Abalı kış turizminde daha iyi yerlere gelebilir!
Yaz turizmi kadar, kış turizminin de revaçta olduğu ülke genelinde son yıllarda birçok il, bu potansiyeli ile öne çıkmaya başladı. Önceleri kayak denilince sadece Uludağ akıllara gelirken son yıllarda Erzurum, Kars, Elazığ bu noktadaki önemli alternatif merkezler haline geldi. Doğu’daki bu iller kış turizminden büyük kazançlar sağlarken Van yeterli altyapı yatırımı yapmaması ve bu işi pazarlayamaması nedeniyle geride kaldı. Oysa Abalı kayak tesisi olmak üzere birçok ilçedeki kayak bölgeleri umut vadeden merkezlere sahip olan Van’da bu anlamda hem tesisin hem de kentin kış turizmi noktasında önemli eksikleri var.
Şehre gelen yabancı ve yerli konuklar ile birlikte Vanlıların uzun geçen kış aylarındaki en büyük ve yegâne aktivitesi Abalı Kayak Merkezi’ne gitmek olurken tesis imkânlarının yetersizliği memnuniyetin düşmesine sebep oluyor. 2010 yılında dönemin Gençlik ve Spor Bakanı Faruk Nafiz Özak’ın katılımıyla açılışının gerçekleştirildiği 1500 metre telesiyej uzunluğuna sahip olan kayak merkezi açıldığı günden bu yana sunmuş olduğu imkânların dışına çıkamadı. Konuyla ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan kayak merkezi ziyaretçileri tesis içerisinde bulunan lavabo, tuvalet ve market gibi hizmetlerin yetersiz olduğunu belirtirken kayak merkezinin daha iyi bir görünüme kavuşabileceğini ifade etti. Vatandaşlar yaptıkları açıklamalarda “Tesis imkânları daha modern bir hale kavuşturulabilir ama bununla ilgili bir çalışma yok. Yemek yemek istiyoruz ama sadece ekmek arası bir şeyler satan bir tezgâh var burada. Ama bu kayak merkezi insanları burada tutamaz. İnsanlar gelir burada vakit geçirip eğlenir fakat katkı konusunda istenilen düzeyde bir geri dönüş elde edilemez.” Şeklinde konuştu.
BÖLGE İLLERİ KIŞ TURİZMİNDEKİ POTANSİYELİ GÖRDÜ!
Van’da Abalı ile birkaç önemli nokta kış turizmi için önemli alanlar olarak görülürken, özellikle de kış turizminin çokça konuşulduğu şu sıralar daha çok önemsenmeyi ve yatırım almayı bekliyor. Geçtiğimiz yıllarda açılan fakat o tarihten otel, restoran ve alt yapı noktasında çok da büyük yatırımların yapılmadığı tesis potansiyeli ile bölgenin önemli merkezlerinden biri olmayı bekliyor. Son yıllarda birçok il kış turizmindeki hareketliliği görüp harekete geçerken, bu noktada 12 ay boyunca önemli kazançlar elde edebiliyor. Türkiye’nin batısında Uludağ’ın marka olduğu kayak turizmi noktasında Erzurum, Kars, Elâzığ önemli yatırımlar yapmaya devam ederken bu anlamda çokça turist çekmeye başlayan iller olarak da dikkat çekmeye başladı. Erzurum’un en iyi otelleri kayak tesisleri civarında şekillenirken Doğu Ekspresi ile hareketlenen Kars’ta her yıl yeni oteller yeni tesisler ile birlikte Sarıkamış bölgesinde önemli bir turizm altyapısı oluşturdu. Elazığ’da da kış turizmi noktasında önemli yatırımlar yapılırken bölge illeri böylelikle hem yaz hem kış yerli turist çekme noktasında birer adım öne geçme fırsatı buldu.
VAN’DA POTANSİYEL VAR AMA ALTYAPI EKSİK!
