Van Valisi Murat Zorluoğlu'ndan 2,5 aylık değerlendirme!
Vali Zorluoğlu, kentin önemli meseleleri hakkında bilgiler paylaştı. Önlerine önemli konularda hedefler koyduklarını söyleyen Vali Zorluoğlu, bu hedeflerin başında eğitimde çıtanın yükseltilmesi geldiğinin altını çizdi.
Vali Zorluoğlu; “Malumunuz üzere en öncelikli konumuz eğitimdir. Bu konuda ilgili arkadaşlara da talimatlarımı verdim. İlk hedefimiz tam gün eğitime geçmektir. Bunun yanında akademik başarıyı yükseltmek ve okullaşma oranını arttırmak hedeflerimiz arasındadır” dedi. Vali Zorluoğlu, eğitimin yanı sıra sağlık, kültür – turizm, ekonomi, Kapıköy, devam eden yatırımlar, çevre yolu, OSB, tekstil kent, stadyum, hafif raylı sistem, yol çalışmaları, kültür merkezi ve kütüphane, güvenlik, uyuşturucu gibi önemli konularda da açıklamalarda bulundu.
2.5 ay önce Van’a atanan Vali Murat Zorluoğlu, basın temsilcileriyle buluşmasında kente dair açıklamalar yaptı.
Göreve atanmadan önce Van’a hiç gelmediğini belirten Vali Zorluoğlu; “ Van’a eşim ve çocuklarımla beraber geldim. Hem vali ve belediye başkan vekili olarak atandım, diğer taraftan da Van’ın bir sakini olarak burada yaşıyorum. Van’ı çok sevdik, samimi olarak içten söylüyorum bunu. Göreve başlamadan önce Van’a hiç gelmemiştim. İlk kez 2 Temmuz’da bir pazar günü Van’a geldik. Geldikten sonra da Van’ın güzelliklerini bu yaz doya doya yaşama imkanı bulduk, Van’ın güzelliklerini ailemle birlikte tattık.” dedi.
EĞİTİMDEKİ DURUM
Daha sonra “yaptığımız çalışmalar” başlığı altında, yapılan çalışmaları anlatan Vali Zorluoğlu, en öncelikli meselelerinin eğitim olduğunu söyledi.
Vali ve Büyükşehir Belediye Başkanvekili Zorluoğlu bu konuda şöyle konuştu; “Eğitim hususu Van’ın en öncelikli konusu. Ben de Vali olarak geldiğim günden bu yana eğitim konusuna ayrı bir önem atfettim, ayrı bir zaman ayırdım. Eğitim camiasındaki arkadaşlarla şuana kadar 4 kez bir araya geldik ve Van’ın eğitim konusunu her seferinde masaya yatırarak ayrıntılı bir şekilde tartıştık, sorunları tespit ettik, hedefler ortaya koyduk.”
“İLK HEDEF; TAM GÜN EĞİTİM”
Eğitimdeki hedeflerden ilkinin de tam gün eğitime geçmek olduğunu anlatan Zorluoğlu; “Hedeflerimizden 1.’si tam gün eğitimdir. Van’da okullarımızın yüzde 40’ı ilkokul ve ortaokullarda halen ikili öğretim görüyor. Bu oran Türkiye’de yüzde 20 civarındadır. Dolayısıyla bizim burada biraz geride olduğumuz anlaşılıyor. Hedefimiz 2020 yılına kadar Van genelinde bütün ilçelerimizde tam gün eğitime geçilmesidir. Liselerimizin tamamında tam gün eğitim var, hedefimiz ilkokul ve ortaokullarda da bütünüyle tam gün eğitime geçebilecek fiziki altyapıyı tamamlamaktır. Hükümetimizin de ülke genelinde böyle bir hedefi var. Bu konuda Milli Eğitim Bakanlığı ve Maliye Bakanlığının kaynak konusunda ciddi bir çalışma içerisinde olduğunu biliyoruz. Bizim ilimizde özellikle merkezde arsa problemi var. Bununla ilgili güzel bir çalışma yaptık. Kamu kurum kuruluşlarımızın kullanmadıkları ya da ihtiyaçları kalmayan arsaları öncelikle değerlendirdik. Bütün kamu kurum ve kuruluşları bu konuda gerekli desteği verdiler.
