‘Van İŞGEM Büyüyor’ projesi kapanış toplantısı
Van’da Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Rekabetçi Sektörler Programı çerçevesinde Avrupa Birliği (AB) fonu ile desteklenen ve bugün kapanış programı gerçekleşen ‘Van İŞGEM Büyüyor’ projesi kapsamında 30 yeni modern iş yeri ile 700 kişilik istihdam kapasitesi oluşacak. Doubletree By Hilton Van Hotel'de gerçekleştirilen proje kapanış toplantısına Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkanı Vekili Murat Zorluoğlu, Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Çiftci, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Gülşen Orhan, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, Van İl Emniyet Müdürü Mehmet Suat Ekici, AK Parti Van İl Başkanı Zahir Soğanda, kurum amirleri, ilçe belediye başkanları, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, iş adamları ve vatandaşlar katıldı. Saygı duruşu ve İstiklâl Marşı'nın okunmasıyla başlayan programda konuşan Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkanı Vekili Murat Zorluoğlu, İŞGEM ve tekstilkent gibi hukuki altyapısında bazı boşluklar olan alanda bir yönetim modelinin oluşturulması gerektiğini belirtti. İŞGEM’lerin bir standart yönetim modelinin olmadığına dikkat çeken Vali Zorluoğlu, “Van İŞGEM Büyüyor projesinin kapanışını kutlamak için bir aradayız. Geldiğimden bu tarafa iki kez ziyaret ettim, çok özel bir proje gerçekten. İnşallah tam kapasite olarak kısa süre içerisinde hayata geçecek. Biraz daha yenilikçi, biraz daha teknoloji, İŞGEM’deki süresini tamamladığında daha büyük bir ölçeğe geçebilecek mahiyetteki yatırımcılara ve yatırımlara destek vermekte fayda görüyorum. Burada iki tane hususu da sizlerin dikkatine sunmak isterim. İŞGEM uygulamaları Türkiye’de birçok yerde var. Van’daki uygulama çok özel. Temelde iki tane husus var. Bunlardan bir tanesi İŞGEM’lerin bir standart yönetim modeli yok. Dolayısıyla bu zaman zaman sıkıntılar oluşturabiliyor. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanımız geldiği zaman ona da arz etmiştim. Gerek İŞGEM, gerek tekstilkent gibi hukuki altyapısında bazı boşluklar olan alanda bir yönetim modeli oluşturulsun. Bu alanda Van gibi başarılı uygulamaları daha çok dikkate alarak yapmalarında fayda münazara ediyorum” dedi.
İŞGEM ile organize sanayi bölgesi (OSB) arasında orta ölçekte yeni bir yapılanmaya ihtiyaç olduğunun altını çizen Zorluoğlu, “İŞGEM’deki ölçek ile İŞGEM’den sonra gidilecek olan OSB ölçeği arasında çok büyük bir fark var. Buradan şu anlaşılıyor; arada yeni bir ölçeğe ihtiyaç var. Bir orta ölçek ile yeni bir yapılanmaya ihtiyaç var. Buna da dikkat etmek gerekiyor. Ya organize sanayi bölgelerimizde veya küçük sanayi sitelerimizin bir bölümünü İŞGEM ile OSB arasında yeni bir büyüklükte bir sanayi altyapısı oluşturmak gerekebilir” diye konuştu.
