TÜBİTAK Projeleri ödül töreni

TÜBİTAK Projeleri ödül töreni
Van’da TÜBİTAK 49. Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri ödül töreni yapıldı. 

Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Cengiz Andiç Kültür ve Kongre Merkezinde düzenlenen ödül törenine Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Tevke, TÜBİTAK Van Bölge Koordinatörü Prof. Dr. Cemil Tunç, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Nuran Altan Göl, ilçe milli eğitim müdürleri, akademisyenler, öğretmen ve öğrenciler katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından ödül töreninin açılış konuşmasını yapan TÜBİTAK Van Bölge Koordinatörü Prof. Dr. Cemil Tunç, Van bölgesinin proje bazında her yıl gittikçe profesyonelleştiğini belirterek, öğrencilerin bu çalışmaya çok fazla ilgi göstermesinin memnuniyet verici olduğunu söyledi. 

TÜBİTAK Proje Yarışmasının en önemli amacının öğrencileri bu sürece katmak olduğunu belirten Tunç, 8 ilden oluşan Van bölgesinin Türkiye’de 12 bölge arasında en fazla proje ile ikinci sırada yer aldığını söyledi. 

İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Tevke ise, insanların bilgi, birikimlerini ve kültürlerini aktararak ilerlediklerini belirterek, “Büyüklerimiz bize bakarken ne hissediyorlarsa, bizler de sizlere bakarken bu projeleri gördükten sonra huzur içerisindeyiz. Şunu söyleyebiliriz; yarın yerlerimizi teslim edeceğimiz mükemmel bir nesil yetişiyor. Mutlu ve huzur içerisindeyiz. Çalışkan, ülkesine sahip çıkacak iyi bir nesil yetişiyor. Şimdiden Antalya’da yarışacak olan öğrencilerimize başarılar diliyorum, emeği geçenleri kutluyorum” diye konuştu. 

Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal da, projeci bir nesil yetiştirmek için daha fazla çalışmak gerektiğini belirterek, gelinen noktanın memnuniyet verici olduğunu söyledi. Van bölgesinin son iki yılda üstün bir çalışma ile Türkiye’de ilk sıralarda yer aldığını belirten Battal, “Bugün bölgemiz proje bakımından ikinci sırada. Bu güzel bir başarıdır. Proje katılım sayısı artıkça, Türkiye dereceleri de artar. Projeler gerçekten kaliteli. Bilim alanında yarış halinde olmamız da güzel bir gelişme. Öğrencilerimizin proje yapması ayrı bir başarı. Hepsini tebrik ediyorum. Çağımız artık bilim çağı. Bilginin satıldığı bir dönemden geçiyoruz. Bilginin üretilmesi gerekir, bunun için projeci bir toplum olmamız lazım. TÜBİTAK’a bu anlamda teşekkür ediyoruz. Dünyayla yarışmak için bilgi, bilgiyi satabilecek aşamaya gelmek için proje üretmek, bunun için de hayal etmek lazım. Sanayinin 4.0 çağını biz kaybettiğimiz anda dünyayla yarışma imkanımız yok. Nedir bu; yapay zeka, yani robot teknolojisidir. İnsanların oluşturduğu bir robotun artık her şeyi kendi başına karar verme çağıdır. En çok yoğunlaşmamız gereken konu yapay zeka ve robot teknolojisini hangi alanda çalışırsak çalışalım, o alana kullanabilir miyiz, o alanda onlarla beraber yürüyebilir miyiz düşüncesini zihnimizde canlandırmalıyız. Bunu özellikle öğrencilerimize, araştırmacılarımıza söylemek istiyorum. Eğer bunu kaçırırsak, artık bir daha yakalayamayız. Dünyanın güç dengelerinin oluşması için sizlerin belirli bir güce ulaşması lazım. Eğer bugün ki yarış bilimse, bilimde yarışmalıyız, yapay zeka ise yapay zeka da yarışmamız lazım. Robotların savaşacakları bir döneme doğru gidiyoruz. Bunun için etkin adımlar atarak projeler gerçekleştirmemiz lazım. Öğrencilerimizin özgüveni çok güzel. Geleceğe dönük ümitliyiz. Önümüzdeki süreçte Van bölgesi olarak sadece Türkiye değil, Avrupa ve dünya çapında projeler üretmeliyiz. Bizim hiçbirinden aşağı bir tarafımız yok” şeklinde konuştu. 

Konuşmaların ardından başarılı proje sahiplerine ödülleri verildi. 

Öte yandan; Ağrı, Bitlis, Hakkari, Batman, Muş, Siirt, Şırnak ve Van ilinden öğrenciler tarafından hazırlanan 100 projeden 18 proje, Antalya’da düzenlenecek olan Türkiye finaline gitmeye hak kazandığı belirtildi.