Hükümet nasıl kurulacak, erken seçim ne zaman!

Hükümet nasıl kurulacak, erken seçim ne zaman!
Davutoğlu Bahçeli görüşmesinden koalisyon çıkmayınca gözler erken seçime çevrildi. Peki seçime nasıl gidilecek, hükümet nasıl kurulacak, seçim ne zaman?Davutoğlu-Bahçeli zirvesi olumsuz sonuçlandı, koalisyon kapısı kapandı. Türkiye tarihinde ilk kez Cumhurbaşkanı kararıyla ve seçim hükümeti ile sandık başına gidecek
Davutoğlu-Bahçeli zirvesi olumsuz sonuçlandı, koalisyon kapısı kapandı. Türkiye tarihinde ilk kez Cumhurbaşkanı kararıyla ve seçim hükümeti ile sandık başına gidecek

Davutoğlu-Bahçeli zirvesi olumsuz sonuçlandı, koalisyon kapısı kapandı. Türkiye tarihinde ilk kez Cumhurbaşkanı kararıyla ve seçim hükümeti ile sandık başına gidecek

Seçenekler tükendi

MHP lideri Devlet Bahçeli, Davutoğlu’nun koalisyon, kısa süreli seçim koalisyonu ve azınlık hükümetine destek tekliflerini geri çevirdi. Ayrıca ‘MHP’nin kurulacak seçim hükümetine üye vermeyeceğini’ de açıkladı. Tüm seçenekler tükendi. Hükümet istifa edecek, Cumhurbaşkanı seçim kararı alacak. Karar Resmi Gazete’de yayımlandıktan sonra süreç başlayacak.
Hükümet istifa edecek, Cumhurbaşkanı bir Başbakan atayacak. Kurulacak seçim hükümetine Meclis’teki tüm partiler oy oranlarına göre bakan verecek.

Güvenoyu gerekmiyor

MHP bu hükümete girmeyeceği için payına düşen 3 bakanlığa, başbakan atama yapacak. Adalet, Ulaştırma ve İçişleri bakanları bağımsız olacak. Ak Parti 10-11, CHP 5-6, HDP de 3-4’er bakanlık alacak. Bakanlar Kurulu 5 günde oluşacak. 90 gün içinde de seçim var.

Koalisyon defteri kapandı

Başbakan Davutoğlu ile MHP lideri Bahçeli’nin koalisyon görüşmesi olumsuz sonuçlandı. Dört koalisyon şartını masaya süren Bahçeli erken seçime de destek vermeyeceğini söyledi.

7 Haziran seçimlerinde hiçbir partinin tek başına iktidar olacak oy oranına ulaşamaması üzerine başlayan koalisyon arayışlarında dün son önemli randevu yapıldı. Başbakan Ahmet Davutoğlu dün MHP lideri Devlet Bahçeli ile TBMM’de bir araya geldi. Basına kapalı görüşme 2 saat 26 dakika sürdü.

Kapıda uğurladı

Görüşme bitince Bahçeli, Başbakan Davutoğlu’nu makam odasının dışına çıkarak uğurladı.
Görüşmeye, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın da katıldı. Toplantıdan sonra Bakan Çelik, Davutoğlu’nun güzel bir açıklama yapacağını söylemesi görüşmenin olumlu geçtiği yönünde yorumlandı. Ancak Davutoğlu’nun açıklamalarından koalisyon kapısının kapandığı anlaşıldı.

‘Gerekirse görevi iade edeceğim’

GÖRÜŞMEDEN sonra parti genel merkezinde kameraların karşısına geçen Davutoğlu şunları söyledi:

“Samimi dürüst açık yürekli bir görüşme gerçekleştirdik. Güvenlik operasyonları bağlamında bilgi paylaşımı oldu. Geldiğimiz son aşamayı telefonla daha önce paylaşmıştım. Kılıçdaroğlu’na da bilgi aktarmıştım. Bahçeli’ye de terörle mücadele konusunda geldiğimiz aşamayı paylaştım. Bugünlerde bölgede çevremizde yaşanan gelişmeler ve terörle mücadele konusunda geldiğimiz nokta etrafında da, ülkemizin hükümetsiz kalmaması için daha önce kedisiyle mutabık kaldığımız şekilde görüşmeyi gerçekleştirmek istediğimi ifade ettim.”

‘Mümkün görülmüyor’

“Kendisi de açık bir ifadeyle ve tam bir dürüstlük içinde, daha önce kamuoyuyla paylaşmış olduğu 4 konuyu da gündeme getirerek, bunları tek tek ele alındığında AK Parti ile koalisyon imkanını görmediğini ifade etti. Ben kendisinin yaklaşımını, genel başkan olarak saygıyla karşıladığımızı ifade ettim. Olabilecek senaryolarla, bir koalisyon mümkün görülmüyor, kısa süreli seçim koalisyonu mümkün görünmüyor, azınlık hükümeti destek vermeyeceklerini belirtmişti.”

