Dünyayı kasıp kavuran Pokemon Go nedir, nasıl oynanıyor?

Dünyayı kasıp kavuran Pokemon Go nedir, nasıl oynanıyor?
Dünyayı kasıp kavuran Pokemon Go nedir, nasıl oynanıyor?Pokemon Go çılgınlığı devam ediyor. Bir hafta içerisinde yalnızca Android telefonlarda 10 milyon indirme rakamını geride bırakan Pokemon Go, restoran, kafe ve bar işletmecilerinin yeni gelir kaynağı oldu. Uzmanlar, sosyalleşme aracı olarak kullanabilen oyunun anksiyete ve depresyona iyi geldiği görüşünde. Peki, Pokemon Go nedir ve nasıl oynanır? İşte konu ile ilgili detaylar...
Dünyayı kasıp kavuran Pokemon Go nedir, nasıl oynanıyor?Pokemon Go çılgınlığı devam ediyor. Bir hafta içerisinde yalnızca Android telefonlarda 10 milyon indirme rakamını geride bırakan Pokemon Go, restoran, kafe ve bar işletmecilerinin yeni gelir kaynağı oldu. Uzmanlar, sosyalleşme aracı olarak kullanabilen oyunun anksiyete ve depresyona iyi geldiği görüşünde. Peki, Pokemon Go nedir ve nasıl oynanır? İşte konu ile ilgili detaylar...

90’ların efsanevi çizgi filmi Pokemon’un ‘artırılmış gerçeklik’ oyunu Pokemon Go, piyasaya sürüldüğü günden bugüne salgın hastalık gibi tüm dünyada yayılmaya başladı. ABD’de restoran, kafe ve bar işletmecileri de Pokemon Go furyasının en büyük destekçileri arasında. New York kentinde L’Inizio Pizza dükkanı, Pokemon hayranları sayesinde işlerini şimdiden yüzde 75 oranında artırmış. Restoran sahipleri Sean Benedetti, Tom Blaze ve Anna Maria Riccardi, müşteri sayısında “şaşırtıcı derecede artış” olduğunu vurgularken, “Restoranımızda görünen farklı Pokemon türleri sayesinde insanlar bizi tercih ediyor. Hem yemeklerini yiyorlar hem Pokemon yakalıyorlar” dedi.

Oyun sayesinde para kazanmaya başlayan ve işi ticarete dönüştüren ilk isim ise ABD’de yaşayan ve kendini Golbat-chan ismiyle tanıtan genç kız oldu. ABD’nin popüler ilan sitesi Craiglist’e ilan veren 24 yaşındaki genç kız, Pokemon Go’nun son günlerde hızla yükselen popülaritesini kullanarak para kazanmaya çalışıyor. İlanda; “Hizmetlerim gayet basit: Pokemon yakalamak için 1 ila 4 saat  dışarıda sizin için yürüyor, pokemon yakalıyorum. Gün içinde fazlaca vaktim olduğundan sizin adınıza hesabınızı alıp karakterinizi geliştiriyor, pokemon yakalayıp onları geliştiriyorum” ifadeleri yer alırken, Golbat-chan, saatlik ücretini 20 dolar (yaklaşık 60 TL) olarak belirlemiş.

“Irkçı  söylemleri engeller”

Üstelik Pokemon Go yalnızca işletme sahiplerine değil, depresyon ve anksiyete bozuklukları yaşayanlara da iyi geliyor. İlk kez “sanal gerçeklik” yerine “düzeyi yükseltilmiş (artırılmış) gerçeklik” üzerine kurulu bu oyun, insanları sokağa çıkmaya teşvik ederken, hareket etmelerini sağlıyor hatta “depresyon” ve “anksiyete bozukluklarına” iyi geliyor.

