Aladüz’de çiftçilerin 'sulama suyu' talebi

Aladüz’de çiftçilerin 'sulama suyu' talebi
Van’ın Gevaş ilçesine bağlı Aladüz Mahallesinde iki yıldır şeker pancarı üretimine başlayan çiftçiler, yaşadıkları su probleminden dolayı büyük bir elektrik harcaması altına girdiklerini söyledi.

Gevaş genelinde olduğu gibi Aladüz Mahallesi’nde de ağırlıklı olarak fasülye, domates, biber, lahana, patlıcan gibi sebze ekimi gerçekleştiriliyor.

Mahallede son iki yıldır da bazı çiftçiler şeker pancarı üretimine başladı.

“SU PROBLEMİ VAR”

Ancak mahallede, özellikle şeker pancarı üretimi yapan çiftçiler, sulama suyu konusunda sıkıntı yaşadıklarını söylüyor.

Mahalleye kanallar yoluyla su gelmediği için sondaj suyunu kullanmak zorunda kaldıklarını söyleyen pancar üreticileri, bunun da büyük bir külfete yol açtığını ifade ediyor.

“ELEKTRİK FATURALARI KABARIYOR”

Şeker pancarı üreticilerinden Felemez Bayram, yüksek gelen elektrik faturalarından yakındı.

Faturaların sondaj kuyularından su çekilmesiyle kabardığını söyleyen Bayram, “Burada 1500 dönüm bir arazi ekmişim. Elektrik çok büyük bir problemdir. Bana geçenlerde 180 bin TL fatura geldi. Sondajla sulama yapıyoruz, elektrik de pahalı dolayısıyla faturalar böyle kabarık geliyor” dedi.

“ÜRÜN VERİMSİZ OLUYOR”

Daha fazla elektrik tüketimi olmaması için sondaj suyunu idareli kullandıklarını, bunun da verime yansıdığını belirten Bayram, “Bankaya hacizliyim, birçok çiftçi gibi. Böyle olunca da destek alamıyorum. Destek alamadığım gibi giderlere elektrik faturası, nakliye parası, işçi parası da eklenince zarar ediyoruz. Sondaj kuyusundan yeteri su aktaramayınca da istediğimiz ürünü alamıyoruz. Ben seneye artık pancar ekmeyi düşünmüyorum” diye konuştu.

 “KANAL SUYU OLURSA RAHAT EDERİZ”

Devlet Su İşleri ve Tarım İl Müdürlüğü ile görüştüğünü belirten Bayram, mahalleye kanal suyu gelmesi durumunda çiftçinin rahat edeceğini ve daha fazla ürün sağlanacağını söyledi.

İleriki günlerde mahalleye sulama kanalları açılmasını umduklarını ifade eden Bayram, şunları söyledi:

“Su geldiğinde karşılığı ne ise öderim, bana şu kadar ödeyeceksin diyecekler ben de ödeyeceğim, sondaj kuyusu kadar beni zorlamayacak. Yetkililerle görüştük, inşallah önümüzdeki dönem bunun çalışmasını başlatırlar ve mahallemiz sulama suyuna kavuşur, çünkü burası çok zengin ekim alanlarına sahip ve toprağı da bakir bir toprak, Van olarak faydalanmamız lazım.” 

NAKLİYE PARASI KONUSU

Şeker pancarı üreticisinin yakındıkları bir diğer konu ise, ürünün fabrikaya teslim edilmesi için fabrika tarafından kendilerine verilen destek miktarının bu sene düşürülmesi.  

Aladüz Mahallesi’ndeki şeker pancarı üreticileri, fabrikanın geçen yıl kendilerine ton başına 33 lira nakliye parası desteği verirken, bu sene bu desteğin 28 liraya düşürüldüğünü kaydetti.

Prestij Haber: Adil HARMANCI