Tuşba Belediyesi'nden Halı ve Kilim Kursu
Tuşba Belediyesi, dezavantajlı kadınlara yönelik açtığı ‘Halı ve Kilim Kursu’nda el emeği ve göz nuru ile dokunan halı ve kilimlerle binlerce yıllık yöresel geleneği sürdürüyor.
Tuşba Belediyesi’nin, Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) Van İl Müdürlüğü destekli açtığı ve yaşanan Koronavirüs (Covid-19) pandemi nedeniyle bir süredir kapalı olan ‘Halıve Kilim Kursu’ 1 Haziran’da başlayan normalleşme dönemiyle birlikte pandemi kurallarına uygun bir şekilde kapılarını yeniden açıldı. Kalecik Mahallesi’nde bulunan belediyeye ait Tarihi Van Evleri’nde açılan kursa katılan kadınlar, hem aile bütçesine katkıda bulunuyor hem de meslek öğrenerek tarihi bir geleneği sürdürüyorlar. Toplam 25 kadının katıldığı ve İŞKUR Van İl Müdürlüğü tarafından geldikleri her gün için belli bir ücretin ödenen kadınlar Tuşba Belediyesi, tarafından kendilerine tahsis edilen servis ile evlerinden alınarak kursa getirilip götürülüyorlar.
Tamamı dezavantajlı kadınlardan oluşan kursiyerlere, günlük 6 saat verilen kursun 3 ay süreceği kaydedildi. ‘Halı ve Kilim Kursu’na katılarak sertifika alan kadınların rahatlıkla tek başına halı ve kilim yapabilecek düzeye geldiği ve böylelikle üretim yaparak iş sahibi olabildiği ifade edildi. Aile bütçelerine katkıda da bulunan kadınların, tamamıyla Van yöresine ait motiflerin kullanıldığı halı ve kilimleri yaparak gelecek nesillere aktarıyor.
VAN KİLİMİ
Orta Asya'da, Türklerin yaşadığı bölgede ortaya çıktığı ve geliştiği kabul edilen halı ve düz dokuma (kilim) geleneği, Selçuklular yoluyla Anadolu'ya gelmiş ve gelişimini burada sürdürmüştür. Van ve yöresinde dokunan kilimlerde estetik güzelliğin yanında ilettiği mesaj çok daha önemlidir.
Okuma yazma bilmeyen insanımız ilmek ilmek, motif-motif sevgisini, duygularını, dile alamadığı ve açıkça söyleyemediği aşkını üzüntüsünü kilime işlemiştir. Kilimlerin her motifi bir mesajdır. Her kilim, bir kitap gibi zamanın mesajını günümüze ulaştırmıştır.