“VAN’DA GÜZEL ŞEYLE OLUYOR”
İŞGEM, tekstilkent ve OSB’de yeni alanların oluşturulması ve gelişmesiyle Van’da çok güzel şeylerin olduğunu ifade eden Zorluoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu sadece bugün bir anlamda hizmete açtığımız İŞGEM değil, onun dışında da çok güzel şeyle oluyor. Bunlardan bir tanesi tekstilkenttir. Hâlihazırda orada bin 500’e yakın ve çoğunluğu da kadın olmak üzere kişi istihdam ediliyor. Oranın altyapısı tamamlanmak üzeredir. Hükümetimize müteşekkiriz. İlave 7 milyon TL’yi bize tahsis ettiler. Kış gelmeden geçen sene yaşanan sıkıntılardan elbirliğiyle fiziki imkanları iyi hale getirdik. Orda yeni yatırımlar başladı. Önümüzdeki yıl bu vakitlerde orada 3 bin kişinin istihdam edileceği tekstilkent için çalışıyoruz. Tekstilkenttin daha da gelişmesi için ilave yeni alanların oluşturulması için de Kalkınma Bakanlığımızda, kalkınma ajansı üzerinde irtibat halindeyiz. Sadece tekstilkent değil, OSB’de kendisini geliştiriyor. OSB’ye yeni etaplar ilave ediyoruz. 4. etap büyük oranda tamamlandı. 5. etapla alakalı da çalışmalarımız devam ediyor.”
“VAN DENİZİ ARTIK KİRLENMEYECEK”
İki yıl sonra tamamlanacak arıtma sistemiyle Van Gölü’nün artık kirlenmeyeceğini söyleyen Zorluoğlu, “Van, hükümetimizin Cazibe Merkezleri Programı kapsamında olan 23 ilden bir tanesidir. Başbakanımız kısa bir süre içerisinde Cazibe Merkezleri Programının birinci çağrısının neticesini açıklayacağız demişti. Onu bekliyoruz. İnanıyorum Van’da da gerek Cazibe Merkezleri Programlarının sağladığı destekler, gerek Van’ın zaten 6. bölge olmasından kaynaklanan desteklerle önümüzdeki günlerde OSB içerisinde ve dışında yeni sanayi yatırımlarını da gerçekleştireceğiz. Yaklaşık bir milyon nüfusun atık suyunu arıtarak Van Denizi’ne verebileceğimiz modern bir arıtma tesisini inşallah temin ediyoruz. Gerçekten kısa sürede bu projeyi tamamladık. Kaynağını da hükümetimiz Büyükşehir Belediyemize temin etmiştir. İhalesinin yapılmasıyla birlikte 2 yıllık bir süre içerisinde tamamlanacak ve Van Denizi artık kirlenmeyecek” şeklinde konuştu.
“VAN, ÜLKEMİZİN DOĞUYA AÇILAN KAPISIDIR”
Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Çiftci ise, Van’ın ülkeye açılan kapısı olduğunu belirterek, “Van güneşin ve medeniyetin şehridir. Van geçmişten beri üretim merkezidir. Bugün bu proje de bunun önemli ayaklarından birini oluşturuyor. İnşallah hayırlı sonuçlar buradan alacağız. Bölgemiz açısından bakıldığında da buralarda çok ciddi yatırımlar aldı. Çok önemli yatırımlar yapıldı. Sağlıkta, ulaşımda, eğitimde, üniversitede, sanayide müthiş yatırımlar yapıldı. Bundan sonraki süreçte de inşallah yapılacak yeni yatırımlarla birlikte burası geçmişte olduğu gibi cazibe merkezi olacaktır” ifadelerini kullandı.
Hedeflerinin katma değeri yüksek olan üretim ve imalatların çok rahat bir şekilde bütün dünya pazarlarına ulaştırmak olduğunu sözlerine ekleyen Çiftci, şunları kaydetti:
“Buranın geleceği çok iyi olacak. Biz ümitliyiz. Bugün bu proje de bunun en önemli sonuçlarından bir tanesi. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı olarak, iş adamlarımızın önlerinin açılmasını, rekabetçi ve kolay ticaretin yapılması için ne gerekiyorsa yapıyoruz. Bu bağlamda mastır plan projesiyle ülkemizin birçok noktasında kara sınır kapılarımızı yeniliyoruz.”
‘Van İŞGEM Büyüyor’ proje kapanış toplantısı, toplu fotoğraf çekilmesinin ardından son buldu.