VAHATUDER: 'Turizm sektörüne destek sağlanmalı'
İlk olarak Çin’de ortaya çıkan, ardından dünya geneline yayılan ve bu nedenle de Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından ‘pandemi’ olarak nitelendirilen koronavirüs, Türkiye’de de ortaya çıkınca, daha önce alınan önlemlere ek olarak daha üst düzey önlemler alınmaya başlandı.
Seyahat, fuar etkinlikleri ve toplantıların ertelenmesini de kapsayan önlemler, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de ekonomik dolaşımı etkilediği gibi, turizm sektörünü de derinden sarstı. Ancak bu tedbirlerin gerekli ve kaçınılmaz olduğu ortadayken, turizmciler ise sıkıntılı süreçte bazı kolaylıkların sektöre iyi geleceği görüşünde.
İPTALLER BAŞLADI
Salgın tehlikesinin boyutları arttıkça ülkeler tarafından da özellikle seyahat kısıtlamalarına gidildi.
Hem içte hem dışta yaşanan seyahat sınırlamaları nedeniyle 2020 bahar sezonuna yönelik rezervasyonlar da iptal edilmeye başlandı.
Van’da da seyahat acenteleri başta olmak üzere diğer tüm turizm sektöründe yer alan turlar, programlar ve rezervasyonlar iptal edildi.
‘NİSAN AYINDAN SONRA DÜZELEBİLİR’
Havzadaki turizm sektörünün içinde bulunduğu duruma ilişkin bilgi veren VAHATUDER Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Tunçdemir, dış turizm konusunda ortalık duruluncaya kadar bir umutlarının kalmadığını ancak iç turizm ile ilgili olarak Nisan ayı sonunda bir hareketlilik beklediklerini söyledi.
Tunçdemir, “Hem yurt içi, hem yurt dışı iadeler oldu. 2020 yılının ilk dönemi için söyleyecek olursam, bu dönem zarar ettik. Durağan bir döneme girdik, bekliyoruz. İç turizmde Nisan ayı sonu, dış turizmde de Ramazan ayından sonra bir hareketlilik bekliyoruz. Tabi o zamana kadar inşallah şu salgın sorunu da aşılmış olur.” dedi.
‘TURİZM SEKTÖRÜ DESTEKLENMELİ’
Turizm sektörünün dolaşımdan beslendiğini ancak salgınla ilgili sıkıntılar devam ettiği sürece de sektör olarak kendi imkânlarıyla ayakta kalmaya çalışacaklarını belirten Tunçdemir, en az 1 yıl ertelemeli vergi, SGK ve faizsiz kredi vb. gibi desteklerle sektöre katkı sunulması gerektiğini söyledi.
Tunçdemir, “Aksi halde sektörün ayakta durması ve bu süreci atlatması çok zor olacak” diye konuştu.
‘ÖNLEM ALALIM AMA KARAMSAR OLMAYALIM!’
Sıcaklarla birlikte virüsün etkisinin kırılacağı yönündeki açıklamaları hatırlatan Tunçdemir, Van ve havzanın bu konudaki avantajlı durumuna dikkat çekti.
Üst düzey önlemlerin alınması gerektiğini, ancak karamsar bir tabloya yol açılmamasının önemine değinen Tunçdemir, şunları kaydetti:
“Van, Türkiye’de en fazla güneş alan bölgelerden biri... Çok temiz bir havası var. Havalar ısındığında herkes Edremit sahilinde pikniğe çıkıyor. Önlemlerimizi elbette üst düzeyde alacağız, ama karamsar da olmayacağız. Bir de, örf, adet ve gelenekleri belli olan bir memleketiz. Belki bu dönemde taziyelere, düğünlere, davetlere, misafirliklere bir süre ara verilmesi gerekiyor, en azından durum düzelene kadar.”
‘BOŞ OTURMAYACAĞIZ’
Turlar ve diğer sektörel uğraşlar durduğu için bu ara dönemi havza turizminin daha nasıl geliştirileceği yönündeki çalışmalarla değerlendireceklerini ifade eden Tunçdemir, “Elbette boş durmayacağız. Bu süreyi, havza turizminin gelişmesine yönelik değerlendireceğiz. Zaten daha önce de bu konuda sektörde yer alanlarla dayanışma içinde neler yapılacağını tartışıyorduk, bu dönemde de böyle bir planlama çalışmamız olacak. Çok karamsar olmaya gerek yok, bu dönemi atlatacağız, biz daha çok geleceğe bakacağız ve gelecekle ilgili planlarımız olacak” diye konuştu.
Prestij Haber: Adil HARMANCI