Van'da eğitim verildi! Vektörlerle bulaşan hastalıklara dikkat!

Van'da eğitim verildi! Vektörlerle bulaşan hastalıklara dikkat!
Sağlık Bakanlığı ve Van İl Sağlık Müdürlüğü tarafından düzenlenen Vektörler ve Vektörlerle Bulaşan Hastalıklar konulu eğitime il ve ilçelerde buluna hastane yöneticileri katıldı. 

Van İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı tarafından düzenlenen, Vektörler ve Vektörlerle Bulaşan Hastalıklar konulu eğitime Elite World Van Hotel’de gerçekleştirildi. Yapılan eğitimin açılış törenine Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Zoonotik ve Vektörel Hastalıklar Daire Başkanı Dr. Sehar Topaloğlu, Halk Sağlığı Genel Müdür Yardımcısı Hasan Irmak ve Daire Başkanlığından Uzm. Dr. Z. Özlem Kurtcebe, Dr. Dilek Cemil Göktaş, Bio. Ünal Altuğ, İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dt. Şebnem Kartal, Dr. Semra Gümüş Gündüz ve katılımcılar hazır bulundu. İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dt. Şebnem Kartal yaptığı açıklamada, Vektörler ve Vektörlerle Bulaşan Hastalıklar eğitiminin, Türkiye ve bölgeler genelinde bu alandaki problemlerin tespiti ve çözümlerine yönelik projelerin üretilmesinde multidisipliner olarak veteriner, tıp, fen, eczacılık ve ziraat fakültelerinin katkılarıyla koordineli çalıştığını vurguladı. Böyle bir eğitimin de ilk kez Van'da düzenlendiğine dikkat çeken Dt. Kartal, eğitimin Vektörlerle Bulaşan Hastalıklarla mücadele konusunda önemli katkılar sağlayacağına inandığını söyledi.

“Vektörlerle Bulaşan Hastalıklar Nelerdir?”

Dt. Kartal, “Vektör dediğimiz bit, sinek, kene, pire gibi asalak böceklerin insanlara verdiği ateşli ve ölümcül hastalıklar vardır. Vektörlerle (bit, pire, kene, sinekler vb.) bulaşan önemli hastalıklar hakkında Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Uzmanları tarafından katılımcılara iki gün buyunca bilgiler verdi. Sıtma, sivrisineklerle insanlara bulaşan bir parazitin yaptığı, yüksek ateşle insanı ölüme bile götürebilen tehlikeli bir hastalıktır. Sıtmanın belirtilerinin en başında üşüme ve titreme olmasına rağmen, bedendeki ateşin yüksek oluşudur. Yüksek ateşle beraber terleme, halsizlik, yorgunluk belirtileri sonradan başlar. Özellikle kas ağrıları ve baş ağrısı olmaya başlar. Sıtma virüsü kuluçkaya 1 hafta önceden yatmaya başlar. En erken 7 gün sonra başlar. Eğer sivrisinek ısırdığında sonrasında ateşli bir hastalık oluşuyorsa muhtemelen sıtma değildir. Tedavi, devlet tarafından ücretsiz karşılanmaktadır. Hasta mutlaka hekim kontrolünde tedavi edilmelidir” dedi.

“Vektörlerle Bulaşan Hastalıklardan Korunma Yolları”

Vektörlerle bulaşan hastalıklardan korunma yollarını anlatan Dt. Kartal, “Köylerde, ev ve ahırların duvarları kireçle badana yapılmalı. Sineklerden korunma için pencerelere sineklik koyulmalı. Çiftlik hayvanların bakımı yapılırken, eldiven kullanılmalı, açık alanda bulunan kene gibi asalaklar yerde ezilmemeli. Kenelerin olabileceği tüm ortamlarda, açık renkli giysileri giyinmeyi tercih etmeli. Pantolon paçalarını çoraba sokmalı, eve dönüşte saç ve vücut kontrol edilmeli. Vücuda tutunan kene saptandığında kendi çıkarmamalı, sağlık kuruluşuna gitmeli. Keneler kopartılmamalı, ezilmemeli ve patlatılmamalıdır. Keneleri ısırdıkları bölgeye yapıştığında, üzerine sigara basmak veya kolonya ve gaz yağı dökerek yakmak gibi yollara başvurulmamalıdır. Hayvanların ve insanların kanlarına ve vücut sıvılarına direk elle temas edilmemelidir. Sinek ve Kenelerin yaşam alanlarına gidildiğinde vücudun açıkta kalan kısımlarına böcek kovucu spreyler yada losyon sürülmelidir. El temizliğine ve kişisel hijyene önem verilmeli” şeklinde sözlerini tamamladı.