Van’da banka kuyruklarında maske var mesafe yok!

Van’da banka kuyruklarında maske var mesafe yok!
Mart ayında ülkede görülmesinden bu yana kimi zaman hafif kimi zaman da çok yüksek seviyede görüldüğü Van’da, bank önlerindeki kuyruk sıkıntısı aralıksız sürüyor.

Mart ayında ülkede görülmesinden bu yana kimi zaman hafif kimi zaman da çok yüksek seviyede görüldüğü Van’da, bank önlerindeki kuyruk sıkıntısı aralıksız sürüyor. Kısıtlı çalışma saatleri, dönüşümlü mesailer, desteklerin belli bankalar üzerinden ödenmesi bankalar önündeki yoğun kuyrukların oluşmasını devam ettirirken alınan sıkı önlemlere rağmen bankalar önündeki olmayan sosyal mesafe kentte alınan tüm önlerin havada kalmasına neden oluyor.

VAN’DA TÜM ÖNLEMLERE RAĞMEN ATM KUYRUKLARI BİTMİYOR!

Van’da artan vaka ve vefat sayılarına rağmen vatandaşların PTT ve ATM kuyruğunda mesafesiz bekleyişleri son bulmuyor. Alınan onca tedbire rağmen kent genelindeki birçok PTT ve ATM önünde her gün uzun kuyruklar oluşmaya devam ederken sosyal mesafinin sıfıra indiği kuyruklara Vanlılar’dan da tepki yağıyor. Kent genelinde Valilik ve ilgili kurumlar eliyle yapılan sıkı denetimlere rağmen oluşan kuyruklar tüm bu önlemlerin de hiçe sayılmasına neden oluyor. İnsanların yan yana ve bitişik şekilde kuyruk oluşturması, giderek artış gösteren virüs tehdidinin daha da hızlı yayılmasına zemin hazırlıyor. Artan vakalar sonrası önlemler ve yasaklar peş peşe alınırken, birçok kesimden bu alanlar ve kuyruklar ile ilgili denetimlerin artması çağrısı yapılıyor. Kent genelinde sayısı az olan ATM’ler ve şubeler nedeniyle aynı sorun ilçelerde de yaşanırken bu durumun artışın temel sebeplerinden biri olduğu belirtiliyor. Konuyla ilgili Şehrivan’a konuşan vatandaşlar, öncelikle PTT şubelerindeki personel eksikliğinin tamamlaması gerektiğini ve daha sonra da şehir merkezinde artırılan denetimlerin, mahalle aralarında ve ilçelerde sıkılaştırılmasını istiyor.

ATM KUYRUKLARI UZAYIP GİDİYOR!

Geçtiğimiz Ağustos ve Eylül aylarında Van’da korona virüs vakalarında büyük artışlar gözlemlenirken, Kasım ve Aralık aylarında ise vaka sayalarında ciddi artışlar yaşanmadı. Korona virüs salgını gün geçtikçe artmasına rağmen Van'da banka, market ve PTT önündeki kalabalık bekleyiş, tedirginlik yaratıyor. İnsanlar maske takma konusunda dikkatli olsa da aynı özeni sosyal mesafe konusunda göstermiyor. Bu durumdan rahatsızlık duyup tepkilerini Şehrivan aracılığıyla paylaşan vatandaşlar, insanların bu konuda daha duyarlı olmaları gerektiği görüşündeler.

MERKEZE VERİLEN ÖNLEM İLÇELERE VERİLMİYOR!

Başta sosyal medya olmak üzere bir çok mecrada tepkiler dile getirilirken vatandaşlar bu tedbirsizliğin son bulması gerektiğini söylüyor. Bulaş riskinin birinci nedeni kalabalık ve sosyal mesafesiz yerlerin olduğunu aktaran vatandaşlardan Özcan Özcanlı konuyla ilgili olarak görüş belirterek, “Türkiye genelinde vaka sayılarında artışlar yaşanırken ilk tedbirler hep Van merkezde alınıyor. Peki, bu tedbirler neden ilçelerde uygulanmıyor. PTT ve banka önlerinden geçmeye korkar olduk. Aslında burada sadece denetimlerin neden alınmadığı konusunda eleştiride bulunmuyorum. İnsanların bu konudaki duyarsızlığından da yakınıyorum.”

İLÇELERDE DE SORUN BÜYÜK!

“Benim bir vatandaş olarak yapmam gereken şey uyarmak ve uyardığım zaman veya çok kalabalık biraz sosyal mesafeye dikkat etmemiz gerekiyor, dediğimde üstüme yürüyorlar sen kimsin gibi cümleler kullanıyorlar. O yüzden lütfen özellikle ilçelerdeki bu soruna bir çözüm getirsinler. Öte yandan bu yoğunlukların sürekli olmasının nedeni ise PTT’de çalışan personel eksikliğinden kaynaklanıyor. Bir de yeteri derecede bütçe olmadığından dolayı ATM’de para bulunmuyor, mecburi bir şekilde içeri girip paranı alman gerekiyor. O yüzden çok fazla kuyruk ve yoğunluk oluşuyor. İlçelerde gerekli önlemlerin alındığını düşünmüyorum.” Dedi.

