Van’da çevreye atılan maskeler tehlike saçıyor!

Van’da çevreye atılan maskeler tehlike saçıyor!
Virüsten korumak için takılan maskeler ve eldivenler, cadde ve sokaklara atılarak virüsün yayılım riskini çok daha artırıyor. Kullanıldıktan sonra gelişigüzel bir şeklide atılan maskeler kentte büyük kirlilik oluştururken uzmanlar tehlike konusunda uyarıyor: Doğa ve denizdeki kirlilik doğanın yeni problemi haline geldi!

Virüsten korumak için takılan maskeler ve eldivenler, cadde ve sokaklara atılarak virüsün yayılım riskini çok daha artırıyor. Kullanıldıktan sonra gelişigüzel bir şeklide atılan maskeler kentte büyük kirlilik oluştururken uzmanlar tehlike konusunda uyarıyor: Doğa ve denizdeki kirlilik doğanın yeni problemi haline geldi!

Çin’in Vuhan kentinde ortaya çıkan korona virüs salgını kısa sürede tüm dünyayı etkisi altına alırken, beraberinde getirdiği olumsuzluklar insan yaşamının yanı sıra doğal yaşamı da kötü etkilemeye devam ediyor. Günlük yaşamda virüsten korunmak için kullanılan maske ve eldivenler doğanın yeni problemi haline gelirken, insanlar ve diğer canlılar için de tehlike saçıyor. Pandemi sürecinde kullanılan maskelerin çevreye gelişi güzel atıldığı görülürken, insanların bu konuda daha duyarlı olması için uzmanlardan da peş peşe uyarılar geliyor. Çevre, göl ve deniz sorunlarına bir yenisini daha eklenirken, maske kirliliği de dünya genelinde giderek büyüyen bir atık soruna dönüştü. Van’da da tüm cadde ve sokaklarda görülmeye başlayan kullanılmış maskeler hem insan hem diğer canlıların sağlığı için tehlike yaratıyor. Yazın gelmesiyle birlikte göl civarında da artması beklenen maske kirliliği Van Gölü için de ayrı bir tehlike oluştururken gölün kirlilikten kurtulması için verilen çetin mücadeleleri de boşa düşürüyor. Şehrivan’a konuşan Van-Hakkari Tabip Odası Başkanı Dr. Hüseyin Yaviç, Van Çevre Derneği (ÇEVDER) Başkanı Ali Kalçık ve Van Gölü Aktivisitleri Başkanı Erdoğan Özel maskelerin hem salgın hem de çevre kirliliği açısından ciddi bir risk teşkil ettiklerine dikkat çekti.

UZMANLAR KENTTEKİ MASKE KİRLİLİĞİ KONUSUNDA UYARIYOR!

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Van-Hakkari Tabip Odası Başkanı Dr. Hüseyin Yaviç, “Maske konusunda özellikle cerrahi denilen maskelerin kullanılması lazım. Normal koşullarda bu maskelerin de 3-4 saat kullanılması gerekmektedir. Kullanıldıktan sonra da bu maskelerin tıbbi atık statüsünde belirlenmiş çöp kutularına atılması ve bertaraf edilmesinin de tıbbi atık çerçevesinde olması gerekiyor. Bu anlamda özellikle bu maskelerin ve kullanılan eldivenlerin atıldığını görüyoruz. Hem salgın açısından hem de çevre kirliliği açısından ciddi bir risktir. Bu anlamda da insanların duyarlı olması ve kamunun da buna yönelik çalışmasının da olması gerekir. Misal biz sahada insanların maske ve eldivenlerini atabileceği tıbbi atık kovalarını göremiyoruz. Yani maskeler, eldivenler, enfekte olmuş atıklarla çevre dolmaya başladı. Doğanın kendini yenilemeye başladığı şu günlerinde bu tehditle karşı karşıya durumundayız.” ifadelerini kullandı. 

YAVİÇ: TIBBI ATIKLARIN AYRI BİR BERTARAF YÖNTEMİ VAR!

Cümlelerini sürdüren Yaviç, şunları kaydetti: “Etrafımız maskelerle dolu. Buna çok dikkat etmemiz gerekiyor. Sosyal mesafe, maske, bir de hijyen. Hijyen deyince sadece el dezenfekteni ile kastedip sınırlandırmamak lazım. Bizim sokaklarımızı ve caddelerimizi enfekte olmuş bu atıklardan korumamız gerekiyor. Onları uygun yerlerde bertaraf edilmesini sağlamamız gerekiyor. Bu da çok önemli uymamız gereken kurallardan biri. Bu hijyen ve tıbbı atıkların ayrı bir bertaraf yöntemi var. Bunlar için cadde ve sokaklarda belediye ve çevre örgütlerinin ayrı bir toplama sistemi, ayrı bir konteyner koymaları oldukça faydalı olacaktır.”

RİSK ÇOK YÜKSEK!

