Siber Saldırılardan Nasıl Korunursunuz?
Teknolojinin gelişmesiyle birlikte internet üzerinden gerçekleştirilen siber saldırıların da sayısı arttı. Sadece sayısı da artmadı, siber saldırılar öyle profesyonel hale geldi ki, bazen bir siber saldırıya maruz kaldığınızı bile anlamayabilirsiniz.
Basitçe anlatmak gerekirse, siber saldırılar, bir bilgisayar tarafından diğer bilgisayarlara ya da bilgisayar ağlarına gerçekleştirilen saldırılardır. Şunu da not etmek gerekir ki, günümüzde mobil cihazlara karşı olan siber saldırılar da artış göstermektedir.
Siber saldırılardan korunma yöntemlerinden biri Sanal Özel Ağ (VPN) kullanmaktır. . VPN ile internete bağlandığınızda, kendi internet trafiğinizi ve internet ağınızı herkesin kullandığı internetten ayırmış olursunuz. Sanal Özel Ağ teknolojisini kendinize ait bir yol gibi düşünebilirsiniz; trafikte sizden başka kimsenin olmadığı… VPN programları ile internete bağlandığınızda IP adresiniz de değişir. İnternet servis sağlayıcınızın size atadığı IP adresini değil, VPN programının size sağladığı sunucunun IP adresini kullanırsınız. Bu şekilde hem kötü niyetli bilgisayar korsanları sizin cihazlarınızı ya da internet ağınızı göremez hem de veri ve bilgilerinizi güvence altına olmuş olursunuz.
Siber saldırılarda kullanılan en yaygın yöntemlerden biri cihazlarınıza kötü amaçlı yazılımlar yerleştirmektir. Bu kötü amaçlı yazılımlar, Truva atı, virüs ya da solucan gibi yazılımlar olabilir. Bir Truva atı cihazınıza bulaştığında, cihazınızdaki bütün şifre ve parolaları yazılımı bilgisayarınıza yerleştiren kişiye gönderir. Virüs ve solucan gibi diğer kötü amaçlı yazılımlar da benzeri metotlarla size ve cihazınıza zarar vermeyi amaçlar.
Kötü amaçlı yazılım gibi siber saldırılardan korunmak için antivirüs programlarını da kullanabilirsiniz. Bu şekilde, cihazınız bilgisayarınıza bir kötü amaçlı yazılım yerleştirilmek istenildiğinde sizi uyarır ve o kötü amaçlı yazılımı durdurur.
Siber saldırılarda kullanılan en yaygın yöntemlerden bir diğeri de kaydederler ve ekran görüntüsü alırlar, hem de siz fark etmeden.
Yeni yeni ortaya çıkan bir siber saldırı yöntemi de ‘’cyrptojacking’’ adı verilen yöntemdir. Bu saldırı yönteminde, bilgisayara kripto para oluşturmak için ‘’mining’’ yapan bir yazılım yerleştirilir ve cihazın ömrü kısalır.
Bu yüzden, şüpheli gördüğünüz e-postaları açmayın. İçindeki linkleri tıklamayın. E-posta dosya eklerini indirmeyin.
İnternet sitelerini ziyaret ederken, SSL adı verilen Güvenli Soket Katmanı sertifikasına sahip olup olmadıklarını kontrol edin. SSL sertifikasına sahip olan web siteler, HTTPS olur. SSL sertifikasına sahip olmayan web siteler ise HTTP olur. Bu sertifikaya sahip web sitelerde paylaştığınız ödeme bilgileri gibi hassas bilgiler şifreli bir şekilde karşı tarafa ulaşılır. HTTP olan web sitelerde ise bilgileriniz olduğu gibi kaydedilir ve şifrelenmez. Bu da kolaylıkla sizi mağdur konumuna düşürebilir.
Ortak ağlara bağlanmaktan ve ortak bilgisayarları kullanmaktan kaçının. İnternet kafelerdeki bilgisayarlarda ekranlar izlenmektedir. İnternet kafe gibi yerlerde hassas işlemler yapmaktan kaçının. Ortak ağlarda internet servisinin kim tarafından sağlandığını bilemezsiniz. Özellikle herhangi bir şifresi olmayan Wi-Fi ağlarına bağlanmaktan kaçının. Bu ve benzeri ağlar, saldırılara çok müsaittir ve savunmasızdır.