DENETİMLER SIKILAŞTIRILMALI

Şube ve bankamatik önlerindeki duyarsız kalabalığa tepkilerini dile getiren vatandaşlardan Muhammed Öztaşçı, Van’da sosyal yardım ve kısa çalışma ödeneği başta olmak üzere birçok ödemeden faydalanan vatandaşlar korona virüse aldırmadan uzun kuyruklar oluşturuyor. Dedi. Öztaşçı, “Engelli, çocuk ve yaşlılık maaşlarının yanı sıra, nakdi yardımlar, gıda ve doğum yardımları ile kısa çalışma ödeneğini almak isteyen vatandaşlar kent genelindeki birçok PTT şubesine akın ediyor. PTT şubeleri önünde uzun kuyruklar oluşturan vatandaşlar maske ve sosyal mesafe kurallarını hiçe sayıyor. İnsanlarımız bu konuda fazlaca bilinçsiz, konu para ve yardım olunca virüs ne ki ölümü bile dinlemiyorlar. Bu insanlar böyle oldukça virüsün biteceğini zannetmiyorum. Merkez dışındaki mahalle aralarında ciddi sorumsuzluklar var. Bence buralara daha çok denetimlerin yapılaması gerekiyor. Şuan en çok vaka açıklayan ikinci ülke konumundayız. Evet, hükümet belki bu krizi yönetmekte eksik kalıyor olabilir. Fakat bizimde maske ve sosyal mesafe konusundaki kuraları yerine getirmemiz gerekiyor.” İfadelerini kullandı.

EN BÜYÜK SORUNLARDAN BİRİ PERSONEL EKSİĞİ!

Van’da özellikle vatandaşların fiziki temastan kaçınmaması, maske takmaması veya maske takıp sosyal mesafe kuralına uymaması salgının yayılım hızını elbette ki artırıyor diyen vatandaşlardan Necip Uyar, “İnsanlar zaten bilinçsiz davranıyor, bu nedenle PTT’de önlerinde yoğunluk olmaması için bir çözüm bulabilirler. Eğer o çözüm insanlarımıza bırakılırsa ne Van’da ne de Türkiye’de vaka sayıları bitmez. Çünkü sürekli vatandaşların bu konuda daha duyarlı olmaları için çağrılar yapılıyor. Fakat insanlarımız yardım kelimesi duyunca üst üste biniyor. Orada birilerin sürekli durması veya sürekli insanlara uyarılar yapmasının hiçbir anlamı yok. Kurallara uyan vatandaşlar PTT sırasında da uyar, bankamatik sırasında da uyar ve her yerde de pandemi kurallara uyar. Aslında bu tür olaylar sadece pandemi döneminde olmuyor bundan önceki dönemlerde de bu tür kuyruklardan şikâyetçiydik. O zamanda personel eksikliği vardı şimdi de var. İşin ilginç tarafı şimdi bulaşıcı hastalık var o yüzden bu tür uzun uzadıya kuyrukların oluşmaması için çalışmaların yapılması gerekir.” Şeklinde konuştu.

HER GÜN AYNI SENARYO...

Bulunduğumuz bu pandemi döneminde en çok risk teşkil eden yerlerin başında bankalarda ve PTT önlerinde oluşan kuyrukların olduğunu vurgulayan vatandaşlardan Vedat Seven, Özalp ilçesine yaşadığını söyleyerek ilçelerde de gerekli çalışmaların yapılmasını istedi. Seven, “Yaşadığım ilçede özelikle PTT önünde her gün yüzlerce insanın oluşturduğu metrelerce uzunluktaki kuyruklar adeta virüse davetiye çıkarıyor. Hafta için hemen hemen her gün aynı senaryoyu görüyoruz. Kuyruktaki insanların kurallara uyması için her ne kadar görevli arkadaşlar orada bulunsa bile pek çare olduğunu düşünmüyorum. Çünkü sıkışık durumda ve üst üste binmiş insan yığınları mevcut. Yani orada bulunan pozitif bir vakanın diğer insanlara bulaştırma riski çok çok fazladır. Çünkü maske var ama herhangi bir sosyal mesafe yok. En önemlisi bilinç yok. İlçemizin sağlığı için PTT ve banka gibi kalabalık yerlere önem verilmesini istiyoruz. Van’daki tedbirler sadece Van merkezde yapılıyor. Bu çok yanlış bir algı çünkü artık bulaş riskinin en fazla olduğu yerlerden biri mahalle araları diğeri ise ilçelerdir. Buralarda denetimler az, vatandaş ise denetimin olmadığı yerlerde virüs yokmuş gibi davranıyor ve buda bulaş riskini hatta vaka sayılarını tetikliyor.

“HASTALIK BİLİNCİNİ İNSANLARA AŞILAMALIYIZ”

Pandemi döneminde herkes üstüne düşeni yapmalı ve gerekli kurallara da uyulması gerektiğini aktaran Barış Uğur isimli vatandaş ise insanlarda hastalık bilincinin olmadığını söyledi. Uğur, “Herkes işini halledebilmek için banka veya PTT kuyruğuna giriyor. Ben işlerini yapmasınlar veya halletmesinler demiyorum. Bildiğiniz gibi pandemi dönemindeyiz onun için daha dikkatli olmamız gerektiğini maske ve mesafe kurallarına uyulmasını istiyorum. Ben de çoğu zaman o tür kuyruklara giriyorum fakat mesafeye ne kadar dikkat etsen de arkandaki veya önündeki etmiyor.”

KEŞKE SORUN SADECE SOSYAL MESAFE OLSA!

“Keşke sorun sadece mesafe olsa daha sıraya girmeden maskesini çıkarıp ağaç dibine tüküren bile oluyor. Uyardığında da sana kızıyorlar. Milletti bu hastalığa nasıl inandıracağız veya bu hastalık bilincini nasıl aşılayacağız bende bilmiyorum. Denetimler sıkılaştırılmalı belki de 10-15 günlük bir kapanma bulaş riskini azaltır düşüncesindeyim.” Şeklinde konuştu.

 ŞEHRİVAN ÖZEL: ORHAN SAĞLAM-