Van’ın potansiyeline rağmen sadece bir tesis ile hareket etmesi ve bu anlamda fazla yatırımın yapılmaması Abalı’ya akın eden vatandaşların da dikkatini çeken bir husus oldu. Karın etkisini hissettirmesiyle birlikte Vanlılar’ın akın ettiği Abalı Kayak Merkezi neredeyse hafta içi bile hınca hınç bir kalabalık ile hizmet verirken, fırsatı bulan herkesin son dönemlerdeki en uğrak mekanı oldu. Bu anlamda kısıtlı bir hizmet alanına sahip olmasına rağmen son dönemlerde bölge illerden de gelenlerin olduğu bir merkez olan Abalı’nın bu noktada kış turizminde daha çok yatırım yapılması gerektiği hususu vatandaşların da en çok dillendirdiği konu oldu.
TESİS VAR AMA…
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan vatandaşlardan Yunus Batur “Buraya gelmekten zevk alıyoruz hafta sonlarında özellikle vaktimizi ailemizle. Çocuklarımızla buraya gelerek değerlendiriyoruz ama biz buraya bu gösterilen ilgi karşısında burayı idare edenlerin gereken önemi vermediğini düşünüyoruz. Yani burası önemli bir tesis bir kayak merkezi öyle yabana atılacak bir şey değil. Van buna sahip ama gereken önem verilmiyor. Böyle bir tesis var çok az maliyetlerle çok daha iyi bir görünüme kavuşabilir ve farklı olanaklar sağlanabilir. Görüyorsunuz işte burada derme çatma bir oturma alanı var kafe tarzında daha iyi bir dinlenme alanı sağlanabilirdi. Tesis imkânları daha modern bir hale kavuşturulabilir ama bununla ilgili bir çalışma yok. Tuvaletleri, lavaboları buranın hak ettiği tarzda inşa edilmemiş. Diğer şehirlerde olan kayak merkezlerine de gittik. Buradaki pist oradakilerle yarışabilecek bir potansiyele sahip ama pistin çevresindeki alan düzenlemeleri ve tesis anlamında Van çok zayıf kalmış.” Şeklinde konuştu.
“MESELE KAYMAK OLSA KAYACAK BİR TEPE BULURUZ”
Sadece vatandaşların burada kayabiliyor olmasının yeterli olmayacağını belirten vatandaşlardan Hâkim İşler “Van’da yazın göl faktörü var, kışın abalı kayak merkezi var ve daha sayamayacağımız birçok turizm imkânı mevcut. Ama yazın göl konusunda insanlar elle tutulur güzel bir tesis bulamadığı gibi kışın da abalı kayak merkezine geldiğimizde yine bu tesise yakışır bir görüntü göremiyoruz. Tesisin yan tarafında insanların yemek yiyebileceği bir lokanta ya da restoran yok burada seyyar tarzında köfte ekmek falan yapılıyor. Bir kayak merkezi varsa burada yanında restoranının, kafesinin olması lazım. Yoksa burada sunulan hizmeti biz şehrin başka yerlerinde de bir tepe bularak sağlayabiliriz. Mesele kayacak bir alanın olması değil kaymak isteyen her yerde kayar ama burada bir tesis var. Bu tesise gereken önemin verilmesi gerekiyor. Yemek yemek istiyoruz ama sadece ekmek arası bir şeyler satan bir tezgâh var burada. Ya da içeri girip oturmak bir şeyler içip alışveriş yapmak istiyoruz bunu da bulabileceğimiz bir market göremiyoruz.” Diye ekledi.
