Koronavirüs Van’daki çiftçiyi de vurdu: Üretimde yüzde 50 düşüş bekleniyor!

Koronavirüs Van’daki çiftçiyi de vurdu: Üretimde yüzde 50 düşüş bekleniyor!
Van Tuşba Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Özgökçe, çiftçiyle yaptıkları bilgi alışverişinde, çiftçinin ciddi bir sıkıntı içinde olduğu, koronavirüs etkisiyle üretimin yüzde 50 gibi bir düşüşte olduğu yönünde bilgi edindiklerini söyledi.

 Koronavirüsten etkilenmeyen sektör kalmadığı gibi ekonomi için hayati önemde bulunan tarım sektörü de ciddi anlamda payını aldı.

ZİRAAT ODASI ARAŞTIRDI

Tuşba Ziraat Odası Yönetim Kurulu, Van’daki sebze ve meyve yetiştiricilerinin durumuna ilişkin bir araştırma gerçekleştirdi.

Konuyla ilgili bilgi veren Tuşba Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Özgökçe, “Van’daki sebze ve meyve yetiştiricileri de koronaviris salgınından olumsuz etkilenen önemli bir kesimi oluşturuyor. İlimizde büyük ölçekte sebze ve meyve yetiştiriciliği yapan firma ve kişilerle yaptığımız görüşmelerde bu koronavirüsten dolayı üretimlerini düşürdüklerini söylediler.” dedi. 

YÜZDE 50 DÜŞÜŞ

Edremit’teki çiftçilerle yaptıkları görüşmeyi anlatan Özgökçe, şu bilgileri verdi:

“Edremit ilçemizde büyük ölçekte seracılık yapan Mehmet Gürbüz’le yaptığımız görüşmede, geçen yıla göre üretimlerini 50 oranında düşürdüklerini ifade ettiler. Fide siparişlerini iptal ettiklerini söylediler. Çünkü fide dikme işlemini personelle yaptıklarını, çok kişinin yakın mesafede çalışmaları gerektiğinden sağlık açısından uygun olmayacağı için fide siparişlerini iptal ettiklerini söylediler. Seralarda yaklaşık olarak 70-80 kişi bir arada çalışmak zorunda kalıyorlar. Hasat dönemlerine yakın 100-120 kişi çalıştırıyorlar. Bu kişilerin servisleri ve yemekleri hep bir arada olduğu için bu virüsün yayılma ihtimali çok yüksek diyorlar. Ayrıca eleman bulmakta da sıkıntılar yaşıyorlar. Virüs korkusundan insanlar çekiniyor.”

 DESTEKLER KONUSU

Çiftçilerin ayrıca desteklerle ilgili sıkıntılarını da dile getirdiklerini belirten Özgökçe, şöyle devam etti:

“Kredilere ulaşmada sıkıntılar yaşanmaktadır. İstenilen kredi miktarlarından kat kat fazla ipotek istendiğinden dolayı güçlük çektiklerini, bu ipoteklerin bu dönmelere mahsus biraz daha hafifletilmesi gerektiğini belirttiler. Son olarak bu yıl için üretimlerini 50 oranında azaltmaya gideceklerini söylediler.”

ÇALDIRAN’DAKİ TEDİRGİNLİK

Özgökçe, Çaldıran üreticisiyle yaptıkları görüşmeleri ise, şu şekilde dile getirdi:

“Çaldıran ilçemizde Jeotermal suyla seracılık yapan Çaldıran Jeotermal A.Ş. yetkilisi ile yaptığımız görüşmede ise üretimlerinin devam ettiğini ve hazırlıklarını zamanında yaptıkları için koronavirüsten fazla etkilenmediklerini, fakat tedirgin oluklarını ifade etmektedirler. Mümkün oldukça çalışanlarının yakın mesafede çalışmamalarını, yemek ve servisleri artırdıklarını ifade etmektedirler. Önümüzdeki aylarda biraz daha personele ihtiyaç olacağı fakat tedbirler kapsamında eleman alamayacaklarını, mevcut personellerle çalışmayı düşündüklerini belirtmişlerdir. Firma yetkilisi, çiftçiler için açıklanan tarımsal desteklere ulaşmada sıkıntılar yaşandığını söylemektedir. Ziraat Bankasından talep ettikleri kredilerden çok fazla bankanın ipotek istediğini, bu teminatları bulmada güçlükler yaşadıklarını beyan etmektedirler. ‘İşletmemizin ihtiyacı olan kredileri kullanamıyoruz’ diyorlar. Ziraat Bankasının bu dönemde kolaylık sağlamasını talep etiklerini söylediler.”

KAVUNDA YÜZDE 30 DÜŞÜŞ

Tuşba ilçesindeki üreticilerle yaptıkları görüşmelere ilişkin de bilgi veren Özgökçe, şunları söyledi:

“Tuşba İlçemize bağlı Alaköy mahallemizde kavun ve domates üretimi yapan Mecit Akyürek ve Çetin Maliye ile yaptığımız görüşmelerde; çiftçilerimiz geçen yıl 350 dekar kavun ektiğini, bu yıl ise koronavirüsten kaynaklı olarak üretimlerini 30 oranında düşürerek devam edeceklerini ifade ettiler. Tarlada çalışacak eleman bulmakta güçlük çekiyorlar ve insanlar çalışmak istemiyorlar. Önümüzdeki aylarda kendilerini nelerin beklediğini tahmin etmeden üretimlerine devam etmeyi düşünüyorlar. Edremit ilçemizde domates ve biber üretimi yapan Halit Oral ve Yusuf Oral isimli çiftçilerimizle yaptığımız görüşmelerde ise önümüz çok net olmadığından ve ihracat durumu da belli olmadığından üretimlerini 30-40 oranında düşürmeyi planlamaktadırlar. Batı illerimizde zamanında ve yeteri kadar fide gelmezse üretim büyük oranda yapılmayacaktır.”

Prestij Özel Haber: Adil HARMANCI