Kamulaştırma yapmadan okul yapabileceğimiz alanları büyük oranda tespit ettik. Bununla birlikte il genelinde yaklaşık 1000 yeni dersliğin oluşturulabileceği arsanın bilgilerini de Milli Eğitim Bakanlığına ilettik. Bu konudaki çalışmalarımız ilerleyen günlerde de devam edecek. İnşallah ihtiyacımız olan 3500 dersliği 3 sene içerisinde el birliği ile tamamlayacağız. Burada ciddi bir kaynak problemi yok ama yine de işadamlarımızın ve hayırsever vatandaşlarımızın da bu çabaya destek olması gerekiyor. Kamuoyunun bilgilendirilmesi bu konuda önemli. Burada okul yapacak olan hayırsever ve işadamlarımızın da isimlerini inşallah o okullara vermeye hazırız” diye konuştu.
“AKADEMİK BAŞARIYI YÜKSELTMELİYİZ”
Eğitimde 2. hedefin akademik başarıyı yükseltmek olduğunun altını çizen Zorluoğlu; “Eğitim alanında 2. hedefimiz, akademik başarının yükseltilmesidir. Van, Türkiye’de akademik başarı bakımından iyi bir noktada değil. Bunu istemesem de söylemem gerekiyor. Bunu tespit ettikten sonra ona göre adımlar atarak ancak sıralamamızı değiştirebiliriz. Bunun arkasındaki sıkıntıları tespit ettik. Bu başarıyı arttırmamız gerekiyor. Bununla alakalı bizzat benim koordinasyonumda, ilçelerde kaymakamlarımız, ilde vali yardımcılarımız, milli eğitim yöneticilerimiz, velilerimiz, okul aile birliklerimiz, sivil toplum kuruluşlarımız ile birlikte yoğun bir çalışma dönemine girdik. Ben Milli Eğitimdeki arkadaşlarımıza ve kaymakam arkadaşlarımıza da bunu söyledim; Artık yöneticilerimizin performansını değerlendirirken eğitim alanındaki başarı durumunu da mutlaka öncelikli olarak ele alacağım.
Kaymakamlarımız ilçelerde eğitime özel önem verecek. Belediye imkanları dahil her türlü yerel imkanı kullanacağız ve çocuklarımıza daha uygun ortamlarda eğitim görme ve ders saatleri dışında da ders çalışma imkanı yaratacağız. İl merkezinde iki tane büyük mekan hazırlıyoruz. Bunlar büyük geniş mekanlar. Buralarda hem mezun olmuş ama üniversiteye yerleşememiş gençlerimize hem de ortaokulda TEOG’a hazırlanan çocuklarımıza ders çalışma olanakları yaratacağız. Tamamıyla ücretsiz olacak ve özellikle fakir ve başarısız çocuklarımızı hedef alacağız. İlçelerimizde de kaymakamlarımız bu çalışmaları yapıyorlar.
Sadece bu iki yer değil, İpekyolu, Tuşba ve Edremit’te de belki daha küçük yerler olacak ama yeni mekanlar hazırlıyoruz. Burada aileler geniş ve çocukların evlerinde ders çalışabilecekleri imkanları yok. Çocuklarımızın okul çıkışlarında kendilerine hizmet verebilecek uygun mekanlar hazırlıyoruz. Akademik başarının yükseltilmesi konusunda tek çalışmamız bu olmayacak ama en önemli çalışmalarımızdan birisi uygun mekanlar hazırlama konusu olacak. Belediyelerin imkanları da eğitime daha çok kullanılacak” ifadelerini kullandı.
“OKULLAMA ORANI ARTTIRILACAK”
Eğitimde bir diğer önemli hususun okullaşma oranının arttırılması olduğunu kaydeden Vali ve Belediye Başkan Vekili Murat Zorluoğlu, şunları söyledi; “Eğitimde 3. hedefimiz okullaşma oranının arttırılmasıdır. Özellikle anaokulu ve liselerde Van’ın okullaşma oranı Türkiye ortalamasının altında. Milli Eğitim Müdürlerimiz ve kaymakamlarımıza talimat verdik, okullaşma oranının arttırılması konusunda çaba gösterecekler. Çocukların sokaklarda başıboş dolaşması ciddi bir sorun. Gerekirse aileleriyle, kendileriyle tek tek görüşmek suretiyle çocuklarımızı tekrar okula döndürme çabası içinde olacağız. Güvenli eğitimle alakalı da ilgili kesimlerle toplantılar yaptık. Bu bir kereye mahsus olacak bir şey değildir. En az 3 kez daha güvenlikle ilgili toplantı yapacağız. Riskli okullardan başlayarak okullarımızın içerisinin ve dışarısının kameralarla donatılması da söz konusu olacak. Okullarımızın çevresini takip edebileceğiz ve bir sıkıntı olması durumunda anında müdahale edeceğiz. Güvenli Eğitim Koordinasyon Görevlisi diye bir kavram da var. Emniyet ve jandarma bölgesinde, mutlaka her bir okulumuzu birer emniyet ve jandarma görevlisi ile irtibatlandırdık. Bunlar okullarla sürekli iletişim halinde olacaklar. Olabilecek sorunlara anında müdahale edecekler.”
