Yayla hayvancılığına canlılık geldi! Van'da güneş enerjisiyle su taşındı

Yayla hayvancılığına canlılık geldi! Van'da güneş enerjisiyle su taşındı
Van Büyükşehir Belediyesi, su sorunu yaşanan Gevaş ilçesinin Göründü mahallesine güneş enerjisi sistemiyle su taşıyarak yayla hayvancılığını destekledi. Çiftçilerin ve çobanların su ihtiyacını karşılayan proje, tarım ve hayvancılığın canlanmasını sağladı.

Van Büyükşehir Belediyesi, Gevaş ilçesine bağlı Göründü mahallesinde su sıkıntısı yaşanan yaylada çözüm odaklı bir proje hayata geçirdi. Kırsalda yaşayan vatandaşların su taleplerini karşılamak amacıyla başlatılan projede, Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı tarafından sondaj çalışmaları yapıldı ve güneş panelleriyle enerji sağlandı. Proje kapsamında, yaylanın 1740 rakımdaki bölgesinde 140 metre derinlikte su kaynağına ulaşıldı. Sondaj çalışmalarının tamamlanmasının ardından 20 adet güneş paneli ve terfi merkezi kuruldu, hayvanların su ihtiyacı karşılandı ve bölgeye 35 adet su deposu yerleştirildi. Ayrıca, suyun israfını engellemek amacıyla depoların yakınına ağaçlar dikilerek mesire alanı oluşturuldu.

Proje, yaylada yaklaşık 6 ayını geçiren çobanlar ve süt sağımı yapan berivanlar için büyük bir memnuniyet kaynağı oldu. Su sıkıntısı nedeniyle hayvanlarını satmak zorunda kalan çiftçilerin tekrar tarım ve hayvancılığa yönelmelerine yardımcı oldu. Mahalle muhtarı Yavuz Yiğit, yaylalardaki su sıkıntısının hayvancılığı durma noktasına getirdiğini ifade etti. Projede emeği geçenlere teşekkür ederek, "Büyükşehir Belediyesine talebimizi ilettik. Şimdi yaylaya ulaşan suyumuz ile birlikte yeniden hayvan almaya başladılar. Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ozan Balcı ve Genel Sekreter Mehmet Fatih Çelikel'e emekleri için teşekkür ediyoruz" dedi. Güneş enerjisiyle sağlanan su kaynağı, çiftçilerin zorluklarını hafifletirken yayla hayvancılığına canlılık getirdi.