Tarihi peynirciler çarşısı büyükşehirle yenileniyor
Van’ın her alanda tanıtımı ve kente ait markaların yaşatılması için önemli çalışmalar yürüten Van Büyükşehir Belediyesi Cumhuriyet döneminde yapılan tarihi peynirciler çarşısını yenileyecek. Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi Başkanlığı restorasyona mayıs ayında başlayacak.
Otlu peynir ve yöresel süt ürünlerinin satıldığı asırlık Peynirciler Çarşısı’nın 4 ay gibi kısa bir sürede yenileneceğini kaydeden Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Daire Başkanı Hakan Özkök, “Van’da ayakta kalan nadir yapılardan biri olan tarihi Peynirciler Çarşısı’nı bugünün Van’ına yakışır bir hale getirmek için örnek bir projeyi hayata geçiriyoruz” dedi.
Çarşının tarihi yapısına uygun bir proje olarak hazırlandığını ifade eden Özkök, proje ile asıl amaçlarının otlu peynirinin marka değerini yükseltmek olduğunu söyledi.
Özkök, “Çarşı şu anki durumunda kötü bir görüntü oluşturuyor. Fiziki şartları yetersiz ve hijyen açısından çeşitli riskler bulunuyor. Ayrıca peynirci dükkanlarının hemen yanında bulunan sakatatçılar da sağlık ve görüntü anlamında olumsuzluklar barındırıyor. Zaten daha önce Büyükşehir Belediyesi, Tarım İl Müdürlüğü ve İpekyolu Belediyesi tarafından yapılan denetimlerde de bu olumsuzluklar rapor haline getirilerek sakatatçıların ayrı bir yere taşınması gerektiği karara bağlanmıştı. Tüm bu gelişmelerin ışığında Büyükşehir Belediyemiz vatandaşların güvenli ve hijyenik gıdaya ulaşması, çarşının da kötü görüntüden arındırılarak marka değeri olan bir yapıya dönüştürülmesi için örnek bir çalışmanın startını verdi. Yapılan fiziki ve teknik çalışmanın ardından çarşının tarihi yapısına uygun bir proje hazırlandı. İnşallah restorasyon işlerinin ardından yeni bina hem Vanlıların hem de yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktalarından biri olacak” diye konuştu
BİNANIN TAMAMI YENİLENİYOR
Mülkiyeti Büyükşehir Belediyesi’ne ait olan bina ana çarşı, güney ve kuzey çarşı olmak üzere 3 kısımdan oluşuyor. Ana çarşıda bulunan 35 adet 12-16 m2’lik dükkanlar yerleri korunmak suretiyle orijinal yapı malzemeleri ile eski haline dönüştürülecek. Kuzey çarşıda bulunan 10-14 m2 ilk 12 adet dükkan ise mevcut durumu iyileştirildikten sonra çatı ile kapatılacak. Güney çarşıda ise atıl durumda bulunan alan yenilenerek 10-14 m2 lik 9 adet dükkanla beraber, yapının ısınma ihtiyacı için kazan dairesi, su deposu ve lavabolar yapılacak. Ana çarşı tescilli bir bina olmamasına karşın, yapı inşa edildiği döneme ait yapım teknikleri, kullanılan yöresel yapı malzemeleri ve özgün plan tipiyle tarihi bir bina olma özelliği taşıyor. Bu nedenle bina yıkılarak ortadan kaldırılmak yerine, tarihi dokuları büyük ölçüde korunarak yapının ekonomik ve kültürel fonksiyonlarla kentte kazandırılması sağlanacak.
MAYIS’TA BAŞLAYACAK
Binanın o günkü şartlarda kerpiç ile yapılması nedeniyle yapılacak restorasyon işleri için mevsim şartlarının en uygun olduğu zaman bekleniyor. Bu kapsamda mayıs ayında başlayacak çalışmaların en geç 4 ay içinde tamamlanması hedefleniyor. Çarşının yaklaşık olarak 4 milyon TL’ye mal olması bekleniyor. Binanın tadilat aşamasında çarşı sakinlerinin zarar görmemesi için de Büyükşehir tarafından esnaflara geçici bir yer tahsis edilecek.
SAKATATÇILAR YENİ YERLERİNE TAŞINACAK
Binanın yenilenmesinin ardından çarşının tamamı süt ve süt ürünleri satışı yapan esnafa tahsis edilirken çarşı içinde bulunan sakatatçılar Akköprü Deresi yanında yapılacak yeni alana taşınacak. Burada yap işlet devret modeliyle hayata geçirilecek çarşı yapımının tamamlanmasının ardından sakatatçı ve balıkçı esnafına tahsis edilecek.