Saç soba üretiminde ve satışlarında artış

Saç soba üretiminde ve satışlarında artış
Van’da, hem doğalgaz kullanımında, hem de hammadde maliyetlerinde yaşanan düşüş nedeniyle saç soba satışlarında ve üretiminde artış olduğu belirtildi.

’da, kendi kurdukları atölyelerinde saç soba üretimi yapan esnaflar satışlardan memnun.

Esnaflar mesleğin giderek yok olmaya yüz tutmasından da yakınıyor.

MALİYETLE BİRLİKTE FİYAT DA DÜŞTÜ 

Saç soba üretimi yapan esnaflardan biri olan Ahmet Atıcı, bu yıl soba fiyatlarında düşüş olduğunu söyledi.

Bunun nedeninin hammadde fiyatlarındaki düşüş olduğunu belirten Atıcı, “Biz geçen sene sacı 7 TL’den alıyorduk, bu sene 4,5 TL’den alıyoruz. Dolayısıyla soba fiyatlarında da düşüş oldu. Mesela geçen sene 60 TL’ye verdiğimiz sobayı bu sene 50 TL’ye veriyoruz” dedi.

ÜRETİM VE TÜKETİMİ TETİKLEDİ

Hammadde fiyatlarındaki düşüşün aynı zamanda üretim ve tüketime de etkide bulunduğunu söyleyen Atıcı, “Sac fiyatları düşünce biz de soba fiyatlarını düşürdük, dolayısıyla satışlar arttı. O nedenle bu sene işlerimiz iyi, hem üretim, hem satışlar geçen yıla nazaran daha fazla” diye konuştu.

“DOĞALGAZ KULLANAN DA ALIYOR”

Saç sobalarda daha çok tezek, odun gibi yakacakların yakıldığını ancak kömür yakılanların da olduğunu anlatan Atıcı, şunları söyledi:

“Biz daha çok kırsal kesime yönelik çalışıyoruz, ancak doğalgaz kullananlar da alıyor. Şimdiye kadar evinde doğalgaz kullandığını söyleyen 3-4 kişi gelip benden soba aldı. Doğalgaz pahalı olunca soba ile kapatmaya çalışıyorlar. Salonun ortasına bir tane soba koyuyor, ona yetiyor. Çünkü sadece doğalgaz yaksa düşük derecede üşüyecek, yüksek derecede de altından kalkamayacak. O nedenle bu sene doğalgaz yakmayanlar da soba alıyor.” 

“MESLEĞİMİZ YOK OLUYOR”

Daha önce birçok kişinin sac soba üretimi yaparak geçimini sağladığını ancak şu anda çok az kişinin mesleği sürdürdüğünü belirten Atıcı, mesleğin giderek yok olduğunu söyledi.

Önceleri civar illere bile soba sevkiyatı yaptıklarını ifade eden Atıcı, “Ama şimdi batıdan gelen firmalar şehir şehir dolaşıp satış yapıyorlar, dolayısıyla bize gerek kalmıyor. Diğer yandan giderlerimiz ile gelirlerimiz arasında büyük bir uçurum var. Şu anda borcu olmayan bir soba imalatçısı olduğunu sanmıyorum. Benim şahsen bu iş ile ilgili 24 bin TL borcum var. Dolayısıyla mesleğimiz giderek yok oluyor. Daha önce birçok kişi bu işte çalışırken şimdi 3-4 kişi kaldı. Böyle devam ederse biz de kapatmak zorunda kalacağız” diye kaydetti. 

Prestij Haber: M.Selim Kurt