Başta ABD’de olmak üzere birçok Pokemon Go kullanıcısı, oyun sayesinde dışarıya çıkma teşviklerinin arttığını ve sosyalleşmeye başladıklarını belirtirken, bu durumun onlara motivasyon sağladığını ve öz güven aşıladığını öne sürüyor. ABD’nin Oregon eyaletinde yaşayan 24 yaşındaki Jesseanne Pope, “Oyun sayesinde, yaşlısı genci, kadını erkeği bir araya geldi. Bu durum, cinsiyet farklılıkların ve ırkçı söylemlerin önüne geçilmesi açısından da önem taşıyor” açıklamasında bulundu. Benzer açıklamalarda bulunanlar yalnızca oyuncular da değil. İngiltere’nin köklü eğitim kurumlarından Oxford Üniversitesi psikiyatri bölümü başkanı Profesör Daniel Freeman, “Bu yeni aktivite sayesinde insanlar dikkatlerini bir noktaya odaklayabilir hale geldi. Aynı zamanda anksiyete bozukluğunu doğal yollarla en aza indirmek için de oldukça yararlı. Artırılmış gerçekliğin psikolojik bilimle birleştirilmesi, güçlü bir tedavi aracı doğuracaktır” açıklamasında bulundu.

Müzelerden uyarı

Çığ gibi büyüyen Pokemon Go salgını, ABD’de bazı müzelerin, otoyolların ve hatta mezarlıkların resmi uyarı yayınlamasına neden oldu. Başkent Washington D.C’deki Soykırım Müzesi, ziyaretçilerini teknolojinin kullanılması konusunda saygılı olmaya çağırdı.

Müze yönetimi, ziyaretçilerden ‘Müzede Pokemon yakalamayı bırakmalarını’ istedi. Müze yöneticisi Andrew Hollinger, “Bu müze Nazi kurbanlarının hatırlanması için var” diyerek, müzede bu oyunu oynamanın uygun olmadığını belirtti. ABD’nin en ünlü mezarlığı olan Arlington Ulusal Mezarlığı’ndan da benzer bir uyarı geldi. Mezarlık yönetimi, ziyaretçilerin Pokemon Go oynayarak, uygunsuz bir davranış sergilediklerini belirtirken, burada oyun oynamayın mesajı verildi. ABD’deki Lewis McChord Askeri Üssü de askerleri kısıtlanan alanlarda Pokemon kovalamamaları konusunda uyardı. Askeri üssün Facebook sayfasında yapılan açıklamada, oyunun kullanıma sunulmasının ardından birçok kişinin yaralandığı hatırlatılarak uyarılarda bulunuldu. Öte yendan, oyunun Google Play sayfasında görülen indirme rakamlarına göre Pokemon GO, 10 milyon indirme rakamını geride bıraktı.

Caddebostan’da av var

Türkiye’deki App Store ve Google Play’de yayınlanmamasına rağmen büyük ilgi gören Pokemon Go oyununun ilk buluşması Caddebostan’da yapılacak. 16 Temmuz’da  Caddebostan sahilinde gerçekleşecek Pokemon Avı etkinliği herkese açık olacak. Katılımcılar saat 17.00’de buluşacak. Eskişehir’deki Tepebaşı Belediyesi de Pokemon avına çıkarken yolu gençlik merkezlerine düşenlere ücretsiz çay ve su ikram edileceğini açıkladı. Bodrum Belediyesi ise resmi hesabından “Herkesin arayıp da bulamadığı Pokemonlar Bodrum sahilinde eğlenirken görüntülendi” tweeti gönderirken, Pokemonların fotoğrafları paylaşıldı. 



‘11.00-16.00 saatleri arasında aramayın!’