Van, Bitlis, Hakkari Eczacılar Odası Başkanı Fikret Baransel, ise konuyla ilgili şu demeçlere yer verdi: “Öncelikle bunu öğrenmemiz gerekir, bu maskeler bir tıbbi atık. Bu kavramı hiçbir zaman unutmamız lazım. Sizin kullandığınız enjektör ve kullanılıp atılan enjektör aynı statüde. Dolayısıyla bu tıbbi atıkların çok daha özenli bir şekilde imha edilmesi lazım. Uzmanlarda bu konuda hep uyarıyor. Bizde aynı şekilde uyarılarımıza devam ediyoruz. Kullandığınız tıbbi maskelerinizi atacaksanız, mutlaka belli bir süre poşette bekletilsin ve iki poşete konulmuş bir şekilde çöpe atılsın. Direk maske ve eldivenlerin çöpe atılması risklidir. Maalesef sokaklarda hayvanların ağızlarında maskeler görmeye başladık. Hayvan çöpü karıştırırken ya da sokakta gördüğü maskeyi alıp oynuyor. Daha risk taşıyan maskelerden hastalığı alıp dört bir bulaştırma ihtimali de var. Yani bunun riski çok yüksek.”

VATANDAŞLARA DUYARLILIK ÇAĞRISI!

İnsanlardan hayvanlara geçen korona virüs gibi enfeksiyonlar, hayvanlardan da insanlara bulaşabildiğinin altını çizen Baransel, “Bu hastalıkların gidiş gelişi yani bulaşma yolları aslında virüsün seyrini çok etkiliyor. Hatırlarsanız Avrupa’da hayvan üreticileri, ülkesel çapta hayvan imhalarına başvurdu. Sebebi ise Viral enfeksiyonun oluştuğunu gördüler. Dolayısıyla çok ciddi bir durum ama biz bu konuda biraz duyarsız davranıyoruz. Biz de hayvanları öldürelim demiyorum. Ancak hayvanların kolay ulaşabileceği yerlere tıbbi atıkları bırakmamamız lazım. Çünkü hem insanların hem de hayvanların yaşamları için bu atıklar çok büyük tehlike arz ediyor. Ne yazık ki pandemi süreci boyunca cadde ve sokaklarda çok fazla maske görür olduk. Vatandaşlarımızdan beklentilerimiz; maskelerini sokağa atmamaları ve özellikle tıbbi maske olduğunu düşünerek hareket etmeleri gerekir.” Dedi.

ÇEVDER BAŞKANI KALÇIK: MASKELER HEM KORUYOR KİRLETİYOR

Van Çevre Derneği (ÇEVDER) Başkanı Ali Kalçık, “Maske takma konusunda çok illerden iyi durumdayız. Ancak buna da dikkat etmemiz gerekiyor; maske kirliliği ciddi bir sorun teşkil ediyor. Bunun bir an önce farkına varmamız lazım. Van halkı nasıl ki maske takma konusunda duyarlılık gösteriyorsa, kirlilik açısından da duyarlılık göstermesi lazım. Pandemi süreci boyunca maske, mesafe ve hijyene önem verilmesi gerektiğini biliyoruz, kısmen de olsa uyguluyoruz. Ama en büyük sorunu çözden kaçırıyoruz. Bu maskeler bizi koruduğu noktada bir de kirletiyor. Bu maskeler tıbbi atıktır. Bundan dolayı gelişigüzel atılmaması gerekir. Toprağımızın, suyumuzun ve yaşam alanımızın içerisinde olmaması gerekir. Hangi çöplüğe bakarsanız bakın, bir tane maske denk geleceksiniz. Bu konuda da insanların artık bilinçlenmesi lazım. Özellikle Van Denizi’nin etrafına baktığımız zaman binlerde atık maskeler bulabilirsiniz. Bizim değerimizi de kirletiyor. Bu konuda da yetkililerin çalışma yürütmesi lazım.” Şeklinde konuştu.

VAN GÖLÜ AKTİVİSİTLERİ BAŞKANI: ÖZEL: İNSANLARIN DAHA DUYARLI OLMASINI İSTİYORUZ”

Pandeminin başlamasından bu yana insanların zor günlerden geçtiğine vurgu yapan Van Gölü Aktivistleri Derneği Başkanı Erdoğan Özel, şunları anlattı: “Pandeminin ne kadar süreceği veya ne zaman biteceği yönünde bir bilgi yok. Bununla birlikte maskelerde hayatımızın bir parçası haline geldi. Tabi maskelerin kullanılması yönünde de ciddi bir bilinçsizlik var. Sadece maske takmakla olay bitmiyor, bir de kullandıktan sonra yerlere atmakla ilgili ciddi sorunlar var. Van Gölü’nde de birçok maskeye denk gelebilirsiniz. Bizim yaşamımızı etkilediği kadar canlı yaşamını da kötü etkiliyor. Bu konuda da insanların daha duyarlı olmasını istiyoruz.”   

ŞEHRİVAN ÖZEL: ORHAN SAĞLAM-HAKİM İNALÖZ