“YİKOB Kapasite Güçlendirme Projesi"...
2012 yılında çıkarılan yasa ile kapanan İl Özel İdareler yerine kurulan YİKOB ile ilgili İçişleri Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı tarafından “YİKOB Kapasite Güçlendirme” adı altında bir proje geliştirildi.
Proje için gerçekleştirilecek toplantılarla ilgili olarak aralarında Van’ın da bulunduğu 3 il, pilot il olarak belirlendi.
İLK TOPLANTI VAN’DA YAPILDI
24 ay içinde tamamlanması öngörülen projenin ilk toplantısı Van’da yapıldı.
Van’daki bir otelde düzenlenen toplantıya, YİKOB yasasını hazırlayanlardan biri olan Van Valisi ve Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, İçişleri Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı Daire Başkanı Volkan Barış Göçmez, Bakanlık bürokratları, Van’ın yanı sıra Ankara, Antalya, Erzurum, Eskişehir, Kahramanmaraş, Sakarya, Tekirdağ, Kayseri, Konya ve Kocaeli’nden YİKOB ve kamu kurumu temsilcileri katıldı.
SEMİNERE İLİŞKİN
“Van Pilot Bölgesel Semineri” adı altında düzenlenen programın açılışında konuşan Proje Direktörü Serhat Akmeşe, projeye ilişkin şu bilgileri verdi:
“Kamu sektöründe Cumhurbaşkanlığı, Maliye Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı gibi kamunun önemli sektörleri ile uzun zamandır çalışıyoruz. Bu proje ile de yerel kurumlar da dahil olmak üzere, kamu yönetimi döngüsünün önemli paydaşları ile çalışmaktan dolayı çok heyecanlıyız. Mart 2019’da başladığımız YİKOB’un kapasitesinin geliştirilmesi, teknik yardım projesinin 24 ayının 8 ayını geride bıraktık. Strateji geliştirme başkanlığımızla ekiplerimiz arasında devam eden çalışmada personel ihtiyaç analizlerini tamamlama aşamasındayız. Geldiğimiz aşamada ilkini Van’da gerçekleştirdiğimiz pilot seminerler ile çalışmanın bir sonraki kilometre taşı için yola çıkmış bulunuyoruz. Bugün projemizin geldiği nokta itibariyle analizlerimizi sizlerle paylaşmayı hedefliyoruz. Seminerimiz Ekim ayı itibariyle başlayacak ve eş zamanlı olarak devam edecek. Bunun için de sizlerin görüş ve katkılarını alacağımız çalıştaylarımız hafta boyunca devam edecek.”
STRATEJİ GELİŞTİRME BAŞKANLIĞI’NIN ÇALIŞMALARI
İçişleri Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı Daire Başkanı Volkan Barış Göçmez de yaptığı konuşmada, yürütülen çalışmalara ilişkin bilgi verdi.
Göçmez, şu bilgileri aktardı:
“Bilindiği üzere Strateji Geliştirme Başkanlığımız yerel yatırımın planlanması ve güçlendirilmesi, bütçe işlemleri gibi birçok konuda koordine edici bir rol üstlenmiştir. Proje bazlı çalışmalar da yürütmektedir. 2014-2016 yılları arasında uygulanan yerel aktörlerin katılımıyla yerel yardımını planlama kapasitesinin güçlendirilmesine yönelik AB projesi sonucunda yerel yatırımlar planlanmış ve planlanmada destek vermiştir. Ayrıca yatırımların dijital ortamda izlenmesi amacıyla, bakanlığımız tarafından bir proje uygulamaya konulmuştur. Dijital dönüşüm alanında yürütülen çalışmaların bakanlık düzeyindeki faaliyetleri yine strateji başkanlığımız tarafından sürdürülmektedir. Özellikle hizmetlerin elektronik ortamda tanımlanması ve devlet kapısında taşınması noktasında yapılan çalışmalar da aktif rol almıştır. Bakanlığımızın faaliyet gösterdiği her alanda yüksek bir performans sergilenmiştir. Ben sayın Valimize, Van’daki tüm dostlarımıza şükranlarımı arz ediyorum. Çalıştayın hepimize hayırlar getirmesini arzu ediyorum.”