“OKUL ÇEVRESİNDE ALAKASIZ KİŞİLERİ İSTEMİYORUZ”
Okul çevrelerinde alakasız kişilerin sorun oluşturabildiğini belirten Zorluoğlu, bu konuda alınan tedbirlere ilişkin de şu bilgileri verdi; “Okul çevresindeki alakasız kişiler her daim sorun olmuştur. Ama ne olursa olsun okulların çevresinde alakasız kişiler görmek istemiyoruz. Bu konuda Valilik emri çıkardık. 5442 Sayılı Kanuna göre okul çevresindeki alakasız kişileri emniyet görevlilerinin uzaklaştırmasına yetki veren bir valilik emri yayınladık. Bu emre karşı hareket edenler hakkında da kabahatler kanununa göre işlem yapılabilecek. Okul güvenliği öncelikli konularımızdan birisi. Bu vesileyle öğrenci, öğretmen ve velilerimize sorunsuz bir eğitim yılı geçirmelerini diliyoruz.”
“ERCİŞ DEVLET HASTANESİ GÜNDEMDEN DÜŞÜYOR”
Van’da sağlık konusunun iyi bir noktada olduğunu belirten Vali Zorluoğlu, şöyle devam etti; “Sağlıkta çok şükür ciddi sorunlarımız yok. Eğitime göre oldukça iyi durumdayız. Ciddi yatırımlar yapılmış. Hastanelerimiz vatandaş memnuniyeti açısından iyi durumda. Teşkilat iyi çalışıyor, kendilerine teşekkür ediyoruz. Erciş Devlet Hastanesi bir yılan hikayesine dönmüştü. Şimdi orada hummalı bir çalışma var. Yüzde 92 – 93 seviyesinde hastane şuan. İnşallah 1 ay içerisinde tamamlanacak ve biz oranın geçici kabulünü yapacağız. Artık Erciş Devlet Hastanesi gündemden düşmüştür. Epey üzerinde durduk ama şükür tamamlandı. Hesabımız 15 Ekim itibari ile oranın geçici kabulünü yapmaktır. Gürpınar’da devlet hastanesi yapılıyor, şuanda devam ediyor, Çatak’ta devlet hastanesi yapımı devam ediyor. Yine 20 tane 1. Basamak sağlık tesisimizin çalışmaları devam ediyor.”
450 YATAKLI YENİ HASTANE
Van’da eksikliği hissedilen önemli branşlarla ilgili yeni hastane yapılacağını da kaydeden Zorluoğlu; “İlimizde eksikliği hissedilen önemli bir konu ile ilgili ihale yapıldı.
Fizik Tedavi Rehabilitasyon Hastanesi, Psikiyatri Hastanesi ve Yüksek Güvenlikli Adli Psikiyatri Hastanesi. Bunlar eksikti. Bunların ihalesi yapıldı. Ve firma belli, yer teslimi yapıldı, inşallah inşaatına başlıyoruz. Toplam 450 yataklı bu 3 ana branşta hizmet verecek hastaneler yapıyoruz. Yine 2018 yılında Çaldıran’da 75 yataklı bir devlet hastanesi, Bahçesaray’da 25 yataklı, Gevaş’ta da 50 yataklı bir devlet hastanesi, Sağlık Bakanlığının yatırım programında var. Bunların ihale işlemleri 2018 yılında yapılacak.” diye konuştu.
