HDP İkinci Turda Kılıçdaroğlu'na Destek Kararını Yineledi

HDP İkinci Turda Kılıçdaroğlu'na Destek Kararını Yineledi
HDP İkinci Turda Kılıçdaroğlu'na Destek Kararını Yineledi -Ümit Özdağ-Kılıçdaroğlu protokolü sonrası HDP ikinci tur kararını açıkladı

Ümit Özdağ'ın Kılıçdaroğlu ile imzaladığı protokol sonrası HDP, ikinci tur için Kılıçdaroğlu'na destek kararı aldı. HDP Eş Genel Başkanı Pervin Bundan, "Sandığa eksiksiz gideceğiz ve hep birlikte tek adam rejimini değiştireceğiz" dedi.

Yeşil Sol Parti ve HDP, cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçimine ilişkin Millet İttifakı Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nu isim vermeden destek kararı aldı.

"Sandığa eksiksiz gideceğiz ve hep birlikte tek adam rejimini değiştireceğiz" denilen açıklamada, "14 Mayıs’ta yarım bıraktığımız işi 28 Mayıs’ta tamamlayacağız" mesajı paylaşıldı.

HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar ile Yeşil Sol Parti Eş Sözcüleri Çiğdem Kılıçgün ve İbrahim Akın, saat 13.30'dan sonra HDP Genel Merkezi'nde 2. tur kararına ilişkin basın toplantısı düzenledi.

"Tek adam rejimini değiştireceğiz"

Buldan açıklamasında, "21 yıllık tek adam rejimiyle karşı karşıyayız. 28 Mayıs seçimi demokrasiden yana olanlarla tek adam rejimini isteyenler arasındadır" dedi ve ekledi:

"Göçmen veya mültecilerin siyasi çıkarların malzemesi haline getirmek yanlıştır ve insani değildir. Bu tablonun sorumlusu mülteciler değil, savaş politikalarında ısrar edenlerdir. Bizler HDP ve Yeşil Sol Parti olarak halkın eşitlik, adalet, hak, hukuk ve özgürlük mücadelesine kefiliz.

"Bugünkü ucube rejim, yaşanan toplumsal sorunların temelidir. 28 Mayıs'ta oylanacak olan da, bu ucube rejimin devam edip etmeyeceğidir. Bugünkü sistem karşısında birleşen milyonlarca oy, daha çok demokrasi içindir. Erdoğan bizler için asla bir seçenek değildir. Tek seçenek onu ve temsil ettiği iktidarı değiştirmektir.

"28 Mayıs'ta milyonlarla başarabileceğimize dair umudu büyütüyoruz. Bizler inanıyoruz, sizler de inanın. Sandığa eksiksiz gideceğiz ve tek adam rejimini değiştireceğiz."

Mithat Sancar: Hedefimizden vazgeçmiyoruz

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar da "28 Mayıs seçimleri bir referandum niteliğindedir. Bir yanında rant, sömürü, talan, savaş ve yalan rejiminin yer aldığı; diğer yanında halkların demokratik dönüşüm özlem ve arzusunun yükseldiği bir seçim olacaktır. Bizler tercihimizi demokratik dönüşüm, barış ve refah iradesi yönünde kullanıyoruz" dedi ve şöyle devam etti;
"Tuzakları görüyoruz. Ama bizler demokratik dönüşüm, adalet, refah ve özgürlük hedefimizden vazgeçmiyoruz. O yüzden tercihimizi saray rejimini değiştirmek noktasında koymuştuk, aynı kararlılıkla bu tercihimizi sürdürüyoruz.
"İlk turda sandığa gitmeyen yurttaşlarımıza açık çağrımızıdır. Sandığa gidelim, sandığı koruyalım ve bu saray rejimini değiştirelim. Buna hep birlikte inanalım ve hep birlikte değiştirelim."

Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü İbrahim Akın: Kadın ve Kürt düşmanı

Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü İbrahim Akın, 28 Mayıs seçiminin bir "rejim tercihi" olacağını kaydetti. Akın, "14 Mayıs'ta durdurduk, 28 Mayıs'ta değiştirceğiz" ifadelerini kullandı:
"28 Mayıs’ta ortaya çıkan sonuç Türkiye halkları için çok önemli olacak. İnsanlarımızın sandığa gitme isteklerinin köreltilmesi karşısında ısrarla ve inatla mutlaka sandığa gidip, oylarımızı kullanıp, 28 Mayıs'ta bu saray rejimini bu ceberut, kadın düşmanı ve Kürt düşmanı rejimi değiştirmek istiyoruz."

"Firavun sistemi"

Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü Çiğdem Kılıçgün de en başından beri değişim ve demokrasiden yana olurken, "protokollere ve pazarlıklara ihtiyaç duymadıklarını" söyledi.
Kayyum tartışmalarına da değinen Kılıçgün, "Bizi karşılayan seçim sadece bir Erdoğan ve Kılıçdaroğlu seçimi değil" dedi:
"Yeni kayyum tartışmalarını başlatan ve kayyum üzerinden siyaset yürütenlere dün de cevap olduk bugün de cevap olacağız. Bu siyaseti şoven ve milliyetçi dilden arındıracağız, başka çaresi yok çünkü toplumun gerçekliği bu değil."
"Bu firavun sistemi, AKP-MHP iktidarını ve tek adam rejimini göndereceğiz. Kadın düşmanı koalisyonun kendisini göndereceğiz. Hukuku bir savaş aracı haline getiren ve bunun üzerini rakiplerini ezmeye çalışan bu sistemi göndereceğiz."

HDP'de rahatsızlığa yol açmıştı

Dün CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ve Zafer Partisi lideri Ümit Özdağ, ikinci tur cumhurbaşkanlığı seçimi için bir protokol imzalamıştı.

Yedi maddelik protokolde belediyelere kayyum atanmasına dair dördüncü madde, HDP’nin tepkisini çekmişti. Kılıçdaroğlu-Özdağ protokolünü eleştiren HDP'den dün yapılan açıklamada, “Sayın Kılıçdaroğlu’nun açıkladığı protokoldeki ilgili belirlemeler evrensel demokratik ilkelere aykırıdır. Kayyım uygulamaları sadece Diyarbakır’ın değil İstanbul’un ve bir bütün olarak hepimizin sorunudur” denilmişti.

Söz konusu maddeler arasında "Terörle bağlantısı hukuki kanıtlarla sabit olan mahalli idare yöneticileri yerine, devlet görevlileri ataması uygulamasına yargı kararı çerçevesinde devam edilecektir." denildi.

kaynak : internethaber