VEDAŞ Bölge Müdürü Okuducu açıkladı; 'Amaç; kaliteli enerji sağlamak ve kayıp kaçağı azaltmak'

VEDAŞ Bölge Müdürü Okuducu açıkladı; 'Amaç; kaliteli enerji sağlamak ve kayıp kaçağı azaltmak'
Sayaçların neden direğe çıktığını VEDAŞ Bölge Müdürü Okuducu açıkladı; 'Amaç; kaliteli enerji sağlamak ve kayıp kaçağı azaltmak'

Van’da ev ve iş yerlerindeki sayaçların elektrik direklerine taşınması tartışma konusu oldu.

Vatandaşlar sayaçların direklere taşınmasının görüntü kirliliğine yol açtığını belirtirken, yetkililer de özellikle kayıp kaçağın önlenmesi ve daha kaliteli bir enerjinin sağlanması için bu yola başvurulduğunu söylüyor.  

5 YILLIK BİR ARGE PROJESİ

 

Konu ile ilgili olarak bilgi veren VEDAŞ Bölge Müdürü Emrullah Okuducu, yaptıkları çalışmanın bir ARGE çalışması olduğunu ve sorumluluk alanındaki 4 ili kapsadığını söyledi.

Amaçlarının kaliteli ve sürekli bir enerji sağlamak olduğunu belirten Okuducu, şunları söyledi:

“Van Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi olarak biz Van, Bitlis, Muş ve Hakkâri illerinde elektrik dağıtımı yapıyoruz. Faaliyetlerimiz içerisinde kaliteli enerji sağlamak, elektriği sürekli sağlamak bir de kayıp kaçağı alt düzeye çekmek gibi hedeflerimiz var. Bu hedefler doğrultusunda çalışmalarımızı yapıyoruz. Genişleme yatırımı yapıyoruz, kalite artırma yatırımı yapıyoruz. Yer altı çalışmaları yapıyoruz, aydınlatma çalışmaları yapıyoruz. Bununla beraber bütün bu çalışmaları sekteye uğratan, kaliteyi bozan kaçaklarla da mücadele ediyoruz. Kayıp kaçakla mücadelede en etkin yol direkt gidip vatandaşla muhatap olmaktır aslında. Bu anlamda da biz yaklaşık 5 yıldır bir ARGE projesini yürütüyoruz. Bu çalışmamız Gevaş’la başladı, sonradan bu çalışmamızı bütün bir bölgeye yaydık. Nedir bu çalışmamız, sayaçları vatandaşın ulaşamayacağı bir noktaya taşıyoruz.”

SAYAÇLAR, UZAKTAN OKUMA VE KESME ÖZELLİKLİ

 

Söz konusu yeni teknoloji sayaçlarla ilgili bilgi veren Okuducu, şöyle devam etti:

“Bu sayaçlarımız uzaktan okuma kesme özellikli bir sayaç. Dolayısıyla biz vatandaşın kapısına gitmeden faturalandırabiliyoruz. PS teknolojisi dediğimiz bir teknoloji var, bu sayede biz direkt sayaçlarla haberleşebiliyoruz. Şu anda bölgemizde yaklaşık 260-270 bin sayacımız, abonemiz o şekilde. Çalışmalarımız devam ediyor, biz bütün bölgeyi akıllı şebeke kapsamına almak istiyoruz. Van’ın bütün ilçelerini biz bu kapsama dahil ettik. Bütün ilçeler şu anda uzaktan okunan sayaçlarla donatıldı. Bu çalışmalar bitti, en son Başkale’yi yaptık. Edremit ilçemizde başladık, şu anda İpekyolu bölgemize geçtik. Daha sonra da Tuşba’yı tamamlayıp, Van merkezde komple bitirmeyi planlıyoruz. Bu birkaç yıla yayılacak bir proje, önümüzdeki 5 yıl içerisinde Muş, Hakkâri, Bitlis’i de tamamlamış olacağız.”

“KAYIP KAÇAK EN AZA DÜŞECEK”

Yapılan çalışmayla kayıp kaçağın en aza düşeceğini belirten Okuducu, şu bilgileri verdi:

“Bununla kayıp kaçak en aza düşürülmüş bir hale gelecek. Kayıp kaçağın düşürülmesi neden önemli; birincisi ‘kayıp kaçak bedeli’ diye faturalara yansıtılıyor, bütün Türkiye’deki faturalara yansıyor. Biz kaçağı engelleyerek bu miktarın aşağıya çekilmesini sağlıyoruz. İkincisi, maliyeti düşürdüğümüz için faturaların daha da yükselmesini engellemeye çalışıyoruz. Üçüncüsü, ülke kaynaklarının tüketilmesini engelliyoruz. Fakat bizim açımızdan en önemlisi şu; kaliteli enerji anlamında ciddi bir çalışma yapıyoruz. Kaçağın yüksek olduğu yerlerde trafolar yanıyor, kablolar yanıyor, elektrikler kesiliyor, vatandaş voltaj problemi yaşıyor, bu inanları hem maddi hem manevi anlamda sıkıntıya sokuyor. Çalışma yaptığımız yerlerde geri dönüşler alıyoruz, vatandaştan 'sağlıklı enerji alıyoruz, elektrikler eskisi gibi kesilmiyor, voltajlar düzeldi' diye çok sayıda olumlu tepki aldık.”

“PROJEYE DESTEK ÇIKALIM”

 

Projeye destek çıkılmasını isteyen Okuducu, şunları kaydeti:

“Van’da 60-70 bin abonenin sayacını kışa kadar çıkartacağız. İnsanlar şunu görecekler, kaçak kullanan da kullanmayan da ‘Allah razı olsun, iyi ki bu kaçak engellendi’ diyecekler. Keşke kaçak olmasaydı biz bu parayı yer altı şebekesine harcasaydık. Bütün mahallelerdeki çalışmalara aktarsaydık. O nedenle diyorum ki mümkün olduğu kadar bu projeye destek çıkalım. Artık fatura diye kimsenin kapısını çalmayacağız, elektriği kesildiğinde telefonuna gidecek, kesildi diye aboneyle yüzleşmeyeceğiz, bu pandemi dönemi için de son derece önemli bir şey. Faydalı olduğunu düşünüyoruz.”

4’ÜNCÜ DÖNEM ÇALIŞMALARI

 

Önümüzdeki 5 yılda yapılacak hizmetleri anlatan Okuducu, buna ilişkin de şu bilgileri verdi:

“Tabi bunun dışında bizim 2021-2025 yıllarında 4’üncü uygulama dönemi diye bir dönem başlayacak. Bu dönemde bizim 2015-2020 üçüncü uygulama döneminden çok daha fazla bir yatırım planlamamız var. Şehir merkezinde en azından 4-5 etap bir yer altı çalışması yapmayı düşünüyoruz. Şehir merkezindeki şebekeyi komple yer altına almayı düşünüyoruz. Kırsal alanlarda en azından yüzde 20-30 bir yenilemeyi düşünüyoruz. İlçe merkezlerinde komple bir yenileme düşünüyoruz. İnşallah önümüzdeki 5 yıl yatırım açısından çok daha güzel bir dönem olacak.”

Prestij Haber: Adil HARMANCI