Aile Sağlık Merkezi kendi elektriğini kendi üretiyor

Aile Sağlık Merkezi kendi elektriğini kendi üretiyor
Van’ın Tuşba ilçesine bağlı Gedikbulak Mahallesi’nde hizmet veren aile sağlık merkezi, Türkiye’de kendi elektriğini üreten ilk sağlık merkezi olma projesine imza etti.
Van’ın Tuşba ilçesine bağlı Gedikbulak Mahallesi’nde hizmet veren aile sağlık merkezi, Türkiye’de kendi elektriğini üreten ilk sağlık merkezi olma projesine imza etti.

Van Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından hazırlanan proje kapsamında Türkiye’de ilk defa bir sağlık merkezi kendi elektrik enerjisini üretmeye başladı. Bölgede sürekli elektrik kesintilerinin olması ve aşıların kesintilerden ötürü bozulması üzerine Van Halk Sağlığı Müdürlüğü’nce Gedikbulak Mahallesi Aile Sağlık Merkezi’ne güneş panelleri ve rüzgar gülü santrali kuruldu. 15 köydeki yaklaşık 10 bin kişiye hizmet veren Gedikbulak Aile Sağlık Merkezi, kendi ürettiği elektrik enerjisi ile hizmette sıkıntı yaşamazken, mahalle halkı da kesintilerin yaşandığı zamanlarda bile sağlık merkezinde işlemlerini beklemeden yaptırabiliyor. Enerjisinin 9 kilovatını güneşten, 3 kilovatını da rüzgardan temin eden sağlık merkezi, kurulan 20 akü ile üretilen enerjiyi depoluyor.

“9 KİLOVATI GÜNEŞTEN, 3 KİLOVATI DA RÜZGARDAN ÜRETİLİYOR”

Hayata geçirilen uygulama ile ilgili açıklamalarda bulunan Halk Sağlığı Müdür Vekili Uzm. Dr. Ferhat Ekinci, aile sağlık merkezinin Gedikbulak köyü ve çevresinde bulunan diğer 15 köy ile birlikte yaklaşık 10 bin kişiye hizmet verdiğini belirtti. 3 aile hekimi, 3 aile sağlık elemanı ve 1 yardımcı personelin bulunduğunu anlatan Ekinci, “Sağlık merkezinin elektrik enerjisinin tamamı yenilebilir enerji ile sağlanmaktadır. Yenilebilir enerjide de Van Türkiye’de en fazla güneş alan ilk 3 il arasında yer almaktadır. Onun için bizim de yaklaşık 12 kilovatlık bir enerji ihtiyacımız vardı. 9 kilovatını güneşten, 3 kilovatını da rüzgardan temin etmekteyiz. Yaklaşık 6 aydır bu şekilde aile sağlık merkezimiz hizmet vermekte. Merkezimiz, hiçbir şekilde TEDAŞ’dan veya dışarıdan gelen herhangi bir elektriğe ihtiyaç duymamıştır” dedi.

“TÜRKİYE’DE İLK DEFA BİR SAĞLIK MERKEZİNDE UYGULANIYOR”

Projenin başarılı olması durumunda bunu yaygınlaştırabileceklerini ifade eden Ekinci, “Bu uygulama başka yerlerde var ama Türkiye’de ilk defa bir aile sağlık merkezinde uygulandı. Burada uygulama sebebimiz bu bir tip projedir. Bir yılın sonunda eğer başarı elde edilirse, özellikle köylerde bulunan sağlık merkezlerinde yaygınlaştırmayı düşünüyoruz. Çünkü bölgemizde çok ciddi elektrik kesintileri olmakta, hem burada hizmeti aksatmamak hem de aşılarımız buzdolabında yani soğuk hava şartlarında sağlandığı için zarar görmektedir. Bunların önüne geçmek için aile sağlık merkezlerinde uygulanmasını faydalı bulmaktayız” ifadelerini kullandı.