Davutoğlu Kılıçdaroğlu görüşmesinden ne sonuç çıktı!Hükümeti kuracaklar mı!
Yayınlanma:
Davutoğlu Kılıçdaroğlu görüşmesinden ne sonuç çıktı!Hükümeti kuracaklar mı?Hükümet kurma süreci kapsamında, AKP ve CHP genel başkanları Perşembe veya Cuma günü yeniden bir araya gelecek. AKP adına konuşan Ömer Çelik sonraki görüşmenin nihai bir sonuç almak için yapılacağını açıkladı.
Davutoğlu Kılıçdaroğlu görüşmesinden ne sonuç çıktı!Hükümeti kuracaklar mı?Hükümet kurma süreci kapsamında, AKP ve CHP genel başkanları Perşembe veya Cuma günü yeniden bir araya gelecek. AKP adına konuşan Ömer Çelik sonraki görüşmenin nihai bir sonuç almak için yapılacağını açıkladı.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, hükümet kurma süreci kapsamında AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun koalisyon heyetleri başkanları ile birlikte yaptığı görüşme sona erdi. Taraflar, partileri ile görüşme yaptıktan sonra Perşembe ya da Cuma günü yendien bir araya gelecek. 4 saat 20 dakika süren görüşme sonrası taraflar ayrı ayrı açıklamalar yaptı. AKP adına açıklama yapan Ömer Çelik, Perşembe ya da Cuma yapılacak görüşmenin sonunda iki parti arasında koalisyonun kurulup kurulmayacağının belli olacağını açıkladı. CHP adına açıklam yapan Haluk Koç "İki siyasi partinin tabanına karşı sorumlulukları var ama ülke menfaati bu farklılıkları aşmayı gerektiriyor." dedi.
Ömer Çelik: Sonraki görüşmede nihai sonuç alınacak
Koalisyon görüşmesi hakkında Başbakanlık Binası'nda AK Parti adına açıklama yapan Ömer Çelik, Perşembe ya da Cuma yapılacak görüşmenin nihai bir sonuç almayı hedeflediğini söyledi;
"Bugün Bakanlar Kurulu’na sunum yaptık. Bu alanda hangi bakanın sorumluluğunda ise o konuda sunum yaptık. Bugün ilk defa istikşafi görüşmelerin bitiminden sonra sayın genel başkanlar burada görüştüler. Yemekli bir görüşme oldu. Türkiye’yi hükümetsiz bırakmama sorumluluğu içinde her iki genel başkan açıklama yaptılar. Uzlaşılan konular, anlaşılmayan konularda her iki taraf görüşlerini beyan ettiler. Gelinen noktada bugün itibariyle herhangi bir sonuca bağlanmış değil. Perşembe ya da Cuma ama şu ama bu yönde nihai bir sonuca ulaşmak üzere bir araya gelecekler. Türkiye siyasi hayatında iki zıt damarın bir araya gelmesi bir ilktir. Yaklaşık 35 saatlik bir görüşmenin ardından iki zıt akımın genel başkanı karşılıklı olarak görüşlerini paylaşmış oldular. Türkiye'nin hükümetsiz bırakmama yönündeki çabalar başlı başına bir kıymet oluşturmuşlardır. Her iki taraf kendi yetkili kurumlarına götürecekler. Perşembe ya da Cuma günü bu görüşmenin devamı niteliğinde ama nihai bir görüşme yapacaklar.En geniş yelpazede Türkiye’yi hükümetsiz bırakmamak için her şey görüşüldü."
"Ülkeyi rahatlatacak bir siyasi irade için..."
