Engelliler, 3 ay fatura desteği istiyor

Engelliler, 3 ay fatura desteği istiyor
Van’da, koronavirüs salgını nedeniyle evlerinde kalan engelliler maddi olarak zor anlar yaşarken, kendilerinden belli bir süre su, elektrik ücreti alınmamasını istiyor. Engelli dernekleri de, faturaların yanı sıra kendilerine kira yardımı yapılmasını talep ediyor.

 Koronavirüs salgını nedeniyle olumsuz etkilenen kesimlerden biri de engelliler oldu. 

Tek geçim kaynakları aldıkları engelli maaşı olan engelliler, koronavirüs nedeniyle en azından fatura bedellerinin bir süre kendilerinden tahsil edilmemesini istiyor.

“ENGELLİ MAAŞI YETMİYOR”

Van Altı Nokta Körler Derneği üyesi Nurullah Benek, kendisi görme engelli olduğu gibi 3 çocuğunun da bedensel engellerinin bulunduğunu söyledi.

Altı nüfusa tek engelli maaşıyla bakmak zorunda olduğunu belirten Benek, “Daha önce derneğe gidip gelebiliyordum, bazı işlerimi hal edebiliyorum, ama şimdi eve kapanmışız, sadece masraf yapıyoruz, para harcıyoruz. Tabi engelli maaşı yetmiyor.” dedi.

“FATURALAR BİZİ ZORLUYOR”

Ev için yaptıkları giderlerin yanı sıra bir de su ve elektrik faturalarına para ayırmak zorunda kaldıklarını söyleyen Benek, “Aldığım para yememize içmemize yetmiyor, bir de üzerine her ay su ve elektrik faturaları geliyor. Benim şu anda bin 500 TL su borcum var. En azından su ve elektrik faturalarımız 3 ay gelmesin, belli bir süre bizden fatura parası alınmasın. Derneğe üye tüm arkadaşlarım benimle aynı durumdadır, hakikaten engellilere bu ayrıcalık yapılmalıdır” diye konuştu.

“EVİM YARIDA KALDI”

Koronavirüs salgınından önce bankadan kredi çektiğini ve bir ev yapmaya başladığını anlatan Benek, şunları söyledi: “Benim durumum şimdi daha da zorlaştı. Birkaç ay önce kredi çektim, ev yapacağım diye, yapmaya da başladım, ama evim yarıda kaldı. Krediyi nasıl ödeyeceğim, evimi nasıl tamamlayacağım bilemiyorum, şu an çocuklarımla beraber çok büyük bir sıkıntıya girmiş bulunuyoruz. Daha önce çıkıp insanlarla görüşebiliyordum, derdimi anlatıyordum, yardımcı olan da oluyordu ama şimdi herkes evine kapanmış, kimse kimseye yardımcı olmuyor. Ne yapacağım bilmiyorum.” 

ENGELLİ DERNEKLERİ DE ZOR DURUMDA


 

Koronavirüsten etkilenen engelli dernekleri de harcama faturalarının yanı sıra özellikle kira konusunda zor durumda.

Van Altı Nokta Körler Derneği Başkanı Fazıl Bor, kirada bulundukları binada doğalgaz, su ve elektrik giderlerine iki aydır da kira giderlerinin eklendiğini söyledi.

Dernek olarak koronavirüs önlemlerinden dolayı etkinlik düzenleyemedikleri için bir gelirlerinin de olmadığını belirten Bor, şunları kaydetti:

“Biz daha önce bazı projeler uygulayarak derneğimize belli bir katkı sağlayabiliyorduk, hastanelerin önündeki tartı aracından 1000 TL gelirimiz oluyordu, ama şimdi ikisi de yok, bizim de dernek olarak az sayıdaki ve düşük düzeydeki üye aidatlarından başka hiçbir gelirimiz yok. Geçen gün derneğe gittim kapıcı para istedi, faturalar var. Bize hiç olmazsa bu faturalar ve kira konusunda, bu sıkıntılı dönemde bir çözüm bulunmalıdır. Zaten bütün üyelerimiz de evlerinde aynı sorunları yaşıyorlar, bazıları 1000 TL desteğini almış bazıları da almamış ama bununla da nereye kadar? Biz engelliler için mutlaka ek bir destek olmalı, çok zor durumdayız. Hiç olmazsa 3 ay, ya da belli bir süre derneğimize ve üyelerimize kolaylık sağlanırsa bu dönemi atlatmış olacağız.”

Prestij Haber: Adil HARMANCI