Tuşba Belediyesi'nden Haşereyle Mücadele Çalışması

Tuşba Belediyesi'nden Haşereyle Mücadele Çalışması
Van’ın Tuşba Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü ekipleri, Tuşbalıların daha rahat bir yaşantı sürdürebilmesi için ilkbaharda başlattığı larva ve ULV ilaçlama çalışmalarını 3 ekip ve 11 personelle 45 noktada sürdürüyor.
İnsan ve hayvanlardan kan emmeleri, hızla üremeleri ve çok sayıda öldürücü hastalık etkenini taşımaları sebebiyle sağlık, ekonomik ve kaliteli hayat yönünden en önemli vektör, dünyada üç bine yakın türü bilinen sivrisinekler ve haşerelerin ana üreme kaynağı olan sulak alanların sivrisinek ve parazit larvalarına karşı ilaçlama faaliyetlerini 1 Nisan tarihinde başlatan Tuşba Belediyesi ekipleri, halk sağlığını korumak için elinden gelen çabayı gösteriyor. İlaçlama çalışmaları sayesinde bu bölgelerdeki sivrisineklerin yumurta, larva ve uçkun dönemlerinde mücadele yapıldı ve 1 Haziran tarihinden itibaren de ULV karşı mücadelesini toplam 3 ekip, 11 personel ile 45 mahalledeki noktada sürdürdüğünü dile getiren Tuşba Belediye Başkanı Doç. Dr. Fevzi Özgökçe, “Halkımızın rahat bir yaşam sürdürebilmesi için Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğümüz tarafından gerekli tedbirleri alınarak düzenli biyolojik ilaçlama programı ile çalışmalarımız aralıksız devam ediyor. İlaçlama çalışması yapılmadan önce göl, gölet, dere, sazlık gibi alanlarda numune alınarak sivrisinek larva popülasyon yoğunluğunu belirleyerek ilaçlamanın gerekli olup olmadığını, ilaçlama yapılacak ise dozu ve süresi ekiplerce tespit edildikten sonra yoğunluk durumuna göre ilaç dozunu arttırarak sık sık ilaçlama yapılmaktadır. İlaçlamadan sonra faklı günlerde numune alarak tekrardan popülasyonu kontrol ederek popülasyon ne kadar düştüğü kontrol ediliyor ve tekrardan ilaçlamanın gerekli olup olmadığını tespit etmekteyiz. Popülasyonun düşük olduğu yerlerde ise daha az ilaç veya hiç biyolojik ilaç kullanmamaktayız" dedi.

Gündüzleri üreme yerleri çevresinde dinlenen sivrisinekler, güneş batımı ile birlikte çiftleşmek veya beslenmek için uçmaya başladığını dile getiren Özgekçe, “Sivrisinekler zayıf uçucudurlar. Genellikle kendi güçleriyle üredikleri yerlerden 500-1000 metreden fazla uzaklara uçmayı tercih etmezler. Sivrisinekler sıtma, filariazis, deng, sarı humma ve ensefalomyelitis gibi viral veya parazitik hastalıkları insanlara bulaştırarak salgınlara yol açarlar. Dişileri insanlardan ve çiftlik hayvanlarından kan emdikleri için ayrıca rahatsız edici olmaları yönünden de mücadeleleri önemlidir. Evresini tamamlayan sivrisinek ve karasineklere karşıda ULV çalışmalarına 1 Haziran 2015 tarihinden itibaren başladık. ULV (Ultra Low Volume) son derece ince püskürtme tekniği ile oluşturulan sistemdir. Bu sistem haşereleri yok etmede, en az etken madde ile en üstün hizmeti amaçlayarak, sivrisinek ve sinekle mücadelede etkili, gerçekçi ve en ekonomik mücadeleyi sunmaktayız. ULV (soğuk sisleme) ile amaç, ilaçlı suyu (solüsyon) havada uzun süre kalacak şekilde partiküllere bölerek hava ile temas süresini uzatıp ilaçlamada etkili olmayı sağlamaktır. ULV çalışmalarımız 8 merkez mahallelerimizde 3 günde bir, daha önce köy statüsünde olan 37 mahallemizde ise periyodik olarak yapılmaktayız. Toplamda mahallelerimizde 45 farklı noktada bu hizmeti yürütmekteyiz” ifadelerini kullandı.