Görüşme sonrası CHP Genel Merkezinde açıklama yapan Haluk Koç tarafların yeniden bir araya geleceğini açıkladı ve şunları söyledi;
"Uzun ve zahmetli bir ön görüşme yaşadık. 5 ayrı toplantı tertip edildi. Her iki partinin heyetleri çeşitli alt konularda kendi fikirlerini beyan ettiler. Farklı duyarlılık taşıyan iki siyasi partinin birlikte bir koalisyon oluşturup oluşturulamayacağının görüşüldüğü bir süreç. Tabi ki farklılıkları olan bir süreç ama ülkenin menfaatlerini daha üstte tutuyoruz. Ülkeyi rahatlatacak bir siyasi irade için sorumluluk taşıyor ve gereğini yapıyoruz. Bir kez daha yapıcı bir hükümet sorumluluğunu kolaylaştırmak olduğunu belirtmek istiyorum. Sayın genel başkanlar çeşitli konuşlarda düşünceler ifade ettiler. Sorumluluklarını yansıtan değerlendirmeler yaptılar. Sanırım Perşembe ya da Cuma yeniden bir araya gelecekler. Toplantının içeriği ile ilgili bu bilgileri paylaşmak istiyoruz. Hiçbirimiz kişisel çıkarlarımızı, parti çıkarlarımızı, ülkenin içinde bulundurduğu durumu göz önüne alarak ülke menfaatlerinin üstünde tutmuyoruz. Sorunların çözümünde geniş tabanlı bir hükümetin olması gerektiğini bu ülkeyi seven herkes paylaşıyor. Tekrar bir araya gelme ihtiyacı hissettiklerine göre genel başkanlar kendi genel kurullarıyla görüşüp bir beyanda bulunacaklardır. İki siyasi partinin tabanına karşı sorumlulukları var ama ülke menfaati bu farklılıkları aşmayı gerektiriyor. Uzlaşılan, uzlaşmaya yakın olan, uzlaşmaktan uzak ama uzlaşılabilecek hususlar var."
Görüşme 4 saat 20 dakika sürdü
Başbakanlık Resmi Konutu'na 18.04'de gelen Kılıçdaroğlu'nu, Başbakan Davutoğlu kapıda karşıladı. İki lider, daha sonra basına kapalı gerçekleşen görüşmeye geçti. Görüşmede, AK Parti'den Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, CHP'den ise Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç da hazır bulundu.
Görüşmede, AK Parti ve CHP heyetleri arasında, hükümet kurma süreci kapsamında yürütülen "istikşafi" görüşmelerin ele alınması bekleniyordu.
AK Parti ve CHP heyetlerinin, 5 ayrı oturumda, yaklaşık 35 saat süren "istikşafi" görüşmeleri, 3 Ağustos'ta sonra ermişti. Görüşmelerin ardından heyetler, Davutoğlu ile Kılıçdaroğlu'na sunum yapıp, rapor sunmuştu.
[Fotoğraf: AA]
Twitter'da takip etmeye başladı
Davutoğlu sosyal paylaşım sitesi Twitter’daki kişisel hesabında, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nu da takip ettiği kişilere ekledi. Davutoğlu'nun son paylaştığı mesajlardan birine Kılıçdaroğlu'nun kullanıcı adını eklemesi dikkat çekti. Başbakan Davutoğlu'nun Twitter'da takip ettiği 83 kişi arasında Kılıçdaroğlu dışında muhalif milletvekili bulunmuyor.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Bekaroğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "bugünkü görüşmelerden olumlu bir şeylerin çıkması" temennisinde bulundu.
'Koalisyon ihtimali var'
AK Parti ile CHP arasındaki ön görüşmelerde, "koalisyon olamaz" diye bir şeyin çıkmadığını belirten Bekaroğlu, şöyle dedi:
"Bugün siyasi irade konuşacak. Görüşmelerde bir problem yok, CHP böyle bir koalisyona var. Başbakan da böyle bir koalisyonu istiyor. Türkiye'nin durumu ortada, çatışma, terör, ekonominin durumu, her şey ortada. Dolayısıyla geniş tabanlı bir koalisyon hükümetinin, Türkiye için yararlı olacağını düşünenlerdenim. İki büyük partinin her konuda anlaşması gerekmiyor, zaten mümkün değil, doğru da olmaz. Ama Türkiye'nin temel sorunlarını çözme konusunda anlaşabilirler, bu konuda bir engel yok. Bu beklentilerle CHP, ön görüşmeleri sürdürdü. Başlıkların hepsinde anlaşma yapılmadı ama birbirlerini keşfederken partiler, önemli işleri birlikte yapabilecekleri konusunda bir sıkıntı çıkmadı."
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, ona yakın bazı kişilerin ve bazı medya gruplarının, "AK Parti-CHP koalisyonunun olmaması" yönünde görüş belirttiğini savunan Bekaroğlu, "Bu koalisyon olmaz diye toplumda bir beklenti var. Ben her şeye rağmen aklı selimin öne çıkabileceğini, bir koalisyonun kurulma ihtimalinin mevcut olduğunu düşünenlerdenim" ifadesini kullandı.
Kaynak:Twitter ve ajanslar
Kaynak:Twitter ve ajanslar