Gürpınar'da köylünün kış eğlencesi "aşık oyunu"

Gürpınar'da köylünün kış eğlencesi "aşık oyunu"
Van'ın Gürpınar ilçesine bağlı Sakalar köyünde vatandaşlar, özellikle soğuk kış günlerinde atalarından kalan, koyunların ve keçilerin arka bacaklarında bulunan dört yüzlü kemiklerin kullanıldığı "aşık oyunu" geleneğini sürdürüyor.

- Her yeri karların kapladığı kış aylarında, günlerini geçirmek için köy meydanında bir araya gelen köylüler, küçükbaş hayvanların arka bacaklarında bulunan dört yüzlü kare şeklindeki kemiklerin kullanıldığı "aşık oyunu" oynuyor.

Oyunda aşık kemikleri, yerde bir dairenin ortasına tek sıra halinde diziliyor. Daha sonra oyuncular ellerinde bulunan ve genellikle daha iri veya içi kurşunla doldurulmuş "enek" adı verilen aşıklarını, daire içinde bulunan diğer aşıklara vurarak daire dışına çıkarmaya çalışıyor.

Dışarı çıkan aşık, atışı yapan oyuncunun oluyor. Dışarı çıkaramama ya da ıska geçme durumlarında oyun sırası diğer oyuncuya geçiyor. İlk atış daire dışından oyuncuların belirlediği bir mesafeden yapılıyor. Daha sonraki vuruşlarda sırası gelen oyuncu daire kenarından atışını gerçekleştiriyor.



Oyuncu, daire kenarından yaptığı atışla içerideki aşıklardan bir veya daha fazlasını dışarı çıkarırsa, atış sonrası eneğin kaldığı yerden oyuna devam ediyor.

"57 YAŞINDAYIM VE OYNAMAK İÇİN ÇOK HEVESLİYİM"

Köy sakinlerinden Şahin Güvener, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dedelerinden kalan aşık oyununu gelecek kuşaklara aktarmak istediklerini söyledi.



Eskiden bu oyunu daha fazla oynadıklarını anlatan Güvener, şöyle konuştu:

"Şimdiki gençleri çocukları görünce onlardan daha şanslı olduğumuzu düşünüyorum çünkü onlar bizim bildiğimiz birçok oyunu hiç oynamadan büyüyor. Biz de bu nedenle gençleri çağırıp aşık oyununu oynuyoruz. Oyunun kurallarını gençlere öğretiyoruz. 57 yaşındayım ve bu oyunu oynamak için çok hevesliyim. Özellikle bu mevsimde yapacak bir işimiz yok. Hayvanlarımızın yemini verdikten sonra toplanıp aşık oyunu oynuyoruz. Bu şekilde günümüzü geçiriyoruz. Gidip de masa başlarında oturup vakit öldürmüyoruz. Oyunun verdiği zevkle kar içinde üşüyerek zaman geçiriyoruz."



Vatandaşlardan Abidin Budak ise çocukluğundan beri bu oyunu oynadığını dile getirdi.

Atalarından yadigar kalan oyunun unutulmaması için çocuklarına öğrettiğini belirten Budak, "35 yaşındayım. Kendimi bildim bileli bu oyunu oynuyoruz. Genelde hafta sonlarımızı bu oyunla geçiririz. Arkadaşlarla eskiden olduğu gibi eğlencesine oynuyoruz." dedi.