Bakan Özlü: Van’ın potansiyelini keşfetmek durumundayız

Bakan Özlü: Van’ın potansiyelini keşfetmek durumundayız
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü, Türkiye’nin her ilinin bir marka olduğunu belirterek, “Her şey keşfetmekle başlar. Van’ın potansiyelini keşfetmek durumundayız” dedi. 

Bazı ziyaretlerde bulunmak üzere Van’a gelen Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü, AK Parti Van milletvekilleri Beşir Atalay ve Burhan Kayatürk, Vali Yardımcısı İbrahim Civelek, Başbakan Başdanışmanı Adnan İnanç, Edremit Kaymakamı Atıf Çiçekli, AK Parti Van İl Başkanı Zahir Soğanda, Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva ve bazı kurum ve kuruluş temsilcileri ile birlikte ilk olarak Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal’ı ziyaret etti. YYÜ Senato Salonunda düzenlenen toplantıda konuşan Bakan Özlü, 1982 yılında kurulan YYÜ’nün Van’a ve Türkiye’ye büyük değerler kazandırdığını belirterek, YYÜ’nün Van ile bütünleşerek her geçen yıl daha da büyüdüğünü söyledi. YYÜ’nün 14 fakülte, 4 enstitü, 11 meslek yüksekokulu ve 19 uygulama ve araştırma merkezi ile önemli bir bilim merkezi olduğunu ve çok önemli gördükleri teknokenti de bünyesinde barındırdığını ifade eden Özlü, “Van, teknoloji geliştirme bölgesinde yaklaşık 30 firma faaliyet gösteriyor. Üniversite ile bilimi buluşturan bu bölgeler, Türk sanayisinin geliştirilmesinde çok önemli bir misyonu yerine getiriyorlar. Teknoloji geliştirme bölgelerimiz sayesinde, teknolojik ürün ihracatımızın katlanarak artacağına olan inancımız tamdır” dedi.

“SANAYİ VE TEKNOLOJİ İLE DESTEKLENMEYEN SEKTÖRLERİN BÜYÜMESİ MÜMKÜN DEĞİLDİR”

Türkiye’nin yüksek teknoloji ile büyüyebildiğine dikkat çeken Özlü, “Yüksek teknolojili ürünleri geliştirmeye yönelik atılacak her adım, bizim için son derece önemlidir. Özellikle KOBİ’lerimizin Ar-Ge ve inovasyon konularındaki açığını kapatmak durumundayız. Teknoloji geliştirme bölgeleri, KOBİ’lerin bu açığını kapatmak için önemli görevler üstleniyorlar. Hükümetimizin ve Bakanlığımızın ürettiği bütün projeler, teşvikler ve uygulamalar topyekun kalkınma hedefimize yöneliktir. Bu nedenle büyümenin lokomotifi olarak gördüğümüz sanayinin her ilimizde gelişmesi gerekmektedir. Sanayi ve teknoloji ile desteklenmeyen sektörlerin büyümesi mümkün değildir” ifadelerini kullandı.

Konuşmalarında Türkiye’nin her ilinin bir marka olduğunu vurgulayan Bakan Özlü, “Bu markaları katma değere dönüştürmek için çabalıyoruz. Bu vesileyle tüm yatırımcılara, girişimcilere sesleniyorum. Van’daki girişim ruhuna destek olunuz. Her şey keşfetmekle başlar. Van’ın potansiyelini keşfetmek durumundayız” diye konuştu.

YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal ise üniversite ile ilgili bilgiler aktararak, “Bilimsel araştırma ve inceleme açısından Türkiye'deki üniversiteler arasında iyi bir yerdeyiz. Ayrıca yurt dışına da açılan bir üniversiteyiz. Yaklaşık 25 ülkeden öğrencilerimiz var. Üniversitemizde sanayi ile ilgilenen ekibimiz var. Bizler kampüse hapsolmuş bir üniversite değiliz. Kurum ve kuruluşlarla, STK'larla, OSB ve vatandaşla çok iyi ilişkiler kurmuş durumdayız” dedi.

YYÜ Teknokenti’nin artık uluslararası bir ölçek haline geldiğini de sözlerine ekleyen Battal, “Sizden bir ricamız olacak. Bir bilim merkezi açılması konusunda sizden bize büyük destekler sağlanmıştı. Kanun gereğince desteklerle binanın onarılması gerekiyor. Sizden özel isteğimiz, bu binanın donanımının yapılması için sizden destek bekliyoruz. Teknokentimizin altyapı ve çevre düzenlemesi için de sizden destek bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Daha sonra beraberindekilerle önce YYÜ Teknokenti ziyaret eden Bakan Özlü, burada yapılan çalışmalar hakkında YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal ve Teknokent Müdürü Necat Görentaş’tan brifing aldı. Ardından Van Organize Sanayi Bölgesinde faaliyet gösteren Van Mermer Madencilik Sanayi Ticaret A.Ş.’de incelemelerde bulunan Bakan Özlü, yapılan çalışmalar hakkında bilgi aldı.