Temel İhtiyaçlar Artık Lüks Oluyor !

Temel İhtiyaçlar Artık Lüks Oluyor !
Ülkemizde yaşanan ekonomik sıkıntılar sebebi ile her gün binlerce ürüne zam geliyor.. Birçok mal ve hizmete uygulanıyor olan KDV ye gelen zam oranları ile artık hayat daha da pahalı bir hale geliyor. .

Temizlik malzemelerine gıda ve temel ihtiyaçlara da büyük zamlar geliyor. Devletin bütçesi üzerinde önemli bir yer tutan KDV bütçe gelirlerinin üçte biri kadar bir gelir sağlıyor. Diğer kaynaklar ise özel tüketim vergisi ve gelir vergisidir.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzası ile resmîgazete de yayınlanan yeni kararlara göre KDV zamları %18den %20 ye çıkarılmıştır. Ayrıca yüzde sekiz olan ürünler de ise bu oranın yüzde ona çıkarıldığı resmî gazetede yayınlandı. Bu hafta içerisinde TBMM de torba yasası ile yürürlüğe sunulan kurumlar vergisi de yüzde yirmiden yüzde yirmi beşe çıkarılacaktır. Yine motorlu taşıtlar vergisi de iki katına çıkacaktır

IMEI Harcı Artıyor

Türkiye de telefon vergileri yüksek olduğu için birçok kişi Gürcistan gibi pasaportsuz gidilebilen ülkelerde telefon alıp Türkiye’de IMEI kaydını yapıyorlardı. Fakat artık gelen zamlar ile beraber yurt dışında telefon getirmenin artık pek karlı olmadığı görülüyor. Eskiden çok daha uygun fiyata IMEI kaydı yapılırken şimdi bu kaydı yapmak için gerekli olan harç miktarı yirmi bin Türk lirasına ulaştı.

Martta Yapılan İndirimler Tekrar Zamlanıyor

Geçtiğimiz mart ayında deterjan sabun bebek bezi tuvalet kâğıdı ve temel ihtiyaç ürünlerinde yeme içme sektöründe yüzde 18 olan KDV oranları yüzde sekize düşmüştü . Bugün bu oran tekrar %10’a çıkarıldı. Yine bununla beraber sigara alkol tütün ürünlerine de zamlar geliyor.

Noter, pasaport ve vize harçları için de yüzde elli oranında bir zam yapıldı ve resmî gazete de yayınlandı. Bu karar ile yargı , noter , tapu ve kadastro, pasaport trafik harçları, sürücü belgesi harçları olmak üzere birçok alanda bu zamlar yürürlüğe girdi.

Yapılan bu zam oranları 10 Temmuz 2023 itibari ile yürürlüğe giriyor. Bu tarihten önce yapılan harçlar eski oranlar üzerinden devam edecektir.