Yanlışlık Olmalı!
Türkiye’deki otellerin konaklama vergisinde düzenlemeler yapıldı. Yapılan düzenlemelere göre hangi otellerin ne kadar vergi ödeyeceği bu düzenleme ile netleşti. Düzenleme yapıldı yapılmasına ancak, Antalya’daki bir otel ile ’daki bir otelin ödeyeceği verginin aynı olması tepki çekti.
Konaklama vergisinde, hangi otelin geceleme başına ne kadar vergi ödeyeceği belli oldu. Daha önce konaklama tutarının yüzde 2’si oranında alınması planlanan konaklama vergisi, Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yapılan görüşmeler sonrasında değişti. Yapılan değişikliğe göre, 5 yıldızlı oteller, tatil köyleri ve butik oteller geceleme başına 19 lira, 4 yıldızlı oteller ve tatil köyleri 12 lira, 3 yıldızlı oteller ve belediye belgeli tesisler 9 lira, 1 ve 2 yıldızlı otellerle diğer konaklama tesisleri geceleme başına 6 lira konaklama vergisi ödeyecek. Yapılan itirazlar üzerine gelen değişiklik, konaklama vergisini tesislerin segmentine göre sabitlese de, yine de tutarsızlık ortadan kalkmıyor. Örneğin, Belek’te geceliği 2 bin lira olan bir tesis de, Batman’daki 200 liraya satılan 5 yıldızlı bir tesis de 18 lira konaklama vergisi ödeyecek. Ayrıca 2020’de konaklama vergisine en az yüzde 22.5 zam gelmesi planlanıyor. Turizm bölgelerindeki otellere uygulanacak olan veri ile bölgedeki otellerde uygulanacak vergilerin aynı olmasını, yüzde 18’lik KDV oranlarını ve vergilerin turizme olan etkisini Yeni Doğu Gazetesi olarak ele aldık.
ÖZGÖKÇE: ADALETLİ DEĞİL
Gazete olarak görüştüğümüz Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Doğu Anadolu Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Cevdet Özgökçe, otellere uygulanan vergileri değerlendirdi. Özgökçe, “%18 KDV çok. Bas bas bağırıyorduk, sektör olarak diyorduk ki bu sene birçok kalemde mevcut hükümet işte %6’ya, % 1’e ve %8’e indirdi. Bize de bu uygulamayı yapın. Bizim beklentilerimiz dışında yeni bir vergi dilimi getirildi. Maalesef orantısız bir denge sağlanmadan bir vergi dilimi getirildi. Şimdi Antalya Lara’daki bir 5 yıldızlı kompleksle ’da ki bir işletmeyi aynı keseye koydular. Bu etik değil, doğru değil. Yanlış bir uygulama.” Dedi.
“TÜRKİYE’NİN EN UCUZ ŞEHRİYİZ”
Ülkenin içinde bulunduğu ekonomik şartlardan dolayı uygulamanın yapıldığına dikkat çeken Özgökçe şunları söyledi: “Belki ekonomik sıkıntılarımız var. Bir savaşın içindeyiz ama adaletli bir vergi dilimi olmadı. Yani değim yerindeyse, kazanan ile hiç kazanamayan ancak ayakta durabilen bir işletmeyi aynı kefeye koydular. Derhal bu uygulamanın düzeltilmesini talep ediyoruz. İşletmelerimiz zaten kıt kanaat geçiniyor. Türkiye’nin en ucuz şehriyiz. Yeme, içme, konaklamada. Bunun tek sebebi bölgemize yeterince turist çekememekten.”
“IŞİD’İN BURADA NE İŞİ VAR?”
Avrupalı turist alamadıklarını aktaran Özgökçe, “Biliyorsunuz yaklaşık 8-10 yıldır Avrupalı turist bu coğrafyaya gelmiyor. Avrupa ülkeleri, bizler yurt dışına gittiğimizde seyahat sigortaları yaptırıyoruz. Keza bütün gelişmiş ülkelerde bu uygulama var. Avrupa ülkeleri Türkiye’nin doğusuna, özellikle seyahat sigortası yaptırmıyorlar. Kırmızıçizgileri var. ’ın bu coğrafyanın ya da Erzurum’un Kars’ın bu şeyle ne alakası var.” İfadelerini kullandı.
ÖZGÖKÇE: BİZLERİ BİTİRECEK
Sektörde indirim beklediklerini kaydeden Özgökçe konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bizler sektör olarak bir indirim bekliyorduk. Yüzde 18 bizler için gerçekten büyük bir yüktü. Bir an önce bu yanlışın, bu hatanın düzeltilmesi ve bu hatadan dönülmesi gerekiyor. Bırakın yeni vergi zamları biz yüzde 18 KDV’nin. Diğer bizim sektörün dışında yapılan birçok ticaret erbabının yüzde 1, yüzde 3, yüzde 5, yüzde 7, yüzde 8 dilimlerde faydalandığı vergi dilimlerinde. Maalesef biz yüzde 18 gibi bir rakamla zaten vergilendiriyorduk. Vergi indirimi beklerken böyle bir verginin boynumuza bindirilmesi sırtımıza yük olması bizleri bitirecek.”
“KONAKLAMANIN DÜŞMESİNE NEDEN OLACAKTIR”
Van’ın bulunduğu coğrafi konum itibariyle şanslı bir şehir olduğunu söyleyen Özgökçe, “Bizim insanlarımızın esnaflarımızın da fedakarlığı ile biz İran pazarında ciddi bir ivme yakaladık. 2018’de de hiç beklemediğimiz bir konaklama sektöründe rakamlara ulaştık. Otellerimiz yüzde 80-85 doluluktaydı. Bu yeni vergi dilimi gerçekten uygularsa ciddi anlamda bir düşüş olacak. Çünkü insanların ceplerine hitap edecek. Bu da ister istemez gelenlerin konaklama gün sayısında düşüşe neden olacaktır. 300 bin bin lira günlük konaklamaya veren dört kişilik bir ailenin cebinden nerden bakarsanız 70-80 lira ya kadar ekstra bir ücret çıkacak. Haliyle bu da konaklama gün sayısına tekabül edecek ya da insanların gelememesi için bir etken, sebep olacak. Mutlaka etkileyecektir. Ancak bu hatadan bir an önce dönülmeli. Yani bizim coğrafya zaten kıt kanaat geçiniyor. Mevcut hükümetin bu hassasiyeti göz önüne almasını talep ediyoruz.” Şeklinde konuştu.
YENİ DOĞU GAZETESİ: AYCAN DOĞMAZ - MECNUN ÇALİ / ÖZEL HABER