KÜLTÜR VE TURİZM
Kentin dinamosu görevini gören turizm konusunda da açıklamalar yapan Zorluoğlu, şunları söyledi; “İlimiz için hakikaten önemli bir alan turizm. İlimiz ekonomisi açısından da bir dinamo görevi üstleniyor. 2017 yılı turizm açısından bereketli, güzel bir yıl oldu. Kapıköy’den 2016 yılında toplam 271 bin kişi girmiş. Bu yıl 15 Eylül itibari ile Kapıköy’den giren kişi sayısı 334 bin. Yıl sonu itibari ile bu sayının 400 bini aşmasını bekliyoruz. Havaalanına baktığımızda da, Türkiye’de yolcu sayısını arttıran havaalanlarından birisi de Van Ferit Melen Havalimanı. Ağustos ayı itibari ile 1 milyon 67 bin yolcu bizim havaalanımızdan gelmiş geçmiş. Bu, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8’lik bir artışı gösteriyor. Ve havaalanımız yolcu sayısı bakımından Türkiye’deki tüm havaalanları açısından 13. sırada gözüküyor. Bu önemli bir rakamdır. Tabi ilimize sadece İran’dan turist gelmiyor. İlimize diğer illerimizden de çok sayıda kişi geliyor. Bu turizm anlamında bizim ilimizin potansiyelini de ortaya koyuyor. 80’li yıllarda ilimize çok sayıda yabancı turistin geldiğini biliyorum. İlimize hem devletin hem yerel yönetimler olarak bizlerin hem de özel sektörün yapacağı yeni yatırımlarla, huzur ve güven ortamının bugün olduğu gibi devam edeceğini varsayarsak önümüzdeki yıllarda Van’ın turizm alanında çok büyük bir patlama yapacağını düşünüyorum. Esnaflarımız bu durumdan çok memnun. İlimizde kültür turizm alanında önemli çalışmalar yapılıyor. Mesela Urartu Müzesi var, yapımı biraz uzadı ama yakından takip ediyoruz. İnşallah bu yılsonu itibari ile açılmaya hazır hale gelecek.”
“KÜLTÜR MERKEZİ VE KÜTÜPHANE ÇALIŞMAMIZ VAR”
Kentin, kültür merkezi ve kütüphane sorununu da çözmek için önemli adımlar attıklarını ve bu konuları çözüme taşıyacaklarını belirten Zorluoğlu, şöyle devam etti; “Kültür Merkezi ve Kütüphane problemi de var burada. Bu konu ile ilgili de yakından ilgileniyoruz. Çok kısa bir zaman içerisinde, çok kısa zaman tabirini sevmiyorum ama herhalde 15 – 20 gün içerisinde proje ödeneği valiliğimize gelecek, biz YİKOB’da bunların projelerini hazırlayacağız ve inşallah 2018 yılı içerisinde de inşaatına başlayacağız buraların. Ve ihtiyacını htiğimiz kütüphane ve kültür merkezine ilimizi kavuşturacağız.”
“ESKİ VAN ŞEHRİNİ AYAĞAKALDIRACAĞIZ”
Eski Van Şehrinde yapılan çalışmalara da değinen Zorluoğlu; “Eski Van şehri kültür turizm açısından çok önemli bir mekan. Şuana kadar orada önemli çalışmalar yapılmış. Ama orada hala yürütülmesi gereken önemli restorasyon çalışmaları var. Yine Van şehri ile alakalı bir bütün olarak Kalkınma Bakanlığına gönderdiğimiz bir büyük projemiz var. O proje de orayı, o eski haline kavuşturma projesidir. Buna çok önem atfediyoruz, Van için çok önemlidir. İnşallah Kalkınma Bakanlığımızın bu projemize destek vermesi durumunda orada o eski Van’ı yeniden canlandırmaya gayret göstereceğiz” dedi.
Vali Zorluoğlu, turizmle ilgili diğer başlıklarda da şunları söyledi; “Kentimizde, ilerleyen günlerde önemli bir turizm fuarı da yapılacak. Bununla da yakından ilgileniyoruz. Bu şehrimiz için önemli bir aktivite. Anadolu Ateşi de fuar alanında güzel bir gösteri yapacak, ayrıca bir de kongre yapılacak. Yine belediyelerimizin turizmle ilgili önemli çalışmaları var. Yeni plajlar, sahil düzenlemeleri, yabancı turistlerin de bizim insanlarımızın da hoşuna gidiyor. Yeni eğlence mekânlarının yapılması, yeni konaklama mekanlarının yapılması da bir ihtiyaç olarak gözüküyor. Yatırımcılar da yavaş yavaş dışarıdan bize ulaşmaya başladılar. Yeni otel yapılması arayışları var. Bu sene otellerimiz yetmedi. Kasım ayına kadar otellerimiz rezervasyon yapamıyorlar. Bir yandan bu çok kıymetli bir şey, bir yandan da bir eksikliği gösteriyor. İnşallah özel sektör bu eksikliği tamamlayacaktır. Akdamar Adası bizim için mühim. Geçen sene Akdamar Adası’nı 70 bin kişi ziyaret etmişken, bu yıl şuana kadar ziyaret eden 104 bin kişidir. Yıl sonuna kadar bu rakamın epey daha artacağını düşünüyoruz. Dolayısıyla turizm açısından önemli bir cazibe merkezi. Oraya da hak ettiği değeri vermeye gayret gösteriyoruz. Temizliği ile alakalı önemli tedbirler aldık. Orada bir su problemi var, VASKİ Genel Müdürlüğümüz denizin altından oraya tatlı su götürmenin fizibilitesini yapıyor. Bunun sonuçlarını da önümüzdeki günlerde göreceğiz. Bu aynı zamanda bir prestij bir proje olacak.”
