Gürpınar Belediyesi markalaşmanın adımını attı
Model Belediyecilikte önemli adımlar atan Gürpınar Belediyesi, “Sakin Şehir” statüsünü alabilmek için önemli bir adım attı. Belediye Eş Başkanı Zeki Yıldız İzmir’in Seferihisar Belediye Başkanı ve Cittaslow Uluslararası Başkan Yardımcısı Tuncer Soyer’i makamında ziyaret ederek mektubu sundu. Böylelikle Gürpınar Belediyesi’nin “Sakin Şehir” statüsü için süreç başlamış oldu.
Ziyaret esnasında konuşan Gürpınar Belediyesi Eş Başkanı Zeki Yıldız, bu süreci çok önemsediklerini, Gürpınar’ın tam da sakin şehir kapsamına girebilecek bir şehir olduğunu hatırlattı. Yıldız, ilçelerinin belli bir kriter kazanması ve uluslararası turizmin uğrak yerlerinden bir tanesi olması için bu girişimde bulunduklarını söyleyerek, “bizim amacımız salt belediyecilik alanında kimi şeyler yapmak değil, ilçemizi markalaştırmaktır. Bunun için de Citta Slow üyeliği önemli bir adımdır ve biz bu adımı çok önemsiyoruz” dedi.
Cittaslow Uluslararası Başkan Yardımcısı ve Seferihisar Belediyesi Başkanı Tuncer Soyer de Gürpınar Belediyesi’nin bu girişimini çok önemsediklerini, o bölgeden üyelerinin bulunmadığını, bundan dolayı da Gürpınar Belediyesi’nin başvurusunun kendilerini sevindirdiğini söyledi. Başvuru mektubu ile sürecin başladığını, bahar aylarında kendisi ile birlikte teknik bir ekibin Gürpınar’ı ziyaret ederek incelemelerde bulunacaklarını, ilçenin Citta Slow kriterlerini ne denli yerine getirdiğine bakacaklarını söyleyerek, “inanıyorum ki o tarihe kadar kriterleri önemli oranda hayata geçirir ve üyemiz olursunuz” diyerek Gürpınar’ı ziyaret etmeyi büyük bir heyecan ile beklediğini söyledi.
GÜRPINAR BELEDİYESİ VE SEFERİHİSAR BELEDİYESİ ORTAKLAŞA ÇALIŞACAK
Oldukça sıcak bir ortamda geçen ziyarette bazı konularda ortak çalışma kararı da alındı. Dünyada sadece Seferihisar Belediyesi’nde bulunan Çocuk Belediyeciliğinin aynısının Gürpınar’da da hayata geçirilmesi, bu kapsamda Gürpınar’dan bir grup çocuğun Seferihisar Belediyesinin misafiri olarak ilçeye gitmesi, çocuk belediyeciliğinin işleyişi ve çalışma şekli hakkında bilgilendirilmesi ve çocukların birlikte denize girmesi, ortak zaman geçirmeleri ve kaynaşmaları ortak çalışmalardan bir tanesini oluşturacak. Ardından Seferihisar’dan da aynı şekilde bir grup çocuğun Gürpınar Belediyesi’nin misafiri olarak ilçeyi ziyaret etmesi sağlanacak. Bunun yanı sıra her iki belediyenin bir takım projelerde de ortaklaşmaları, bunun için de belediyelerin teknik ekiplerinin ortaklaşmaları kararlaştırıldı.
Yapılan konuşmaların ardından Gürpınar Belediyesi Eş Başkanı Zeki Yıldız Başvuru mektubunu Cittaslow Uluslararası Başkan Yardımcısı ve Seferihisar Belediyesi Başkanı Tuncer Soyer’e teslim etti.
CİTTASLOW
CİTTASLOW, 1999 yılında İtalya'da kurulmuş uluslararası bir belediyeler birliğidir. Kelime kökeni İtalyanca "Citta (Şehir)" ve İngilizce "Slow (Yavaş)" kelimelerinin birleşmesiyle türetilen CİTTASLOW, "Sakin Şehir" anlamında kullanılmaktadır. İtalya'nın dört küçük kentinin belediye başkanlarının (Bra - Francesco Guida, Orvieto - Stefano Cimicchi ve Positano - Domenico Marrone)1999 yılında bir araya gelerek Slow Food hareketini kentsel boyuta taşımak amacıyla Greve in Chianti Belediye Başkanı Paolo Saturnuni'nin önderliğinde kurulmuştur. Birliğe üye olmak isteyen kentlerin üye olabilmeleri için birliğin belirlediği kriterler üzerinden değerlendirilmesi ve CİTTASLOW felsefesine uygunluğu denetlenmektedir. Birlik kurulduğu zaman 59 olan bu kriterler 2013 yılında Uluslararası Bilim Komitesi tarafında yapılan bir çalışmayla güncellenmiş ve sayısı 70'e çıkmıştır. Kurulduğu ilk yıllarda İtalyan kentleri arasında yaygınlaşan hareket, günümüzde 28 ülkede 182 üyeye sahiptir.