Turğut: Aileler internet konusunda dikkatli olmalı
Pandemiden önce farklı aktiviteler ve okul sayesinde internetten kısmen uzak duran çocuklar ve gençler, pandemi ile birlikte daha çok internet ortamında gezinmeye başladı.
Bu duruma dikkat çeken Hayatın Renkleri Solmasın Derneği, ebeveyinlerin internet kullanımıyla ilgili çocuklar üzerinde belli bir kontrol sağlamalarının gerekliliğine işaret etti.
GÜVENLİ İNTERNET SORUNU
Konuyla ilgili olarak gazetemize konuşan Hayatın Renkleri Solmasın Derneği Başkanı Sosyolog Osman Turğut, güvenli internet sorununa dikkat çekti.
Ailelerin güvenli internet konusunda titiz davranmaları gerektiğini belirten Turğut, şunları söyledi:
“Aileler internet hakkında ne kadar çok bilgi sahibi olursa, çocuğu da o kadar çok bilgilendirebilir ve internette var olan tehlikelerden o kadar çok koruyabilir. Evinde internet olmasa da çocuğu internete okuldan, internet kafelerden ya da arkadaşlarının bilgisayarından erişebilir. İnterneti evin hangi odasında kurmalıyız? Mutlaka ailenin hep birlikte zaman geçirdiği yaşam odasında olmalı. Bu sayede çocuğun internetle ilişkisini kontrol etmek çok daha kolay olacaktır.”
“KURALLAR KONULMALI”
İnternet kullanımıyla ilgili evde belli kuralların işletilmesinin önemine değinen ve ailelere seslenen Turğut, şöyle devam etti:
“Size zaman kalması için, çocuğunuzun kendi odasında bilgisayar başında uzun zaman geçirmesine müsaade ettiğinizde çocuğunuza iyilik yapmadığınızı bilin. Sizin bırakacağınız boşluğu, internetin dolduracağını unutmayın. İnternet kullanımı ile ilgili olarak, belirli ve kesin kurallar koyun ve başta kendiniz olmak üzere ailedeki herkesin bu kurallara uyması konusunda karar kılın. Kesinlikle zaman sınırlaması yapmalısınız. Aile içeresinde, internet kullanımıyla ilgili belirlediğiniz kuralları da içeren bir aile sözleşmesi yapın. Ailedeki tüm fertler bu sözleşmeyi imzalasın ve antlaşmayı bilgisayarınızın yakınında görünür bir yere asın. Böyle bir sözleşmeye www.guvenliweb.org.tr adresinden ulaşabilirsiniz.”
DOĞRU BİLGİLENDİRME
Evde internet kullanan çocukların telif hakları, fikri mülkiyet hakları, tehdit, hakaret ve müstehcenlik gibi konularda bilgilendirilmesi gerektiğini belirten Turğut, şu önerilerde bulundu:
“İnternette okuduğumuz, gördüğümüz ve karşılaştığınız her şey doğru değildir. Çocuğunuzla, internette neler yaptığı, kimlerle iletişim halinde olduğu konusunda sürekli konuşun. İnternette karşılaşabileceği olası tehlikelerle ilgili olarak onu uyarın, bilgilendirin. Çocuğunuza internetle ilgili olarak onunla yaptığınız tüm bu konuşmaları ve yapacağınız sınırlamaları, onun özgürlüğünü kısıtlamak için değil sadece bir anne baba olarak onu korumak için yaptığınızı hatırlamayı sakın unutmayın. Düzenli aralıklarla çocuğunuzun internet aktivitelerini kontrol edin ve herhangi bir sorun ya da sizi rahatsız eden bir durumla karşılaştığınızda, çocuğunuzla bu konuyu uygun ve çözüm odaklı bir üslupla konuşun. Çocuğunuzun internette neler yaptığını kontrol etmeniz, onun özel hayatına ve internet kullanım özgürlüğüne yaptığınız bir müdahale olmadığını çocuğunuza anlatın.”
Prestij Özel Haber: Adil HARMANCI