EKONOMİ
Vali ve Belediye Başkanvekili Zorluoğlu, ekonomi başlığı altında da, hayvancılık ile ilgili şu bilgileri paylaştı; “Özellikle turizm, tarım hayvancılık ve güneş enerjisi konusunda önemli potansiyele sahip bir iliz. Turizm meselesini az önce arz ettim. Ama hayvancılık konusunda da iddialı bir iliz. Tüm ülke küçükbaş hayvan varlığının yüzde 8’i Van’da. Bu oran geçmişte daha fazlaymış. Bizim hedefimiz önümüzdeki yıllarda tekrar eski günleri yakalayabilmek. Bu anlamda daha fazla meranın, daha fazla yaylanın çiftçilerimizin hizmetine açılması ile ilgili bir duruşumuz var. Bunu da önümüzdeki yıldan itibaren gerçekleştirmek istiyoruz. Bu şekilde hayvancılığın ilimiz ekonomisine daha çok katkı sunacağını düşünüyoruz.”
“OSM’NİN BÖYLE KÜÇÜK KALMASI KABUL EDİLEMEZDİR”
OSB’nin istihdam ve yatırım rakamlarının Van için kabul edilir olmadığını da dile getiren Zorluoğlu, “Şuanda OSB’mizde 109 firma var, yaklaşık 2 bin 500 kişi orada çalışıyor. Bu Van için kabul edilir bir rakam değildir. Bunu hiç kimsenin de kabul etmemesi gerekir. Van’ın 1 milyon üzerinde nüfusu var, bir cazibe merkezi. OSB’mizin bu kadar küçük kalması bu nedenle kabul edilemezdir. Hükümetimizin uygulamaya koyduğu Cazibe Merkezleri Programı kapsamında 156 proje başvurusu oldu. Önümüzdeki günlerde Cazibe Merkezleri Programının değerlendirilmesi tamamlanmak üzere açıklanacak, inşallah o programla birlikte OSB’mizde yeni yatırımların yükseleceğini hep beraber göreceğiz. Orada hem yatırım sayısının hem istihdam sayısının arttırılması gerekiyor. İnşallah imalat sanayi yatırımları bakımından da önümüzdeki günlerde önemli gelişmeler olacak. Bir diğer önemli nokta da Tekstil Kenttir. Burada 1200- 1300 kişi çalışıyor. Bunların çoğu da kadın. Bunu önemsiyoruz. Tekstil Kentin sorunlarının çözümünde de çok önemli mesafeler aldık. Orada çok ciddi alt yapı ve yol sorunu vardı. Biz oranın yol ve aydınlatma, atık su ve kanallarının yapım işini ihale ettik. Yer teslimi yapıldı, orada iş başlıyor. Yaklaşık 6 – 7 milyonluk bir yatırımdır. Bunun parası da yoktu. Bunu sayın bakanımızla görüşmek suretiyle Kalkınma Bakanlığımızdan temin ettik. İnşallah kış gelmeden oraya yeni sıcak asfalt yapıyoruz. Orası çok daha cazip hale gelecek. Oradaki bir diğer sorun da ruhsat sorunuydu. Bu konuda da epey yol aldık, o sorun da bitmek üzere. Orada şuanda yüzde 60 kapasite kullanımı söz konusu. Orayı yüzde yüz kapasiteye çıkaracağız, öyle olduğu zaman 2500 – 3000 kişiye istihdam sağlayacak bir alan haline gelmiş olacak. Devamında da uygun alan var. Talep olursa orayı büyütme hedefimiz var” ifadelerini kullandı.
