Turğut: Travma dönemlerinde madde kullanımı artar
Hayatın Renkleri Solmasın Derneği tarafından önceki gün Japon Pasajı civarında bulunan sahaflara madde bağımlılığı ve sigara kullanımı zararlarına ilişkin broşür ve kitapçıklar dağıttı.
Dernek yöneticileri hafta içinde siyasi partileri, bazı kurumları ve sivil toplum örgütlerini de ziyaret ederek bilgilendirme çalışması yaptıkları belirtildi.
SAHAFLARA BROŞÜR VE KİTAPÇIK BIRAKILDI
Yürütülen çalışmalarla ilgili gazetemize bilgi veren Hayatın Renkleri Solmasın Derneği Başkanı Osman Turğut, gençlerin ve öğrencilerin en fazla uğradıkları yerlerden biri olan sahaflarda bir çalışma yaptıklarını söyledi.
Bu yönüyle bir farkındalık oluşturmak istediklerini belirten Turğut, “Madde bağımlılığı ve sigara kullanımına karşı duyarlılık oluşturmak amacıyla sahaflarda çalışma yaptık. Sahaflar gençlerin, öğrencilerin en fazla uğradığı yerlerden biri. Sahaflara kendi broşür ve kitapçıklarımızı bıraktık. Kitap alan öğrenciler, gençler için en azından orada bir farkındalık oluşsun istedik. Öğrenciler kitap alırken arasında bizim broşürümüzle karşılasınlar, alıp okusunlar. Arkadaşlar sağ olsun kitapların arasına bırakıp öğrencilere takdim ediyor.” dedi.
SİYASİ PARTİ VE KURUM ZİYARETLERİ
Aynı broşür ve kitapçıklarla siyasi parti binalarını ve bazı kurumları da ziyaret ettiklerini ifade eden Turğut, şu bilgileri paylaştı:
“Biz bugünlerde siyasi partileri de ziyaret ettik. Gittiğimiz bu ortamlarda da broşür ve kitapçıkları dağıttık. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfını ziyaret ettik, oraya da bıraktık. DAKA’yı ziyarette bulunduk kitapçıklarımızı takdim ettik, hatta ailelere ve gençlere yönelik kitapçığımız için destek talebinde bulunduk. Bu destek kapsamında kitapçıklarımızı TRB2 Bölgesi olarak adlandırılan Hakkari, Muş, Bitlis illerine kadar ulaştıracağımızı ifade ettik. Onlar da değerlendireceklerini ifade ettiler. Uygun görürlerse 4 ilde de bu kitapçıklarımızı dağıtacağız.”
KİTAPÇIK İÇERİĞİ
Ellerindeki kitapçıkla ilgili bilgi veren Turğut, “Kitapçıklarımız ‘Eyvah Çocuğum Madde Kullanıyor Ne Yapabilirim?’ başlığıyla çıkıyor. Özellikle anne babaların bilinçlenmesine yönelik bir rehber niteliğinde kitapçığımız. Bir de gençlerin bilinçlenmesine yönelik bir kitapçığımız var. Tedaviye nereden başlayabilecekleri, kimlerden destek alabilecekleri, aynı şekilde hastalığın seyri ile ilgili bilgileri edinecekler. Bu kitapçıklara ücretsiz bir şekilde gençlerimiz ve ailelerimiz ulaşabilirler, ya da bizim dernek aracılığıyla temin edebilirler.” dedi.
‘PANDEMİ DÖNEMİNDE MADDE KULLANIMI ARTAR’
Van’da Pandemi döneminde madde ve sigara kullanımında bir düşüş gözlemlemediklerini, bu tür dönemlerde artışların olabileceğini anlatan Turğut, şöyle devam etti:
“Bu Pandemi dönemi bir travmadır, insanlar travma yaşadığı müddetçe sigara ve madde kullanımı maalesef artmaktadır. Çünkü insanlar yaşadığı sıkıntıyı dile getiremediği zaman, sosyal aktivitelere girmediği zaman, ailelerle iletişim kopukluğu olduğu zaman ciddi anlamda sıkıntı yaşanabiliyor. Biz özellikle bu süre içerisinde ailelere çok iş düştüğünü söylüyoruz. Diyaloğun çok önemli olduğunu vurguluyoruz. Ailelerin böyle bir ortamda gençleri dinlemesi, onlara zaman ayırması gerekiyor, sorunlarını çözmesi gerekiyor. Çünkü gençler böyle dönemlerde kendilerini yalnız his etiklerinde sigara, madde bağımlılığı gibi kötü alışkanlıklara yönelebiliyorlar.”
‘DANIŞMANLIK YAPABİLİRİZ’
Dernek olarak ailelere ve gençlere yönelik bilgilendirme çalışmaları dışında birebir danışmanlık hizmeti için de hazır olduklarını ifade eden Turğut, şunları söyledi:
“Biz dernek olarak da bu Pandemi sürecinde danışmanlık yapmaya hazırız. 05522838319 nolu telefonumuzdan bizi arayarak bizden danışmanlık talep edebilirler. Elbette gençlerimiz hata yapabilir, sorun yaşayabilir, biz her zaman şunu ifade ediyoruz, her genç ikinci bir şansı hak ediyor. Gencin sığınabileceği tek liman ailedir. Eğer çocuğumuzu dışlarsak, sahiplenmezsek, maalesef sahip çıkanlar çıkabiliyor ortaya. Ailelerin bu nedenle çok duyarlı ve bilinçli davranması gerekiyor.”
Prestij Özel Haber: Adil HARMANCI