‘Erken seçime destek yok’

“Erken seçim kararı için de bir hükümet Meclis’e gelirse, Meclis’i toplamak isterse toplantıya katılacaklarını ve erken seçime de destek vermeyeceklerini ifade etti. Bu dört konuda, herhangi bir müzakere yapmak kastıyla değil parti olarak bizim ve şahsi kanaatlerimi açıkça paylaştım. Cumhurbaşkanlığı makamıyla ilgili herhangi bir konunun koalisyonun parçası yapmayacağımızı söyledim. Çözüm süreci bağlamında gündeme getirilen hususlar çerçevesinde, terörle mücadeleyi kararlı bir şekilde sürdüreceğimi ifade ettim.”

‘Cumhurbaşkanı’yla istişare’

“Gerek sayın Kılıçdaroğlu ile, CHP - AK Parti koalisyonu ve MHP - AK Parti koalisyonunun zemininin olmadığı açıkça ortaya çıkmış bulunmaktadır. Elimden gelen bütün çabayı gösterdim. Buna Kılıçdaroğlu ve Bahçeli de şahittir. Ama aynı şekilde siyaset belli ilkelerle yürüdüğü zaman saygınlığını koruyabilir. Yeni bir adım atmayı gerektirecek bir tablo yok. Cumhurbaşkanımızla istişare edeceğiz. Tabii ki gerekmesi halinde tabi görevi iade edeceğim.

‘Darbe teşebbüsü olduğunu anlattım’

17-25 Aralık ki bunlar zikredilmiş konular olarak pozisyonumuzu göstermek açısından zikrediyorum. Bunların paralel bir yapılanma çerçevesinde yürütülen bunların darbe teşebbüsleri olduğunu ama şeffaflık konusunda her türlü adımı atacağımızı zikrettim. Bunlar koalisyonla ilgili düşüncelerini ifade ettikten sonraki iki sorumlu devlet adamı olarak bu konularda görüşlerimi aktardım. Bu konuda da Sayın Bahçeli’yi açık ve samimi gördüğümü de ifade edeyim.”

MHP lideri Devlet Bahçeli’nin görüşme sırasında yanında bulunan çantası dikkat çekti.

MHP LİDERİ BAHÇELİ MHP LİDERİ BAHÇELİ: ‘SEÇİM HÜKÜMETİNDE YOKUZ’

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, ‘’Milliyetçi Hareket Partisi olarak, daha önceden kamuoyuyla paylaştığımız 4 maddelik ilke ve ön şartlarımızın AKP tarafından kabulü mümkün olmamıştır. Bu itibarla mevcut siyasi kompozisyonda bir koalisyon hükümeti ihtimali çok azalmıştır” değerlendirmesinde bulundu.

Seçim tekrarlanacak...

Bahçeli, Başbakan Davutoğlu ile yaptığı 2 saat 26 dakikalık görüşmeyi yazılı açıklamayla şöyle değerlendirdi: “Milliyetçi Hareket Partisi olarak, daha önceden kamuoyuyla paylaştığımız 4 maddelik ilke ve ön şartlarımızın AKP tarafından kabulü mümkün olmamıştır. Bu itibarla koalisyon hükümeti kurmak için lazım gelen uzlaşma zemini oluşmamış ve siyasi anlaşma iklimi vasat bulmamıştır. Şimdilik görünen odur ki mevcut siyasi kompozisyonda bir koalisyon hükümeti ihtimali çok azalmıştır. Ve Türkiye, 7 Haziran Milletvekili Genel Seçiminin tekrarlanmasıyla karşı karşıya kalmıştır. Milliyetçi Hareket Partisi olası bir seçimi doğru bulmadığını daha önce açıklamıştır. Bunun yanında azınlık hükümeti seçeneğine soğuk yaklaşımını muhataplarına ihsas ve ilan etmiştir.”

116. Madde işleyecek...

Koalisyon kurulması hususunda 9 Temmuz’dan beri işleyen ve Anayasa’nın 116. Maddesi’nde ifade bulan 45 günlük sürenin kalan 6 günlük diliminde bir hükümet kurulamadığı takdirde cumhurbaşkanının sorumluluğunun aktif hale geleceğini belirten Bahçeli, şunları kaydetti:
“Söz konusu 116. Madde gereğince seçimlerin yenilenmesine karar verildiğinde mevcut bakanlar kurulu çekilecek ve cumhurbaşkanı geçici bakanlar kurulunu kurmak üzere bir başbakan atayacaktır. Milliyetçi Hareket Partisi oluşacak bu seçim hükümetine katılmayarak herhangi bir üye vermeyecektir. Partimiz tüm karar ve tercihlerini aziz milletimizin lehine ve Türkiye’nin yararı doğrultusunda kullanmıştır. Bundan sonraki siyasi süreç ne olursa olsun, bugünkü tıkanıklığın ve uzlaşmazlığın asıl neden ve aktörlerini herkes yakından tanıyacak ve görecektir.”