Van’ın yeni üretim alanında 15 bin kişi istihdam edilecek
Van'da tekstil yatırımı yapmak için yer talebinde bulunan firmaların ihtiyacına cevap verilmesi amacıyla hayata geçirilen “Van Tekstil ve Hazır Giyim OSB sosyal donatılarının oluşturulması” projesi için protokol imza töreni yapıldı. Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı Kapsamında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca bütçe ayrılan projenin 1000 dönümlük alanda yapılacağı belirtilirken projenin hayata geçmesi ile 15 bin gencin istihdam edilmesi planlanıyor.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı kapsamında Van-Hakkari kara yolunda 300 dönüm alana kurulan ilk Tekstilkent'te doluluğun yüzde 100'e ulaşması üzerine ikinci etap için ise çalışmalar hızlandırıldı. Doğu Anadolu Kalkınma Ajansının (DAKA) yeni yatırımcıların taleplerinin karşılanması amacıyla Organize Sanayi Bölgesi'ndeki 1000 dönümlük alana kurmayı planladığı “Van Tekstil ve Hazır Giyim OSB sosyal donatılarının oluşturulması” projesini onaylayan bakanlık, proje için gerekli kaynağı da gönderdi. Tekstil yatırımı yapmak için yer talebinde bulunan firmaların ihtiyacına cevap verilmesi amacıyla hayata geçirilen “Van Tekstil ve Hazır Giyim OSB sosyal donatılarının oluşturulması” projesi için protokol imza töreni yapıldı. Hız verilen proje tamamlandığında 1000 dönümlük alanda yapılacak olan üretim merkezlerinde 15 bin gencin istihdam edilecek. Yeni Tekstilkent'in altyapı ihalesini yapan DAKA ve Van Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı (YİKOB), çalışmaların tamamlanmasıyla ilk aşamada 42 parseli yatırım yapmak isteyen firmalara tahsis edecek.
BÜYÜK PROJENİN İMZALARI ATILDI
Van’da hayata geçirilen “Van Tekstil ve Hazır Giyim OSB sosyal donatılarının oluşturulması” projesi için protokol imza töreni yapıldı. Van Organize ve Sanayi Bölgesinde düzenlenen imza törenine Van OSB Yönetim Kurulu Başkanı Memet Aslan ve DAKA Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray katıldı. İmza töreninde konuşan DAKA Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı 2020 Yılı Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı (CMDP) kapsamında, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) koordinasyonunda hazırlanan Van Tekstil ve Hazır Giyim OSB sosyal donatılarının oluşturulması projesinin imza töreni gerçekleştirdiklerini söyledi.
4 MİLYON TL’LİK YATIRIM
Tekstil ve hazır giyim OSB’nin ihtiyaç duyacağı ortak kullanıma yönelik sosyal alanların inşa edilmesini sağlayacak projenin detaylarını anlatan Güray, proje için 4 milyon 444bin TL’lik bütçe ayrıldığını kaydederek, “Van Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğü’nün yürütücüsü olduğu projenin 4 milyon TL’lik kısmı hibe olarak sağlanacaktır. Van tekstil ve hazır giyim OSB sınırları içerisindeki 22 bin 775 metrekare alanda çevre düzenlemesi için; ihata duvarı, güvenlik, ağaçlandırma, sulama ve aydınlatma altyapısı yapılacaktır. Ayrıca Tekstil ve Hazır Giyim OSB’nin ihtiyaç duyacağı ortak kullanıma yönelik 3 bin metrekare kapalı alanda sosyal tesislerin inşa edilmesi ve yönetim organizasyonunun oluşturulması amaçlanmaktadır.” Dedi:
SOSYAL DONATILAR YAPILACAK
2018 Yılı Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı kapsamında desteklenen Van Tekstil ve Hazır Giyim OSB Altyapı Projesi bünyesinde 42 adet parselin tekstil yatırımcılarına tahsis edilmesi planlandığını dile getiren Güray, “Hayata geçirilecek projeyle; restoran, kafeterya, banka şubesi, kargo, postane, market binası, dini tesis alanı vb. tesisler, kreş ve çocuk gündüz bakım evini kapsayan sosyal alanlar kurulacaktır. Böylelikle Tekstil ve Hazır Giyim OSB ve Van OSB’yi yatırımcılar açısından daha cazip ve tercih edilebilir bir yatırım alanına dönüştürecektir. Proje ile meslek sahibi olmayan çocuklu kadınlara meslek edindirme ve istihdam imkânı sağlanması hedeflenmektedir. Böylelikle Van ilinde kadınların istihdamına önemli bir katkı sağlanacaktır.” İfadelerini kullandı.