KAPIKÖY SINIR KAPISI
Kapıköy’e de ayrı bir başlık açan Vali Zorluoğlu, bu konuda da şöyle konuştu; “Kapıköy’de hummalı bir çalışma var. Burası bizim için son derece önemli. İnşallah 2018’in ilk baharında tamamlanacak, hizmete açılacak. Ve 70 milyar dolarlık İran pazarına daha kolay ulaşabilecek bir imkana kavuşmuş olacağız. Hem ticari olarak hem turizm açısından son derece kıymetli bir yatırımdır. Bayramda tedbirlerimizi arttırdık, daha fazla banko açtık, yığılmalar olmasın diye buna rağmen alan problemli olduğu için çok büyük kolaylıklar sağlayamadık. İnşallah orası tamamlandığında İran’la turizm ve ekonomik ilişkilerimiz daha da yoğun olarak gelişecek.”
DEVAM EDEN YATIRIMLAR
Çevreyolu konusunun da gündeminde olduğunu ve konu ile yakından ilgilendiğini belirten Zorluoğlu, şunları söyledi; “Çevre yolu bu şehrin bana göre 1 numaralı yatırımıdır ve gerçekten İpekyolu Caddesini baypas edebilecek bir çevreyolu Van şehrine, başta trafik sorunun çözülmesi olmak üzere birçok katkı sağlayacaktır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığında 3 yıl çalıştım. Üst düzey arkadaşlarımız hala görev başında. Her hafta bu konuyu görüşüyoruz kendileriyle. Takibimizdeki önemli konulardan birisidir. Bunu yakından takip ettiğimi ve her aşamasıyla ilgilendiğimizi bilmenizi isterim. Yine Et ve Süt Kurumu önemli ve 50 milyon küsürlük bir yatırım. Bu Van Güç Birliği Platformunun bir toplantısından sonra şehre kazandırılmış bir yatırım. Emeği geçenlere teşekkür ediyoruz. 2018’de tamamlanacak. Ve hakikaten hayvancılığa ciddi katkı sağlayacak. Bir de stadyum meselesi var. Bu konu bizim de gündemimizde olan bir konu. Bununla alakalı olarak bir – iki hafta sonra sayın milletvekillerimizle birlikte sayın spor bakanımıza gidip buna olumlu anlamda bir nokta koymak istiyoruz.”
HAFİF RAYLI SİSTEM
Özellikle sosyal medyada gündem olan hafif raylı sistem konusunda da açıklamalarda bulunan Zorluoğlu, “Şehir içi hafif raylı sistem konusu zaman zaman sosyal medyada sıklıkla gündeme getiriliyor. Bunu atlamıyoruz. Vatandaşlarımızın talepleri bizim için çok kıymetlidir. Bununla ilgili Büyükşehir Belediyesi olarak ön fizibilite diyebileceğimiz bir çalışma başlattık. 31 Aralık’ta neticelenecek. Tabi sonra bunun yapılabilir olup olmadığına bakılacak. Ona göre de adımlar atılacak. Ulaştırma Bakanlığımızın programına bunu katabilirsek çok daha süratli bir şekilde yapılmış olur. Bununla ilgili her türlü gayreti göstereceğimizi ve şehir olarak da bu gayrete destek verilmesi gerektiğini belirtmek istiyorum” şeklinde konuştu.
YOL ÇALIŞMALARI
Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen yol çalışmalarına ilişkin de bilgi veren Zorluoğlu, “Yol çalışmalarından başlamak gerekirse, Büyükşehir Belediyemiz bu yılı adeta ‘asfaltsız yol kalmayacak’ düsturu ile geçiriyor. En önemli sorun grup mahalle yolları olarak tespit edildi. Tespit muhtarlarla, vatandaşlarla görüşülerek yapıldı. Ve bu sene içerisinde bütün ilçelerimizde toplam 257 milyon liralık bir bütçe ile, ki bu bütçemizin neredeyse yarısıdır, bu bütçe ile 607 kilometresi sıcak asfalt olmak üzere çok büyük miktarlarda yol çalışmaları yapıldı. Bu çalışmaların bir bölümü halen devam ediyor. İklim müsaade edene kadar da bu çalışmalar devam edecek. 2018 yılında da yol çalışmalarına bu kez merkezde devam edeceğiz” dedi.