Pokemon Go çılgınlığı tüm dünyada sürerken, Sağlık Bakanlığı’nın facebook adresine, bakanlık ile bir vatandaş arasında geçen eğlenceli bir diyalog yansıdı. Öğlen bakanlık hesabından yapılan paylaşımda, “Güneş ışınlarının dik geldiği öğle saatlerinde mecbur kalmadıkça dışarıya çıkmayın” uyarısı yapıldı. Uyarı paylaşımının altına ise bir Facebook kullanıcısı, “Ya pokemon aramak içinde mi çıkamıyacağız ya” mesajını attı. Bakanlığın, vatandaşın sorusuna verdiği eğlenceli yanıt ise dikkati çekti. Bakanlık yanıtında, “Evet, güneş ışınlarının dik geldiği 11-16 saatleri arasında pokemon aramanızı tavsiye etmiyoruz. Yolda yürürken, özellikle karşıdan karşıya geçerken, telefon ekranına değil, yola bakmanızı öneriyoruz. Sağlıklı günler diliyoruz” ifadeleri yer aldı. (AYŞEGÜL KAHVECİOĞLU Ankara)

Çöpçatanlık uygulaması gibi!

Pokemon Go’nun çöpçatanlık özelliği de ortaya çıktı. ABD’de 4 gün içinde, flört uygulaması Tinder’dan daha fazla kullanıcı sayısına ulaşan Pokemon Go meraklıları, farklı kullanıcılarla ilişkilerini “aşk” boyutuna taşıdı. ABD’de, Pokestop, Pokemon Arena gibi kullanıcıların rağbet ettikleri bölgelere giden insanlar burada yeni insanlarla tanıştıkları ve çıkma teklifi aldıkları ortaya çıktı. Twitter’da “Tinder’a kimin ihtiyacı var ki! Pokemon Go sayesinde yeni biriyle tanıştım ve bu akşam yemeğe çıkıyoruz” benzeri mesajlar paylaşılmaya başlandı. 

Pokemon’lar MoMA’da

Web sitesi artnet News’un yazarı Rain Embuscado, Pokemon Go oyununu New York’taki dünyaca ünlü müze Museum of Modern Art’ta (MoMA) oynadı. Dünyanın en önemli koleksiyonlarından birinin sergilendiği müzede pokemonlar, sanat eserlerinin etrafına dağıldı. Pokemon Go oyunu sonrası izlenimlerini kaleme alan Embuscadeo, müzenin güvenlik görevlilerinin alarma geçtiğini ve sanat eserlerine yaklaşması durumunda kendisini uyardıklarını belirtti. (KÜLTÜR SANAT SERVİSİ)

Drone’la oynayan bile var

Kullanıcılar, Pokemon Go’nun “hareket” teşviğine karşı yeni yöntemler geliştiriyor. Sosyal medyada paylaşılan fotoğraflarda bir kullanıcı, köpeğinin tasmasına bağladığı telefon sayesinde dışarı  çıkmadan Pokemon  yakalayabildiğini kanıtladı. Bir Tumblr kullanıcısı olan perchbird de Android telefonunu bir DJI drone’una bağlayarak, yerinden bile kalkmadan, Pokemon avına çıktı. 

Pokemon Go sosyal medyada

Tüm dünyayı kasıp kavuran Pokemon Go çılgınlığı, sosyal medyada da en çok konuşulan konu haline geldi. İşte paylaşılan en komik Tweet’lerden bazıları;

- “3 yıldır konuşmadığımız dayımın evinde Pokemon gözüküyor, ee mecbur öpeceğiz elini barışıcaz artık.” 

- “Anneler için çok iyi olabilir bu Pokemon oyunu; “Hadi şu Elektrik faturasını yatır, belki Pikachu yakalarsın. Su doldursana squirtle var çeşmede” 

- “Diyetisyenler yakında diyetlere Pokemon Go’yu eklerse şaşırmayın”

- “Yemin ederim Pokemon yakalamaya çalışırken zayıfladım”

- “-Ne iş yapıyosun? +Pokemon avcısıyım.”

- “Fırsatları gören bir esnaf olarak “pokemon gelmiştir” yazımızı astık bugün cama”