EMEĞİ GEÇENLERE TEŞEKKÜR
Güray’ın ardından bir konuşma yapan Van OSB Başkanı Memet Aslan, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı, Van Valiliği Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından bölgenin ve ülkenin ekonomisine katkı sağlamak için çalışmalarını devam ettirdiklerini söyledi. Aslan, “Bütün bu altyapı ve üst yapı çalışmalarında yatırım yerini zenginleştirilmesi, yatırım altyapının güçlendirilmesi için çalışma yapan Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı şahsında Genel Sekreter İbrahim bey yönetimleri ve çaba sarf eden diğer arkadaşlar hep birlikte ciddi gayret sarf ediyorlar. Bu bölgeye ve ile değer katmaya devam ediyorlar. Yaptıkları bu güzel ve yararlı yatırımdan dolayı huzurunuzda kendine teşekkür ediyorum” dedi.
GENÇLER İÇİN İSTİHDAM KAPISI OLACAK
Aslan konuşmasının devamında şunları söyledi: “Burada hepimizin amacı gayesi ilimizin ve bölgemizi daha yaşanabilir hale getirmek. Biz Organize Sanayi Bölgesi olarak da diğer paydaşlarla temel hedefimiz budur. İlimizin kalkınması ve büyümesine katkı sunmak, destek olmak, istihdam yaratmak ve iller arasındaki kalkınma farkını gidermek, ulusal ve uluslararası piyasalarda rekabet şansınızı arttırmak için mücadele ediyoruz. Bunun içinde altyapılarımızı güçlendirmek zorundayız. Tekstil özellikle genç nüfus işsizliği noktasında çok ciddi sıkıntılar yaşayan bir iliz. Gençlerimizin çocuklarımızın rahat bir şekilde evlerine ekmek götürebilmeleri için yatırım noktasında tekstil bölgelerine çok ciddi destek verildi. Tekstil Bölgesi'nin 1’inci etabı tamamlandı. Organize Sanayi bölgemizin bünyesinde 2’inci etabın 100 hektarlık bir alanda yapılması planlanıyor. 50-60 hektarlık alanda altyapı çalışması tamamlandı. İnşallah buralarda yapacak olan yeni tesisler Allah'ın izniyle herkes için çok faydalı olacak.”
SOSYAL MEKANLAR MEVCUT OLACAK
Aslan, “Bizler gayret sarf ediyoruz diğer kurumlarımız da destek oluyorlar. İnşallah hepimiz birlikte el ele vererek güçlerimizi birleştirerek bölgemizin ekonomisine ve istihdamına katkı sunmaya devam edeceğiz. İmzaladığımız protokol ile iş yerleri kurulacak ve fabrikalar orada üretime başlayacak. Biz oradaki insanların mutluluğunu ve refahını göz etmek zorundayız. Oradaki İnsanların kendilerine bir nefes alabilecekleri sosyal donatı alanları yapmayı planlıyoruz. 3 metrekarelik kapalı alanda bütün çalışanların ve orada bulunan yöneticilerin ihtiyacını giderecek sosyal donatı alanları herkes için faydalı olacaktır. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” Dedi.
“15 BİN KİŞİ İSTİHDAM EDİLECEK
Tekstile hem firmaların hem de vatandaşların yoğun ilgisinin ardından organize sanayi bölgesinin 5’inci etabının bulunduğu alanda 1000 dönümlük bir alan daha Tekstilkent olarak tahsis edildi. Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı Kapsamında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı da bütçe ayırdı. İlk etapta 420 dönümlük alanın altyapısı ihale edildi. Burada 42 fabrikanın kurulabileceği bir alan oluşturulacak. 1000 dönümün tamamen dolmasının ardından 15 bin gencin istihdam edilmesi planlanıyor. Van Tekstilkent 2’inci etabının hem ülke ekonomisine hem de ilin istihdamına önemli katkı sunacağı belirtiliyor.
MERAL YILDIZ / ŞEHRİVAN