Van’da şeker pancarı üretimi arttı

Van’da şeker pancarı üretimi arttı
Erciş Şeker Fabrikası Van bölgesi yetkilileri, bu yıl Van’ın 4 ilçesinde daha şeker pancarı üretimi gerçekleştirildiğini, üretimin ve çiftçi sayısının geçen yıla göre büyük bir artış gösterdiğini söyledi.

Erciş Şeker Fabrikası için sözleşmeli çiftçiler, Van’a bağlı ilçelerin yanı sıra Bitlis’in Adilcevaz, Tatvan ve Ahlat ilçeleri ile Ağrı’nın Patnos ilçesinde de şeker pancarı üretimi gerçekleştiriyor.

VAN BÖLGESİ GEVAŞ’TA TOPLUYOR

Bitlis bölgesindeki pancar üreticileri için Tatvan’da tartı ve toplama merkezi oluşturulurken, Patnos, Erciş, Muradiye ve Çaldıran çiftçisi de tartı için ürününü Erciş’e taşıyor. 

Muradiye, Çaldıran, Erciş dışında kalan Van’ın diğer ilçelerinde ise pancar üreticileri sezon sonunda ürününü tartı için Gevaş-Tatvan yolu üzerinde bulunan Gevaş Kantarı’na getiriyor.

VAN BÖLGESİNDE ÜRETİM ARTTI

Erciş Şeker Fabrikası Van bölgesi yetkilileri, Van bölgesine şeker pancarı üretiminin geçen yıla oranla arttığını söylediler.

Fabrika yetkililerinin verdiği bilgilere göre, geçen sene sadece Gevaş’ta ekim yapılırken, bu sene Tuşba, İpekyolu, Edremit ve Gürpınar ilçeleri de eklendi. 

ÇİFTÇİ SAYISI ARTTI

Van bölgesinde şeker pancarı üretimi artarken, aynı oranda çiftçi sayısında da artış oldu.

Yetkililerin verdiği bilgiye göre, geçen yıl Van bölgesinde 600 çiftçi pancar üretimi yaparken, bu yıl bu sayı 900’e çıktı. Yine geçen yıl 5 bin 500 ile 5 bin 600 dekar civarında pancar ekimi yapılırken, bu yıl 11 bin dekar şeker pancarı üretimi gerçekleştirildi. 

TAAHHÜDÜN YÜZDE 90’I KARŞILIK BULDU 

Yetkililer, sözleşmeli çiftçi ile sezon başında yapılan taahhüdün de geçen yıla oranla yüksek bir oranla karşılık bulduğunu ifade etti.

Belirtildiğine göre, fabrika 2020 yılı için çiftçiden 65 bin ton taahhüt aldı, buna karşılık 56-57 bin ton arasında bir tesellüm gerçekleşti. Bunun da alınan taahhüdün yüzde 90’ına denk geldiği ifade edildi. Geçen sene ise, 64 bin ton taahhüde karşılık tesellüm miktarının 30 bin ton olduğu bunun da yaklaşık yüzde 70’e tekabül ettiği kaydedildi.

Yetkililer, tarlada şeker pancarı toplama işinin halen devam ettiğini, tesellümün yüzde 90’ın üzerine çıkacağını kaydetti.  

ÜRETİMİ NE ETKİLEDİ?

Şeker pancarının yanı sıra buğday, mısır, patates ve sebze ekiminde de bu yıl artış olduğuna dikkat çeken tarım uzmanları, şeker pancarı üretiminin iki önemli etkeninin olduğunu belirtiyor.

 Uzmanlar bu etkenlerden birinin Pandemi sürecinde tarıma olan yönelim, diğerinin ise şeker pancarı üreticisine bu yıl küspe paralarının peşin, desteklerin ve pancar bedelinin de erken ödenmesi olduğunu ifade ediyor. 

Prestij Haber: Adil HARMANCI