek 3 formül gündeme geliyor.
İLK FORMÜL TABAN AYLIK İÇİN
Bu kapsamda halen 7 bin 500 lira olan en düşük aylık ödemesinin artırılması bekleniyor. Burada en az 10 bin lira seviyesi konuşuluyor.
Bu yönde bir düzenleme söz konusu olursa, kök aylığı ne olursa olsun emeklilere 10 bin liradan az ödeme yapılamayacak.
Örneğin; en düşük aylık 10 bin lira yapılırsa, kök aylığı ve ek ödemesinin toplamı 10 bin liradan az olan emeklilere verilecek para her ay 10 bin liraya tamamlanacak. Yani emeklilerin eline en az 10 bin lira geçecek. Taban aylıkta yapılacak artış konusunda 3 farklı formül öne çıkıyor:
* Net asgari ücret 8 bin 506 lirayken, en düşük emekli aylığı ödemesi bunun yüzde 88.16'sı seviyesindeydi. Temmuz'da net asgari ücret 11 bin 402 liraya çıktı ancak taban emekli aylığı aynı kaldı. Önceki seviyenin yeniden sağlanması istenirse en düşük emekli aylığı 10 bin 52 liraya yükselebilecek.
* En düşük emekli aylığına 6 aylık enflasyonun yansıtılması da mümkün. Orta Vadeli Program'da 2023 yılı enflasyonu tahmini yüzde 65 olarak yer aldı. Bu tahmine göre bu yılın ikinci yarısında enflasyon yüzde 37.76 olarak bekleniyor.
Eğer bu oran yansıtılırsa, en düşük emekli aylığı 10 bin 332 lirayı bulabilecek.
* Üçüncü formül ise en düşük emekli aylığının halen net 11 bin 402 lira olan asgari ücretle eşitlenmesi.
En çok talep bu yönde geliyor. Eğer bu formül hayata geçerse, ek ödeme dahil aylığı 11 bin 402 liranın altında olan tüm emeklilerin geliri artacak.
Halen 7 bin 500 lira alanların gelirinde 3 bin 902 lira artış yaşanacak.
İKİNCİ FORMÜL KÖK AYLIK İÇİN
Taban aylıktaki artışın yanı sıra kök aylıkta da artış üzerinde duruluyor. Burada ilk formül seyyanen artış. Memurlarda iyileştirme geçtiğimiz Temmuz ayında seyyanen yapılmıştı.
Maaşlara 8 bin 77 lira seyyanen zam ilave edilmişti. Emeklilerde de seyyanen artış formülü uygulanması mümkün. Burada tüm emeklilere aynı tutarda seyyanen zam yapılabileceği gibi, maaşa göre bir kademeli zam da söz konusu olabilecek.
ÜÇÜNCÜ FORMÜL ORANSAL ZAM
Emeklilere yönelik üçüncü formül ise oransal zam. Kök aylıklara yansıyacak bu artışın refah payı şeklinde yansıtılması da mümkün. Burada da maaşa göre kademeli bir oran belirlenebilir.
KARAR ERDOĞAN'IN
Artışlara ilişkin hazırlanacak formüller, çalışmaların tamamlanmasının ardından Başkan Erdoğan'a sunulacak. Hem hangi formülün ya da formüllerin uygulanacağı hem de tutarları/oranları konusunda son kararı Başkan Erdoğan verecek.
NE ZAMAN YÜRÜRLÜĞE GİRECEK?
Düzenleme Ocak ayındaki zamla birlikte yürürlüğe girebileceği gibi, yeni yıl beklenmeden de hayata geçirilebilecek.
İyileştirme haricinde Ocak ayında SSK ve Bağ-Kur emeklilerini 2023'ün ikinci yarısında gerçekleşen enflasyon oranında zam bekliyor.
Orta Vadeli Program'daki enflasyon tahminine göre bu oran yüzde 37.76 olacak. Memur emeklileri ise Ocak'ta yüzde 15 zam ve enflasyon farkı alacak.
Enflasyon tahminine göre bu fark yüzde 29.96 olacak. Memur emeklilerinin yüzde 15'lik Ocak zammı bu farkla birlikte yüzde 49.46'ya ulaşacak.
29 EKİM'DE EMEKLİLERE İKRAMİYE VAR MI?
Öte yandan Emeklilere Cumhuriyet Bayramı ikramiyesi verilecek mi, yatacak mı sorusu gündemdeki yerini almış durumda.
29 Ekim 2023 tarihinde ikramiye verilip verilmeyeceği hakkında araştırmalar hızlandı.
EMEKLİLERE CUMHURİYET BAYRAMI İKRAMİYESİ NE ZAMAN VERİLECEK?
Yaklaşık 17 milyon emekli Ramazan ve Kurban bayramlarında iki kez ikramiye alıyor. Bu yıl Cumhuriyet'in 100. Yılı dolayısıyla, üçüncü ikramiye ödenmesinin gündeme geldiği iddiaları sosyal medyada konuşuluyor.
Bu kapsamda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı uzmanlarının düzenleme için hazırlıklar yaptığı ifade edildi.
EMEKLİYE 29 EKİM İKRAMİYESİ NE KADAR OLACAK?
Bir kereliğine ödenecek ikramiyenin miktarı üzerindeki çalışmalar devam ederken, ilk olarak masaya 5 bin lira rakamının geldiği ve bu rakam üzerinde uzlaşı sağlandığı bildirildi.
Sonra ve 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı öncesi kamuoyuna duyurulacağı tahmin ediliyor.
Açıklamanın çalışma bittikten sonra ve 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı öncesi kamuoyuna duyurulması bekleniyor.