Mücadelede asıl gayelerinin mümkün olduğunca çeşitli, farklı biyolojik dönemlere etkili ve çevreye zararı en az yöntemlerin kullanılması olduğunu ifade eden Özgökçe, “Sivrisinek mücadelesinin belkemiğini larva mücadelesi oluşturur. Üreme alanlarının azaltılması ve ilaçlamasını hedefleyen bu mücadelede mevcut popülasyonu önemli oranda azaltmaktayız. Ergin uçkun mücadelesi larva mücadelesini destekleyici olarak kullanılır. Özellikle bulaşıcı hastalık tehdidi söz konusu ise daha sık aralıklarla yapılmaktadır. Öncelikle Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü ekipleri, Tuşba’daki yerleşim birimleri ve çevresinde sivrisinek türlerinin saptanması, üreme, dinlenme ve kışlama alanlarının tespitini yaparak alan büyüklüklerini içeren haritaları oluşturdular. Bu alanlara fiziksel kontrol yöntemleri uygulandı. Yumurtaların bırakıldığı su birikintilerinin kontrol altında tutulması için tedbirler alındı. Yörede kullanılan insektisitlerin etkinliğinin belli aralıklarla ölçülmesi yapıldı. İlkbahar ve yaz mevsimleri başta olmak üzere düzenli uygulamalara kış kontrol çalışmalarıyla devam edilmektedir.

Sivrisinek yoğunluğunun arttığı temmuz ve ağustos aylarında kalıcılığı olan insektisitlerin ev ya da hayvan barınaklarında iç duvar ve tavanlara el pulverizatörleri ile püskürtülmesi ergin popülasyonunu azaltmaktadır. Tuşba Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü Çevre Sağlığı Birimi, haşereyle biyolojik mücadelenin yanı sıra Van'da bir ilki de gerçekleştirerek 67 mahallede dezenfekte çalışmalarını da yapıyor. Halk sağlığını tehdit eden canlılara karşı çöp ve hayvan gübresinin döküldüğü alanlarda dezenfekte çalışmaları yapıyor. Tuşba Belediyesi sınırlarında bulunan mahallelerin tümünde hem çöp konteynerlerinde hem de poşetleme sistemi olan yerlerde dezenfektan çalışmaları yapılıyor. Çöp konteynerleri, hayvan gübreleri ve benzeri alanlarda karasinekler her döllenme sonrasında ortalama 100-150 tane yumurta bırakmaktadır. Bu yumurtalar gelişimini aynı alanda bulunan mikro organizmalar yardımı ile sağlarlar. Dezenfekte çalışmasında kullandığımız ilaç bu alanlarda mikro organizmaların yüzeylerini kaplayarak gelişimlerini ve yumurtaların beslenmesini engelleyerek karasineklerin üremesi önlenmektedir” diye konuştu.

Havaların iyice ısındığı bugünlerde ilçe sınırları içerisinde bulunan tüm okulların başta bodrum katları gibi rutubetli alanlarında üremeye başlayan hamam böcekleri ve haşerelere karşı da mücadele başlatan Tuşba Belediyesi ekipleri, başta ilk ve ortaokullar olmak üzere tüm okullarda denetimlerini sürdürüyor. Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü Çevre Sağlığı Birimi, bu çalışmalarla okulların açıldığı zaman hem öğrencilerin sağlığını tehdit eden haşerelerden korunmuş olacak hem de çocukların sağlıklı bir ortamda eğitimlerine devam etmesi sağlanacak. İlaçlama çalışmasını okul müdürlerinin talepleri doğrultusunda yaptıklarını vurgulayan Başkan Özgökçe, “Okullarımızdan gelen talepler doğrultusunda ekiplerimiz tarafında yapılan denetim ve kontrollerde bazı okulların durumunun gerçekten vahim olduğunu ve bir an önce mücadelenin başlatılması gerektiği görüldü. Biz de geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızın sağlığını göz önüne alarak çalışmalarımıza başladık ve bu sıkıntıları yaşayan okullarımızın bize müracaatta bulunmaları halinde bu okullarımızda da ilaçlama çalışmalarımıza başlayacağız'' şeklinde konuştu.

Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü ekiplerinin, kullandığı ilaçların halk sağlığı alanında haşere mücadelesinde kullanılmak üzere Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılan ilaçlar olduğunu ve insan sağlığı açısından herhangi bir olumsuz etkisi bulunmadığını da ifade eden Başkan Özgökçe, “Vatandaşlarımızın günlük yaşamını etkilemeyecek sağlıklı ve güvenilir mücadele metodu olan ilaçlama yapılarak böylelikle bu ortamlarda insan ile evcil ve yaban hayvanların sağlığını tehdit edecek olumsuzlukların önüne geçiliyor. Vatandaşlarımızın haşere konusundaki her türlü şikayetlerini, dilek ve temennilerini Tuşba Belediyesi bünyesinde kurulan çağrı merkezimize (444 60 11) 7/24 yapabileceklerdir” dedi.