VASKİ’NİN ÇALIŞMALARI
VASKİ Bölge Müdürünün göreve başlamasıyla birlikte Arıtma Tesisi projesinin kendisine sunulduğunu söyleyen Zorluoğlu, şunları söyledi: “Su ve kanalizasyon çalışmaları noktasında epey yatırımlarımız var. Bunları daha da artırmamız gerekiyor. VASKİ Genel Müdürümüz de göreve başladı. Gelir gelmez de kucağına bir arıtma tesisi projesi verdik. Ve yerine de gittik, inceledik. Atık su arıtma tesisi Van’ın çok önemli bir sorunu. En az çevre yolu kadar önemlidir. Dolayısıyla bizim oranın ihalesini süratle yapmamız gerekiyordu. Bir proje var, bunun şu anda revizyonu yapılıyor. Ve bu projeye bir güneş enerjisi ilave ediliyor. Tam kapasite ile çalışacak, büyük bir projedir. Bununla ilgili İller Bankasından yaklaşık 75 milyon liralık bir kaynak temin ettik. Bu sene ihalesini yapıp, önümüzdeki yıl da inşaatına başlamak istiyoruz. Yine VASKİ genel müdürlüğümüzün içme suyu şebeke ishale hattı çalışmaları var. 218 kilometre. Erciş içme suyu ve projesi tamamlanmak üzere, yüzde 80’i geçti. Saray Edremit ilçeleri kanalizasyon işleri de VASKİ tarafından devam ettiriliyor.”
ÖZALP YOLUNDAKİ ÇÖPLÜK SORUNU
Daha önceki belediye yönetimlerinin atık su ve katı atık konusunda gerekeni yapmadıklarını söyleyen Zorluoğlu, Özalp yolundaki çöplük alanına dikkat çekerek, şöyle dedi: “Belediyemizin bir başka önemli yatırımı, önümüzdeki günlerde çöp alanının rehabilitasyonu ve oradaki çöpten enerji elde edilmesi çalışması olacak. Bir belediyenin esasında var olmasının birkaç tane sebebi vardır. Bunlardan bir tanesi atık sudur, bir tanesi katı atıktır. Maalesef Van’da, devraldığımız manzara bu iki yatırımın gerçekleştirilmemiş olduğunu gördük. Önceki dönemlerde arıtma tesisi yapılmış ama onun kapasitesi çok yetersiz. Çöplerimiz şu anda Özalp yolunda, vahşi depolama biçiminde etrafa koku yayarak, mikrop saçarak çöpler bir şekilde depolanıyor. Bu kabul edilemez. Süratli bir çalışmamız var. Orayı rehabilite ederek, oradan da enerji elde ederek şehrimize kazandırmak istiyoruz. Bunda da çok acele davrandığımızı ifade etmek isterim.”
VAN’A AKBİL GELİYOR
Otobüslerde para döneminin kapanacağını ifade eden Zorluoğlu, belediyenin yürüttüğü bazı hizmetlere şu örnekleri verdi:
“Çok güzel bir çalışmamız daha oldu, o da okullarımızın onarılması. Belediyemizin bütçesinden 7 milyonun üzerinde bir kaynak ayırarak 238 tane okulu onardık. Bir kısmının onarımı yetişmedi halen devam ediyor. Önümüzdeki yıl da okul bahçelerinin düzenlenmesi, asfaltlanması çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Hayvan bakım evimiz var, çok modern bir tesis. Orayla ilgili ihale çalışmamız başladı. Personel alımı yapıyoruz ve bir ay içerisinde orayı hizmete açacağız. Sokak hayvanları için çok güzel bir mekan. Yine İki Nisan Caddesi çalışma yaptığımız bir yer, orada çalışmalar tamamlanınca çok daha modern bir görünüme kavuşacak. Prestij projelerimizden birisi olacak burası. Şehir içi ulaşımda elektronik ücret sistemi ile ilgili çalışıyoruz. İlgili tarafları bir araya getiriyoruz. Bu konu önemli bir konu, hem emniyetle, hem belediye trafik zabıtası ile, hem şoförler odası ile bu meseleyi çözmemiz gerekiyor. Çeşitli adımlar atıyoruz. İstanbul’da akbil deniyor buna, yani bizim de artık akbillerimiz olacak. Bir hafta 10 gün içerisinde bu sistem uygulamaya geçiyor. Ve artık halk otobüslerinde ve belediye otobüslerinde pata ödeme dönemi bitiyor. Yine City Van ihalesi 1 Ocak itibariyle inşallah hizmete başlıyor. Akköprü park düzenleme işi tamamlanmak üzere. Süphan mahallesinde 5 adet çiçek serası yapıyoruz, önümüzdeki yıl kendi ürettiğimiz çiçeklerle caddelerimizi donatacağız. Yine şehir merkezinde ücretli otoparka geçildi, bu önemli bir rahatlama sağladı. İyi gidiyor. İlçelerimizde taziye evleri yapmaya devam ediyoruz. İtfaiye anlamında bir devrim yapıyoruz, 28 tane yeni itfaiye aracı alıyoruz. İhalesi 9 Ekim’de yapılıyor. Bu araçları da aldığımızda yangınlara müdahale konusunda çok daha etkin hale gelmiş olacağız.”
