Yurtdışında çalışanlar emeklilik için neler yapmalıdır!
Yurtdışında çalışanlar emeklilik için ne yapmalı? Detayları Akşam Gazetesi'nden Okan Güray Bülbül kaleme aldı.
SORU: Ben 1966 doğumluyum. Türkiye'de 1991 yıllında vekil öğretmen olarak sadece 6 aylık bir sigorta girişim var. 1995 yılından bugüne kadar kesintisiz sigortamı İsviçre'de ödedim ve çifte vatandaşlığım var. İsviçre'de 63-65 yaşına kadar beklemem gerekir. Askerliğimi dövizli yaptım. Türkiye'de yaşamak istersem, nasıl emekli olabilirim? Hem Türkiye'de, hem de İsviçre'de üniversite bitirdim. Cevabınız için teşekkürler. (Ali Çiçek)
CEVAP: Emekli olabilmeniz için yurtdışı borçlanması ve İsviçre prim iadesi işlemlerini gerçekleştirmeniz gerekmektedir. Emeklilik için 52 yaş, 25 yıl sigortalılık ve 5.525 prim gün sayısına tabisiniz. Primlerinizi transfer ettirdikten sonra yurtdışı borçlanması yapmanız gerekmektedir.
18 YAŞTAN ÖNCESİ DERECEYİ ETKİLEMEZ
SORU: Geçenlerde "SSK'lı günlerinizi Emekli Sandığı'na erken saydırın, emekli maaşı fazla alın" diye bir yazı okudum. 1971'de sigortalı oldum. 1981'de Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde işe başladım ve Emekli Sandığı'na 1995'te bir yazı yazdım. 18 yaş altı sürelerimin Emekli Sandığı'na sayılıp, sayılmadığını sordum. Cevapta, bu sürelerin emekliliğe sayıldığını, dereceye sayılmadığını bildirdiler. Yazıyı zat işlerine götürüp dosyama koydurdum. Fakat dereceye sayılmadı ama emekli maşım 15 yıl üzerinden bağlanmış. Emekli kartım 23 yıl 2 ay 4/2 sinden şef kadrosundan. 1997 Şubat'ta emekli oldum, 3 yıl şef kadrosunda olmadığım için ek gösterge de alamıyorum, ne yapmalıyım? (Arzu Görener)
AYLIĞI ARTIRAN BİR İŞLEM DEĞİL
CEVAP: Sizin durumunuzda emeklilik işlemleri gerçekleşmiş olduğu için ne yazık ki yapılabilecek bir şey yok. 18 yaşınızdan önce geçen süreler hizmet süreniz de dikkate alınır, derecede dikkate alınmaz. Hizmet yılınızda da bu sürelerin eklendiği görülüyor. Aylığınızı artıracak bir işlem söz konusu değil.