Eş Başkan Yacan: Sahil Koruma Ekibi Kuracağız

Eş Başkan Yacan: Sahil Koruma Ekibi Kuracağız
Van Gölü’nün korunması için düzenlenen çalıştayda konuşan İpekyolu Belediyesi Eş Başkanı Azim Yacan, sahil koruma ekibinin kurulması için çalışacağız dedi.

 Van Gölü’nün korunması için düzenlenen çalıştayda konuşan Belediyesi Eş Başkanı Azim Yacan, “Göreve başladığımız günden itibaren Van Gölü, Erçek Gölü, Sıhke Gölleriyle ilgili yapmaya başlayacağımız çalışmalarda, diğer il ve ilçe belediyelerinin ilgili müdürlükleriyle ortaklaşıp bir sahil koruma ekibinin kurulması için çalışacağız” dedi.

Van Büyükşehir Belediyesi tarafından ilan edilen “17-24 Haziran Van Gölü Havzası Farkındalık Günleri” etkinlikleri çerçevesinde, bir otelin salonunda çalıştay düzenlendi.

Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği programa, Van Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Bedia Özgökçe Ertan, İpekyolu Belediye Eş Başkanı Azim Yacan, HDP ve DBP Van İl Örgütü temsilcileri ile sivil toplum örgütleri katıldı.

‘BU HERKESE AÇIK BİR ÇAĞRIDIR’

Çalıştayda, katılımcılara sunumda bulunan İpekyolu Belediyesi Eş Başkanı Azim Yacan, çalıştayın Van Gölü’nün korunmasına dair göl etrafında yaşayan herkese açık bir çağrı niteliği taşıdığını belirti. Sahip olunan bu engin maviliğin bölgemizde 600 bin yılık bir tarihinin olduğunun altını çizen Yacan, “Kapalı bir ekosisteme sahip olan Van Gölü birçok açıdan tarihin görgü tanığı niteliğini taşır. Bu bakımdan toplumsal ve tarihsel bir hafıza olma yönüyle de oldukça önemlidir” şeklide konuştu.

‘DÜNYANIN EN BÜYÜK SODALI GÖLÜ’

 “Ülkenin en büyük gölü, Dünyanın ise en büyük sodalı gölü olma özelliğiyle, sahip olduğumuz dünyanın sekizinci harikasını korumak ve gelecek nesillere aktarmak için üstün bir çaba harcayacağız” diyen Yacan, ayrıca kentte 14 bin kişinin geçimini Van Gölünde yaşayan İnci Kefali balığından karşıladığını ifade etti. Bundan dolayı Van Gölü’nün temizlenmesi ve korunmasının sürdürülebilir şekilde yapılması gerektiğinin önemine vurgu yapan Yacan, devamında şunları belirti “Doğrudan bir geçim kaynağı olmasının yanı sıra bölge için ucuz ve sağlıklı balık erişimini de kolaylaştırmaktadır. Bu anlamda Van Gölü içinde ki canlı çeşitliliğinin korunması Van Gölü’nün temizliğiyle mümkün olacağından bu tarz çalışmaların önemi daha da artmaktadır. Van Gölü’nün korunması çalışmaları gölün altında bulunan canlılar, müze niteliği taşıyan tarihi kalıntılar içinde ayrıca önemlidir”

‘GÖLÜN YÜZÖLÇÜMÜ 3 BİN 755 KM’

Van Gölüne ilişkin teknik bilgileri de katılımcılarla paylaşan Yacan, “Yaklaşık 3.755 kilometre kare yüzölçümü, ortalama 646 metre derinlik ve 430 km çevre ölçülerine sahip olan gölümüzün ilçe sınırlarımız içerisinde kalan kıyı kesimi yaklaşık 2 bin 880 m'dir. Kuzeyden Van İskele Mahallesi, Feribot İskele Yolu, Yaşar Kemal Parkını kapsayan kısımlardan oluşmaktadır” diye konuştu.

‘GÖL HAYVANSAL ATIKLARLADA KİRLETİLİYOR’

Derelerin göle döküldüğü bölgelerde kirliliğe ilişkin tespitlerde bulunduklarını aktaran Yacan, “Kıyaya uzaklığı yaklaşık 500 m olan Newroz alanının olduğu bölgede ise kanalizasyon sisteminin olmamasından kaynaklı, kanalizasyon bağlantısı dereye yapılmakta olup gelişigüzel göle verilmektedir. Göle yakın mahallerimizde büyükbaş ve küçükbaş hayvan yetiştirilmekte olup gölün hayvansal atıklarla kirliliği artmaktadır. Bunun yanında göl kıyısına çok yoğun bir hafriyat döküldüğünü de tespit etmiş bulunuyoruz” dedi.

‘GÖL ÇEVRESİNDE RUTİN TEMİZLİK YAPILIYOR’

Göreve gelişlerinden bu yana, İpekyolu Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğünün yüz günden az bir sürede dört defa sahil bandında temizlik çalışması yürüttüğünü kaydeden Yacan, her defasında tonlarca çöp toplayan temizlik ekiplerinin artık bu çalışmayı rutin bir şekilde yaptıklarını hatırlattı.

‘SORUMLU KURULUŞLARLA ORTAK ÇALIŞACAĞIZ’

Van Gölünün korunması için sorumlu bulunan kamu kurum ve kuruluşları ile ortak bir çalışma yürüteceklerini ifade eden Yacan, “Kentin muhtelif mahallelerinden geçen üstü açık kanalların oluşturdukları kirliliği azaltılması. Kirliliğe neden olan bu kanalların bakım ve temizliği DSİ kurumunun uhdesinde olup,  özel ekipman ve donanımlı personel gerektirmektedir. Van Gölü, Sıhke Gölü ve Erçek Gölü’nün geleceği için bu konuda sorumlulukları olan tüm Kamu Kurum ve Kuruluşlarıyla ortak hareket edeceğiz. Göreve başladığımız günden itibaren Van Gölü, Erçek Gölü, Sıhke Gölülleriyle ilgili yapmaya başlayacağımız çalışmalarda diğer il ve ilçe belediyelerin ilgili müdürlükleriyle ortaklaşıp bir sahil koruma ekibinin kurulması için çalışacağız” diye kaydetti.

‘İPEKYOLU AKVARYUMLARI KURUYORUZ’

Son olarak, gölde yaşanan kirliliğe dikkat çekmek ve farkındalık yaratmak amacı ile akvaryum kuracaklarını dile getiren Yacan, “Yapımına yakın bir zamanda başlanacak olan akvaryumla bizler bu kirliliğin nedenlerini, yarattığı tahribatı görsel olarak sunmak, çevre duyarlılığını artırmağı planlıyoruz” dedi.

Çalıştayın bu gün son bulması bekleniyor.