Van'da Un fiyatlarındaki artış vatandaşı ve esnafı zorluyor

Van'da Un fiyatlarındaki artış vatandaşı ve esnafı zorluyor
Pİyasayadaki fahiş fiyat artışları unu da etkiledi. Pandemi döneminde torbası 70 lira civarında olan unun fiyatı şimdilerde 175 lira civarına yükseldi. Un fiyatları yükselince ekmek ve benzeri ürünler satan esnafında kar oranları oldukça düştü. Van'da kendi ekmeğini evinde tandırda yapan vatandaşlarda un fiyatlarındaki artıştan şikayetçi.

Yöre halkı olarak özellikle kırsal kesimlerde tandır da ekmek işlemleri çok yapılmakta. Genel olarak da tandır ekmeğini kadınlar yapmakta. Son zamanlarda tandır da ekmek pişirme işlevini erkekler üstlenmekte. Özellikle çarşı merkezinde birçok nokta da tandır ekmeği satan lavaşçı olarak hitap ettiğimiz dükkânlara sıkça rastlanılmaktadır.

Bölgede ekmek kapısı olarak görülen tandır dükkânı sahipleri son zamanlarda artan un fiyatlarından yakındı.

Bölgemizde uzun süre gelen bir gelenek olduğunu dile getiren Levent Ateş, “Geçmiş yıllarda tandır ekmeği pişirmek, yemek çok güzeldi ve o zamanlar un fiyatları düşüktü. Bir torba unun fiyatı 70 lira idi şimdi ise 175 liraya çıktı. Önceden 3 torba un alabiliyorken şimdi 1 torba alabiliyoruz. Bu zamlara rağmen ekmeğin fiyatını değiştirmedik hala 75 kuruştan tanesini satıyoruz.” dedi.

“SATIŞLARIMIZ BİZİ KURTARMIYOR”

İşimizden memnunuz ama maliyet bize çok ağır geliyor diyen Ateş,  “Satışlarımız çok şükür bizi idare ediyor. Genel olarak lavaş, tap tapa, içli çörek, yağlı sütlü çörek yapıp satıyoruz. Lavaşın fiyatı 75 kuruş, sütlü çörek 1 buçuk lira, içli çörekler ise 2 lira. Günlük ortalama 700-800 tane ekmek satıyoruz. Tabi bu sayılar değişiyor. Bazen satışlar çok iyi iken bazen çok az satabiliyoruz. Satışlarımız bizi kesinlikle kurtarmıyor. Kar elde edemiyoruz. Uzun süredir esnaflık yaptığımız için ve başkasının işini yapmamak için burada çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

Sesinin de çok güzel olduğunu belirten Ateş, genellikle ekmek pişirince uzun hava (dengbej)lik yaparım diyerek uzun hava söyledi.

Kaynak: Vangölü TV