YİKOB NASIL ORTAYA ÇIKTI?
YİKOB’un kurucularından biri olan Van Valisi ve Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez ise yaptığı konuşmada, YİKOB’un nasıl gündeme geldiğini ve nasıl kurulduğunu anlattı.
YİKOB’un büyük tartışmalar sonrasında yasalaştığını belirten Bilmez, şunları söyledi:
“O kanunu yazan 3 kişiden biri olarak bu YİKOB nerden geliyor, biraz onu anlatayım. Büyükşehir Yasası tartışıldığında ciddi bir çalışma yapıldı ve bu çalışmada İl Özel İdareleri’nin kaldırılması öngörüldü. YİKOB konusu günlerce tartışıldı. Karayolları modeli örnek alındı. Gençlik Spor Müdürlüğü incelendi. Devlet Su İşleri modeli incelendi ve en son kanun Meclis’e sevk edildi. İlçe YİKOB’ları da vardı, onların bütçesi de ayrıydı. Meclis’te de çok tartışıldı. Bu YİKOB’un hikâyesi buradan çıktı. İl Özel İdarelerinin yaptığı işlerin YİKOB tarafından yapılması... YİKOB’un icat edilmesinin nedeni, gerekçesi, Valilik ve Kaymakamlıkların cari giderlerinin, konakların yapımı, temini, araçların karşılanması ve İl Özel İdareleri kapanırken, buradaki taşınmazların YİKOB’a devredilmesi...”
YAŞANAN SORUNLAR
YİKOB’larla ilgili sorunların bulunduğunu, bunlardan en önemlisinin de her ilin kendine göre bir uygulama içinde olduğunu ifade eden Bilmez, şöyle devam etti:
“YİKOB maddesi müstakil bir kanundur. Ama uygulamasına baktığımızda 30 ilde sanki 30 ayrı kanun varmış gibi her ilde farklı bir uygulama gördü. Bu uygulamayı gidermek için biz mahalli idarelerin kapasitesinin geliştirilmesine yönelik AB projeleri uyguladık. Van, Trabzon, İzmir’i pilot il seçtik. Her 3 ilin de daha doğrusu 30 ilin de uygulaması farklı bir uygulama. Herkes kanunu kendi bildiği gibi işletmiş. Onun için ciddi sıkıntılar var. Bu nedenle bu çalışmalar önemlidir, YİKOB’larda çalışan arkadaşların bu eksikleri tespit edip yukarıya sunulması lazım.”
BAKANLIKTA ÖZEL BİRİM
YİKOB’ların düzenli ve tek düzende çalışması için kendine ait bir biriminin olması gerektiğine işaret eden Vali Bilmez, şunları kaydetti:
"YİKOB’lar kesinlikle ihtiyaç olan birimlerdir, çok daha güçlü olması lazım. Uygulama birliği sağlanması lazım. Ve YİKOB’lar için de Bakanlık merkezinde müstakil bir genel müdürlüğün olması lazım. Bu maddenin başından beri tüm tartışmaların içinde olan biri olarak bu gerekli, İzmir’deki uygulama farklı, başka ildeki farklı, bu uygulama birliğinin sağlanması lazım. Onun için diğer illerden gelen arkadaşların buna katkı yapmasını bekliyoruz. YİKOB’un daha iyi yürümesi için bu proje önemlidir.”
SUNUM VE DEĞERLENDİRMELER
Projenin Van’daki ilk ayağında gerçekleştirilen seminerin sonraki bölümlerinde de, Bakanlık yetkilileri tarafından YİKOB’ların mevcut durumuyla ilgili sunum gerçekleştirildi.
Proje ekibi tarafından da ‘Kapasite Güçlendirme Projesi’nin sunumu yapıldı.
Son olarak da, Ekim’de başlayacak olan çalıştay öncesi bir değerlendirme gerçekleştirildi ve toplantı son buldu.
Prestij Haber: Adil HARMANCI