Kömür fiyatları cep yakıyor
Van’da doğalgaz kullanımının yaygınlaşması, ücretsiz kömür dağıtımı, döviz kurunun ve yakıta bağlı nakliye fiyatlarının yükselmesi gibi nedenlerden dolayı kömürcü esnafı zor günler yaşarken, zamlanan kömür fiyatları ise cep yakıyor.
Odun fiyatının iki yıldır değişmediğini ifade eden kömürcü esnafı, kömür fiyatlarının ise döviz kurunun ve yakıta bağlı nakliye fiyatlarının yükselmesi gibi nedenlerden dolayı yüzde 40 civarında zamlandığını belirtti. Bu durumda; odunun ton fiyatı 450-500 TL arası değişirken, zamlanan kalorifer kömürünün tonu bin 250 TL, sobalık kömürün tonu ise bin 50 TL oldu.
“ESKİ SATIŞLARIMIZI BULAMIYORUZ”
İHA muhabirine konuşan Van Kömürcüler ve Oduncular Sitesi Kooperatifi Başkanı Hasan Seyhan, eski kömür satışlarını bulamadıklarını belirtti. Kömür fiyatlarında yaşanan zammın kendilerinden kaynaklanmadığını söyleyen Başkan Seyhan, “Soğuklar başladı kömür sezonunu açtık. Şu an tam kömür sezonu, yalnız eski kömür satışlarını bulamıyoruz. Hem bizim için, hem de vatandaşlar için kömür fiyatları yüksek ama bizim elimizde olan bir şey değildir. Bu kömürlerin zammı sadece bir yerden değil, 3 yerden kaynaklanmaktadır. Bir dolara, bir nakliyeye, bir de kömürün kendisine bağlıdır” dedi.
“PERAKENDE SATIŞLARIMIZ DURMA NOKTASINA GELDİ"
Aynı durumdan yakınan bir diğer kömürcü esnafı Mehmet Sait Yakut ise kömür fiyatlarında beklentilerini bulamadıklarını ve bu yüzden sıkıntılı bir süreçten geçtiklerini belirterek, “Yeterince bir hareketlilik yok. Kömürcü esnafı olarak zor zamanlar geçiriyoruz. Çeklerimizi ödeyemez duruma geldik. Bu noktada sıkıntılarımız devam ediyor. İlimiz büyük bir deprem geçirdi ve depremden sonra esnaf bir türlü kendisini toparlayamadı. Bilindiği üzere ilimize doğal gaz geldi ve bizim perakende satışlarımız durma noktasına geldi” diye konuştu.
“FİYATLAR HAKİKATEN YÜKSEK”
Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) zammı ve dolar kurunun yükselmesinin kömür fiyatlarını doğrudan etkilediğini sözlerine ekleyen Yakut, “MTV zammı bir taraftan, dolar kurunun yükselmesi bir taraftan bu da ister istemez kömür fiyatlarının yükselmesine neden olmaktadır. Sonuçta bunu vatandaşlarımız ödüyor. Müşterilerimize hak veriyoruz. Fiyatlar hakikaten yüksek. Geldiklerinde tepki de gösteriyorlar ama yapacak bir şey yoktur. Sonuçta bu kömür ithal edilen bir kömürdür. Dışarıda dolar bazında alınan bir kömürdür. Türkiye’nin ekonomik gelişmeleri de ortadadır. İster istemez fiyatlar yüksek çıkıyor” şeklinde konuştu.
Odun ile sobalık ve kaloriferlik kömür fiyatlarını açıklayan Yakut, şunları kaydetti:
“Odunlarımız bahçe odunlarındandır. Yerlidir ve iki yıldır fiyatlar hemen hemen aynıdır. Odunun tonu 450 TL’dir. Kömürlerin fiyatı ebat olarak sınıflandırılmıştır. Kaloriferli kömürler, sobalı kömürler ve stokerli kömürler olmak üzere, kaloriferlik kömürler daha az üretimleri olduğundan dolayı fiyatları sobalı kömürlere göre 100 TL daha pahalıdır. Fiyatlar karpuz, portakal dediğimiz kaloriferli kömürlerin tonu bin 150-bin 250 TL arası değişirken, sobalık kömürün tonu ise bin 50 TL’dir.”