Çarşı-pazarda okul bereketi!
Van’da yaz tatilinin ardından başlayacak olan eğitim öğretim sezonu öncesi kırtasiyelerde hareketlilik başladı. Yeni Doğu Gazetesi olarak kentteki hareketliliği ve kırtasiyeyle ilgili tüm detayları ele aldık.
Okulların açılmasına çok kısa bir süre kala Türkiye’nin her yerinde olduğu gibi Van’da da çarşı pazarlarda okul alışverişi nedeniyle yoğunluk yaşanıyor. Kentte 3 aylık yaz tatilinin ardından 2019-2020 eğitim öğretim yılı 9 Eylül Pazartesi günü başlıyor. Van’da okul ihtiyaçları için kırtasiyelere akın eden veliler, temel ihtiyaçları alarak öğrencilerini eksiksiz bir şekilde okula göndermenin hesabını yapıyor. Okulların açılmasına bir haftadan kısa bir süre kaldığını belirten kırtasiyeciler vatandaşları alacakları ürünler konusunda uyarırken veliler ise çok kalabalığa kalmadan alışverişlerini erkenden tamamlamak istediklerini belirtti.
FİYATLAR BU YIL ARTTI
Okulların açılmasına bir haftadan kısa bir süre kaldığını belirten işletmeci Haydar Efe, “Velilere tavsiyem biran önce alışverişlerini yapsınlar, alışverişlerini son günlere bırakmasınlar son günlere kalınca hem çok kalabalık oluyor hem de istedikleri ürünler piyasada kalmıyor. Şuan ki talep yoğunluğu daha çok çanta ve boya üzerinedir.” İfadelerini kullandı. Fiyatların geçtiğimiz yıllara oranla arttığını belirten Efe, “Bu yıl fiyatlar yaklaşık yüzde 10 ile yüzde 20 oranında artış gösterdi. Bunun büyük sebeplerinden biri de enflasyondur. Satın aldığımız ürünlerin çoğu ithaldir. İthal olduğu için dolar kurundaki değişiklik ürü fiyatlarımıza da yansıyor. Mesela en çok talepte bulunulan ürünlerinden biri de çanta. Çantalar geçen yıl ki oranla bu yıl daha pahalı. Geçen yıl 20 liradan sattığımız çantalar bu yıl en düşük 40 liradan başlıyor.” Dedi.
“ALDIĞINIZ ÜRÜNLERE DİKKAT EDİN”
Alınan kırtasiye ürünlerinin kaliteli olmasına dikkat edilmesi gerektiğini ifade eden Efe, sözlerini şöyle sürdürdü: “Mümkün olduğunca okul malzemelerini kırtasiyelerden alsınlar. Dışarda satılan ve hemen hemen her market ve dükkanda satılmaya başlanan ürünleri almayın. Dışarda satılan ürünler denetimden geçmiyor ve kanserojen madde içeriyor. Ama kırtasiyelerde satılan ürünler belli zamanlar içerisinde denetleniyor ve daha sağlıklıdır. Kırtasiyede ki bütün ürünler faturalı, CE ve n71 standartlarına uygun olur her zaman.”
TÖRE: SEKTÖR KALMIYOR
Alışveriş olarak kıpırdamaların olduğunu anlatan Özer Töre de yavaş yavaş veliler alışverişe başladı. Yoğunluk arttı.” Dedi. Velilerimiz alışverişi son günlere bırakıyor diyen Töre, “Velilerimiz her nedense bütün işlerini son günlere bırakıyor. Son günlere bıraktıkları için baya yoğun oluyor ve maalesef ki istedikleri ürünleri son günlerde bulamıyorlar. Velilerimiz hep şu düşünce ile hareket ediyor, son günlere bırakalım fiyatlar düşer. Ama son günlerde fiyatlar düşmediği gibi ürünler de kalmıyor.” Diye konuştu.
“HERKES BU İŞİ YAPIYOR”
Töre, geçen sezona göre fiyat geçişlerinin de olduğunu belirtti. Kırtasiye sektörü diye bir şey kalmadı diyen Töre şunları söyledi: “Sektör çok bozuldu. Nedenlerinden biri de özellikle okul sezonu açıldıktan sonra herkesin bu işi yapması. Yani herkes okul sezonunda bu işi yapıyor. Marketler, dükkanlar, bir milyoncu diye tabir ettiğimiz işletmeler ve seyyar satıcılar bu işi yapıyor. Sattıkları ürünler de hem kalitesiz hem de standartlara uymayan ürünlerdir.” İfadelerini kullandı.
TÖRE: ALIM GÜCÜ ÇOK DÜŞTÜ
Kırtasiye ürünlerinde öğrenci başına ortalama 200 ila 400 lira olduğun ifade eden Töre şunları söyledi: “Fiyatlar çok arttı. İnsanların alım gücü çok düştü. İki üç öğrencisi olan veliler çok zor şartlarla ürünleri alabiliyor hatta çoğu zaman çocuklarına eşya alınca eksik alıyorlar. Bölgemizde insanların çoğu asgari ücretle çalışıyor, aldıkları maaşla iki üç öğrenciye bakıyor ve kırtasiye ürünlerini almaları çok zor.”
“İŞLERİMİZ GEÇEN YIL GİBİ DEĞİL”
Geçen yıllara göre işlerinin durgun olduğunu söyleyen Müslüm Canga ise “Evet satışlarımız var çok şükür, az da olsa müşterilerimiz var talepler artmaya başladı ama alım gücü zorlaştığı için geçmiş yıllara göre satış yapamıyoruz. Ürünler dolar kuru üzerinden bize geldiği için fiyatlar yüksek oluyor. Böyle olunca veliler de maalesef ki kalitesiz de olsa seyyar satıcılarda olan kalitesiz ürünlere yöneliyorlar. Maddi imkanlardan dolayı kırtasiye de yer alan kaliteli ürünleri alamıyorlar.” Dedi. Ürünlerde en çok çanta, suluk, beslenme çantası ve kalemlere talep olduğunu belirten Canga, “Öğrencilerin en çok ihtiyaç duyduğu ürünlerden biri de çantadır. Çünkü okul malzemelerinde olmazsa olmazlardadır. Ne kadar da en büyük ihtiyaçlardan da olsa velilerin çoğu çanta alamıyor. Çünkü fiyatları çok yüksek.” İfadelerini kullandı.
VELİLER DÜŞÜNCELİ
Çocuklarıyla beraber alışverişe çıkan baba Fesih Öden şöyle konuştu: “Van’da oturuyorum, çocuklarımla beraber okul alışverişine çıktık. Alışveriş için bir bütçe ayırmıştım ama fiyatlara baktığımda hesabıma uymuyor, fiyatlar çok yüksek. İki öğrencim var bütün ihtiyaçları karşılayacak imkanım yok maalesef istek doğrultusundaki ürünlerin yarısını alabilirim. En ucuz çanta yaklaşık 100 lira ki kaliteli olmayan bir çanta bunu bile almaya gücüm yok. İhtiyaçlar çok var, mesela kalem, silgi, çanta, suluk, beslenme çantası, kıyafet ve daha birçok şey. Kırtasiye ürünleri kaliteli ama ücretten dolayı kalitesiz de olsa dışardaki esnaftan alışverişi yapacağım. Yetkililerden bu duruma el atmalarını istiyoruz.”
YENİ DOĞU GAZETESİ: MECNUN ÇALİ - ÖZEL HABER