“TUVALETLERİN UMUMİ TUVALETLERDEN FARKI YOK”
Tesis içerisinde bulunan lavabo ve tuvaletlerin oldukça kötü bir görünüme sahip olduğunu belirten Suat Kahraman “Aslında burayı daha modern bir görünüme kavuşturmanın çok zor olmadığını düşünüyorum. İyi ya da kötü bir tesis yapılmış. Bir restoranın faaliyet göstereceği ya da bir marketin açılacağı bina da var sadece buralarda bir çevre düzenlemesi ve dekorasyon çalışmalarının yapılması gerekiyor. Lavabo ve tuvaletler var insanların kullanacakları ama buraların umumi tuvaletlerden farkı yok. Buraları kullanmak istediğinizde oldukça kötü bir görünüme sahip olduğunu görüyorsunuz. Marketten bir şey almak istiyoruz ama içerde kurulu olan bir market değil bence. İki üç raf konulmuş ve çok kısıtlı bir ürün çeşitliliği var insanlar ihtiyaç duydukları şeyleri bulamıyorlar. Buranın hak ettiği bir market görüntüsü bu olmamalıdır diye düşünüyorum. Teleferiğin sona erdiği yerde yukarı kısımda bu çevrede yaşayan insanlar kendi imkânlarıyla çay, kahve gibi ürünler satıyorlar. Buda bir yerde iyi ama bu hizmeti tesisin kendi bünyesi içerisinde vermesi gerekiyor.” Dedi.
“BİR OTEL KURULMASI BURAYA CAN KATAR”
Kayak merkezinin bulunduğu bölgede bir otelin veya benzeri işletmelerin olması halinde daha da değerlenebileceğini belirten vatandaşlardan Rıza Coşkun “Gönül isterdi ki buradaki kayak merkezi bu ismi hak eden bir merkez olsun. Kayak merkezi dediğiniz yer tatilcilerin uğrak noktası olabilecek bir mekân olmalıdır. Ama bu kayak merkezi insanları burada tutamaz. İnsanlar gelir burada vakit geçirip eğlenir fakat katkı konusunda istenilen düzeyde bir geri dönüş elde edilemez. Burada konaklama imkânı da sunacak bir otel veya işletmenin yer alması turizm anlamında bizim için apayrı bir katkı sağlar. Artık bu nasıl yapılır bilmiyorum ama ihale usulü ile bir kurumsal işletme de getirilebilir ya da gençlik ve spor bünyesinde kurumsal bir çalışmada yapılabilir. Bahsetmek istediğim şey Edremit Kocaeli Parkı’nda bulunan Büyükşehir Belediyesi sosyal tesisleri gibi bir mekân. O tarzda bir restoran, bir otel buraya değer katar.” Diye ekledi.
“CAFE DENİYOR AMA 3 KOLİ BİSKÜVİ BİR DE ÇAY OCAĞI VAR”
Oturma alanlarının ve tesisin yeniden restore edilmesi gerektiğini belirten bir vatandaş ise “Zaten kış sezonunun artık kapanma evresine geçmiş bulunmaktayız artık konuşacaklarımız bu kış için geçerli olmaz ama önümüzdeki kış için umarım elle tutulur çalışmaların hayata geçmesine vesile olur. Burada her şeyden önce mevcut durumda olan oturma alanının bir elden geçirilmesi gerekiyor. Restore edilerek daha iyi ve işlevsel bir görünüme kavuşturulmalı ve içerisinde bulunan yemek, market gibi hizmetlerin daha profesyonel bir hale getirilmesi gerekiyor. Adeta içeriye bir çay ocağı atılmış ve 3-5 koli bisküvi, kekin bu kayak merkezine yeterli olacağı düşünülmüş. Onun dışında insanların yemek yiyebileceği tek bir alternatif var oda kapıda seyyar usulü köfte ekmek satan bir büfe. Bir kayak merkezi dendiğinde insanlar bunu hayal etmiyor. Buraya değer katarak pazara sunarsak emin olun kışın cazibe merkezi haline geliriz.” İfadelerini kullandı.
ŞEHRİVAN ÖZEL: ÖMER FARUK TOKTAŞ/MENDUH ÇALIŞKAN-