Bu kitap sevdalısı çocuklara bir kütüphane yakışır!
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geçtiğimiz sene alınan karar ile tüm okullarda bir ders saatinin yarısı kitap okuma saati olarak belirlenmişti. Karar ile kitap okuma alışkanlığının kazandırılmasında; eğiticilere model sunmak, kitap okuma alışkanlığının artırılması ile ilgili planlamada okullara yardımcı olmak gibi hedefler belirlenirken birçok okul da bu kapsamda her gün bir ders saatinin yarısını kitap okumaya ayırmaya başladı.
Bu okullar arasında bulunan Aliya İzzetbegoviç Ortaokulu ise bu projeye bambaşka bir bakış açısı getirerek her gün 1 ders saatinde öğrenciler, veliler, idareciler ve okul personelleri ile birlikte klasik müzik eşliğinde kitap okuyor. Okulda kitaba erişim noktasında sıkıntı yaşayan öğrenciler kendi imkânları ile buldukları kitapları kendi aralarında değişerek okuyor. Kitap bulamamanın yanı sıra bir de okullarında kütüphane olmamasından dert yanan öğrencilerin okuma aşkına ise bunların hiçbiri engel olmuyor. Depremden bu yana kente yakışır bir kütüphanenin eksikliği yaşanmaya devam ederken Van’daki öğrenciler kendi çabaları ile kitap ile buluşmaya devam ediyor.
Tüm bu girişimlerde Van’ın modern bir kent kütüphanesi ile birlikte her ilçede kütüphaneler konusundaki ihtiyacını bir kez daha ortaya koyuyor. Van Seyit Fehim Arvasi mahallesinde bulunan Aliya İzzetbegoviç Ortaokulu öğrencileri milli eğitim bakanlığı tarafından geçen sene başlatılan okullarda kitap okuma saati projesini daha ileri bir seviyeye taşıyarak işin içerisine hem velileri hem okulda bulunan tüm idareci, öğretmen ve personelleri kattı. Her gün bir ders saatinde klasik müzik eşliğinde okuldaki tüm alanlar bir sessizliğe boğuluyor ve herkes bir arada kitaplarını okuyor. Velilerde öğrencileri ile birlikte okulda o gün belirlenen kitap okuma saatinde hazır bulunarak ellerinde kitaplarıyla sıralardaki yerini alıyor. Konuyla ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan Okul Müdürü Mehmet Biçer yapmış oldukları çalışmanın tüm okullara örnek teşkil etmesi gerektiğini belirterek öğrenciler ve velilerden birçok olumlu geri dönüş aldıklarını ifade etti. Okul aile Birliği Başkanı Beşir Kurhan ise velilerin de desteğinin alınması ile öğrencilerin artık bir kitap kurdu haline geldiğini dile getirdi. Okul Aile Birliği Başkan Yardımcısı Naime Polat ise tüm bu güzel çalışmaların artık okula yapılacak bir kütüphane ile ve öğrencilere sunulacak kitaplar ile taçlandırılması gerektiğinin altını çizdi.
“VELİLERİMİZİ DE BU SÜRECE DÂHİL ETTİK”
Öğrencilerin LGS sınavında başarı elde etmeleri açısından okuduklarını anlamaları gerektiğini ve bunun için de kitap okumanın şart olduğunu ifade eden okul müdürü Mehmet Biçer “Kitap okuma alışkanlığını öğrencilerimize kazandırmak ve bunu benimsetmek adına yapıyoruz bu çalışmayı. Bu çalışma milli eğitim müfredatında olan bir çalışmadır. Biz de geçen seneden beridir uyguluyoruz. Her gün bir ders saati içerisinde okul müdüründen tutun öğretmenine, personellerine, öğrencilerine kadar bütün herkes o belirlenen saatte kitap okuyor. Öğrencilerimizde kendi getirmiş oldukları kitapları sınıflardaki dolaplarda muhafaza ederek okuma saati geldiğinde çıkarıp bir klasik müzik eşliğinde kitaplarını okuyor. Bu da öğrencilerin konsantrasyonunu arttırıyor. Malumunuz LGS sınavı okuduğunu anlama sınavıdır. Biz de bu anlamda kitap okuyan çocuğun sınavlarda daha başarılı olacağını düşünüyoruz. Yaptığımız çalışmalardan güzel sonuçlar elde ediyoruz ve buna biz ilerleyen süreçlerde velilerimizi de tam anlamıyla dâhil edeceğiz. Çalışmanın şimdiki aşamasına velilerimizde katılıyor ama tam anlamıyla eksiksiz bir katılım için çalışacağız.” Şeklinde konuştu.
“OKUMA SAATLERİNE BEETHOVEN EŞLİK EDİYOR”
Öğrencilere her okuma saatinde Beethoven müzikleri ile uygun bir ortam hazırladıklarını belirten Biçer “Bakanlığımızın okullarda kitap okuma alışkanlığını geliştirmek için başlatmış olduğu böyle bir proje zaten vardı. Fakat zaman olarak 15-20 dakika olarak değerlendiriliyordu. Biz öğretmenler kurulu kararı ile bu etkinliğin saatini 1 ders saati olarak belirledik. Dediğim gibi o ders saati içerisinde de kantin çalışanlarından okul personellerine kadar herkes bu okuma sürecine dâhil oluyor. Bizim öğrencilerimiz ortaokul öğrencileri ve hepsi oyun çağında olan çocuklar. Fakat başta sıkılmalar yaşayan çocuklarımız okumaya alıştıktan sonra bu defa ne zaman okuyacağının peşinden koşuyor. Bununla birlikte okuma saatinde oluşan ortam da öğrencilerin bir hayli teşvik olmasını sağlıyor. Biz her okuma saatinde öğrencilerimize müzik olarak Beethoven’ın senfonilerinden parçalar dinletiyoruz.” Diye ekledi.