PLANLANAN ÇALIŞMALAR
Büyükşehir Belediyesi olarak planlanan çalışmaların da olduğunu söyleyen Zorluoğlu, bu çalışmalarla ilgili olarak, ana başlıklarla şu bilgileri verdi: “Planladığımız çalışmalardan da kısaca bahsederek bitiriyorum; Toprakkale’de belediyenin bir asfalt kenti var.
Eski, gittik yerinde gördük, devrini tamamlamış, orayı boşaltıyoruz. Oraya yeşil alan yapmak istiyoruz. Bunun proje çalışması başladı. Orası şehir merkezine çok yakın bir yer. Oraya giden caddeyi de elden geçirerek, oranın adeta çölü andıran görüntüsünü değiştirmek istiyoruz. Kaleye doğru da belki ışıklandırmalar, farklı dokunuşlarla o bölgeyi bir vahaya dönüştürme arzusundayız. İlimizin turizm değerlerinden olan, coğrafi güzelliklerinden olan Muradiye Şelalesi var. Malumunuz Muradiye Şelalesi hakikaten çok ilgi çeken bir yer, ama bir çevre düzenlemesi gerektiriyor. Bunu da hak ediyor.
Bununla ilgili de kaymakamlığın bir çalışması olmuştu, onun üzerinde çalışıyoruz. Oraya da bir dokunuş yapmak istiyoruz. Bir prestij proje olarak da ifade etmek isterim, İskele ile Havaalanı arasında bir regülasyon çalışması yapmak istiyoruz. Yaklaşık 2 milyon metrekarelik bir alandır. Ve güzel de sahilleri olan, sazlıkları olan, düzenleme yapılması halinde spor alanlarıyla, yeni kafeleriyle, yürüyüş alanlarıyla, bisiklet yollarıyla, sazlıkların arasında yapabileceğimiz ahşap yürüyüş yolları ile hakikaten bu şehrin hem ekonomisine, hem turizmine çok değer katabilecek bir bölge. İnşallah bu kış hazırlıklarını yapıp, elimizden gelirse kaynağını temin edebilirsek, bunun için yoğun bir çaba sarf ediyoruz, önümüzdeki yıl başında yani inşaat sezonu başında orada etap etap bir çalışma yapmak istiyoruz. Tabi önümüzdeki yıl şehir içerisinde alternatif yollar da yapmak istiyoruz. Beşyol’un sıkışıklığını telafi edecek,
Beşyol trafiğe kapatıldığında çevre yoluna bağlanacak alternatif yollar açmak istiyoruz. Bunun çalışmalarını yapıyoruz. Bu şekilde şehrin trafiğine bir rahatlama sağlayacağız. Bunların yanı sıra terörle ve uyuşturucu ile mücadele bizim öncelikli alanlarımız. Güvenlik güçlerimiz cansiperane çalışıyor. Şehrin huzur ve güveni için özel gayret gösteriyoruz. Çünkü az önce söylediğim her şey bu son söylediğimle alakalı. Bu şehrin ekonomisi gelişecekse, bu şehrin ticareti gelişecekse, bu şehre dışarıdan turist gelecekse, bu şehre dışarıdan yatırımcı gelecekse bu ancak Van’ın huzur ve güveninin sağlanmasıyla mümkündür. Huzur ve güven ortamı olmayan hiçbir yere, hiçbir yatırımcı gelmez. Dolayısıyla bizim öncelikli konumuzdur. Önemli çalışmalar yaptık, ciddi operasyonlar yaptık. Bu çalışmalara devam edeceğiz. Terörü inşallah bu şehrin gündeminden çıkaracağız. Yakaladığımız eroin esrar maddesi ile de Türkiye’de biz ilk sıradayız. Bu zehir tacirlerine biz asla taviz vermeyeceğiz.”
Bu arada toplantıya Vali Zorluoğlu’nun yanı sıra Vali Yardımcıları Mehmet Parlak, Sinan Aslan, İpekyolu Kaymakamı ve Belediye Başkanvekili Cemil Öztürk, Van Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mustafa Yalçın ve VASKİ Genel Müdürü Ali Tekataş da katıldı.
HABER: ADİL HARMANCI – UMUT TARHAN
KAYNAK: PRESTİJ GAZETESİ