“ÇOK OLUMLU GERİ DÖNÜŞLER ALDIK”
Yapmış oldukları çalışma neticesinde öğrencilerin kendini ifade edebilme kabiliyetlerinin arttığını ve velilerin de bu durumdan oldukça memnun kaldıklarını belirten Biçer “Hiçbir şekilde olumsuz bir geri dönüş ile karşılaşmadık ve bize göre bu okunan kitabın sağlamış olduğu katkı birçok dersin de ötesine geçebilecek derecede bir fayda sağlıyor. Yaptığımız deneme sınavlarında da bu etkinliğimizin katkılarının somut örneklerini ve sonuçlarını görebiliyoruz. Biz velilere de daha önceki toplantılarımızda bu çalışmalarımızdan bahsettik. Velilerimizde bu çalışmayı çok olumlu karşılıyor ve öğrencilerinin evde kitap okuma alışkanlığı kazandığını söylüyorlar. Çocuklar kitap okursa daha iyi anlıyor ve kendini daha iyi ifade edebiliyor. Çok güzel olumlu geri dönüşler aldık bize göre önce ilçemizdeki okullarımızda daha sonra diğer ilçelerdeki okullarımızda ve il genelinde bu etkinliğin çok önemsenmesi gerekiyor. Çocukların kendini ifade edebilen ve hem yazıp hem konuşabilen bireyler olması noktasında en büyük katkıyı sunacak şey kitap okumaktır.” Dedi.
“ÖĞRENCİLER KİTAP OKUMAK İÇİN CAN ATAR OLDU”
Kitap okuma alışkanlığını kazanan öğrenciler bir sonraki kitap okuma saati için beklemeye başladıklarını belirten Okul Aile Birliği Başkanı Beşir Kurhan “İslam’ın ilk emri ‘Oku’ dur, okumakla başlıyor. Velilerimizde bu projeyi benimsiyor, en çok hoşumuza giden aktiviteler arasında yer almaktadır. Öğrencilerimiz okudukça daha kendini geliştirebiliyor. Özellikle tek başına okumanın dışında toplu şekilde kitap okuma saatinin uygulanması öğrencinin de kendini vermesine vesile oluyor. Okuldaki öğrencilerin birlikte okuma etkinliğine katılması öğrenciyi her anlamıyla olumlu etkiliyor. İnanın kendini kitaba kaptıran çocuklar, gelecek hafta kitap okuma etikliğini beklemeye başlıyor. Öğrencilerin kitap okuması birçok derse olumlu yansıması oluyor. Dolasıyla sayısal derslerde zorlanan öğrenci kitap okudukça okuduğunu anlama yeteneğinin gelişmesinden kaynaklı olarak daha da başarılı oluyor. Böyle bir etkinliği başlattıkları içinde okul yönetimine teşekkür ediyoruz.” Diye konuştu.
“UMARIM BİR KÜTÜPHANEYE KAVUŞURUZ”
Okul, öğrenci ve veli konusunda kurmuş oldukları güç birliğinden ötürü tüm velilerin memnun olduğunu ifade eden Okul Aile Birliği Başkan Yardımcısı Naime Polat ise“Çocuklarımızın kitap okuma saatlerine tanık olduğum zaman içimden geçen ilk şey ne kadar huzurlu olduğumdur. Öğrenci velisi olarak ziyarette bulunmuştum. Okulda fon müziği eşliğinde bütün sınıf kapıları açık, kitap okuyan öğrencileri gördüğümde gurur duydum. Çok şükür çevremizde böyle bir okulda bunu görmek beni fazlasıyla mutlu etti. Çünkü bu çevrede daha önce öğrenci okutmuş bir veliyim, bu durum çok hoşuma gitti. Hem çevre okullarına örnek olması açısından hem de çocuklarımızı bu kadar sınavlarla boğmuşken, sıkboğaz etmişken bir nefes almalarına sebep olmasından dolayı desteklenmesi gerektiğine inanıyorum. Özellikle okul yönetimi ve öğretmenlerin birebir işin içinde olduğunu görünce okuyan veliler olarak çok memnun kaldık. Çünkü çocuk gördüğünü uygular, çocuk sizde görmüyorsa yapmaz. Evde annesinden ve babasından görecek, okulda öğretmelerinden görecek ki teşvik olsun. Okulumuz yaklaşık olarak 2 yıldır bunu çok güzel oturttu, uyguluyor. Bende projeye destek amaçlı çocuğumla birlikte okuyorum. Tüm bu güzellikler karşısında ama okulumuzun ne bir kütüphanesi ne de kitap okumaya elverişli sınıflar dışında başka bir alanı yok. Umarım okulumuz kısa bir süre içerisinde bir kütüphaneye ve yeni kitaplara kavuşur.” Diyerek sözlerini noktaladı.
ŞEHRİVAN ÖZEL-ÖMER FARUK TOKTAŞ