Mevlid kandili ne zaman!2015 mevlid kandili ne zaman!
Yayınlanma:
Mevlid kandili ne zaman?2015 mevlid kandili ne zaman?Mevlid kandili ne zaman, hangi güne denk geliyor, önemi, duası ve yapılacak ibadetler ile ilgili detaylar haberimizde.
Mevlid kandili ne zaman?2015 mevlid kandili ne zaman?Mevlid kandili ne zaman, hangi güne denk geliyor, önemi, duası ve yapılacak ibadetler ile ilgili detaylar haberimizde.
Mevlit Kandili ne zaman sorusu rebiyyülevvel ayına girdiğimiz bugünlerde en fazla sorulan sorular arasınsa yer alıyor. Mevlit kandili kelime olarak, İslam dininin peygamberi olan Muhammed bin Abdullah’ın doğum gecesi anlamına gelmektedir. Mevlit doğum zamanı demektir. Rebiyülevvel aynın on ikinci gecesine denk gelen mevlid kandili İslam aleminde farklı mezheplerde farklı günlerde kutlanmaktadır. İslam’ın ilk dönemlerinde adet olmayan kandil geceleri hicri 3. Asırdan itibaren kutlanmaya başlamıştır. Türkiye’de Osmanlı Devleti padişahı II. Selim’den itibaren kutlanmaya başlayan günün, gecelerinde, minarelerde kandil yakılmasından dolayı daha sonra kandil adını almıştır. Dini gün ve geceler hicri takvim aylarına göre belirtildiği için miladi takvime göre, her yıl farklı aylarda ve farklı günlerde kutlanmaktadır. Bu nedenle her yıl mevlit kandili yaklaştığında Mevlid kandili hangi gün sorusu sorulmaktadır. Peygamberimiz Hz. Muhammed (S.A.V) 571 yılında Kameri aylardan Rebiü'l-evvel ayının 12. gecesi doğmuştur. Bu mübarek geceye "Mevlid Kandili" denir. Peki, Mevlid Kandili ne zaman? Peygamberimiz Hz. Muhammed (S.A.V)'in doğum gününü bu yıl 22 Aralık Salı gününü 23 Aralık Çarşamba'ya bağlayan gecede idrak edeceğiz. Peygamberimiz Hz. Muhammed'in (sas) kutlu doğumu olan Mevlid Kandili yaklaşıyor. Peygamber efendimizin doğum günü olmasından dolayı Müslüman aleminde bayram havasında kutlanan bu önemli gün olan Mevlid Kandil’inde Neler Yapılır? Detaylar haberimizde.
MEVLİD KANDİLİ 22 ARALIK GÜNÜ KUTLANACAK!
Mevlid kandili Müslüman aleminde önemli bir yer tutar. Son peygamber Muhammed (SAV)’nin doğum günü olan gün, Rebiü'l-evvel ayının 12. Gecesine denk gelmektedir. Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.s.) 571 yılında Kameri aylardan olan Rebiü'l-evvel ayının 12. gecesi doğmuştur. Bu mübarek geceye "Mevlid Kandili" denmektedir. Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.s.)'in doğum gününü 2015 yılında 22 Aralık Salı gününü 23 Aralık Çarşamba'ya bağlayan gecede idrak edilecektir. Peki Mevlid Kandilinin önemi nedir? Mevlid Kandili; insanlığın kurtuluşu için gönderilen son ve en büyük peygamber olan Muhammed (SAV)’in doğmuş olduğu çağda, dünyanın her tarafında cehalet, zulüm ve ahlâksızlık almış yürümüş, Allah inancı unutulmuş, insanlık korkunç ve karanlık bir duruma düşmüş, dünya yaşanmaz hale gelmişti. O'nun doğduğu gece, insanlığın kurtuluşu için çok hayırlı ve mübarek bir başlangıç oldu. Peygamberimizin dünyaya gelmesi ve ona peygamberlik vahiy edilmesinden sonra tebliğ ettiği İslâm dini ile dünya aydınlandı, tek Allah inancı ile kalpler nurlandı. Eşitlik, adalet ve kardeşlik geldi. O'na inanan toplumlar gerçek huzura kavuştu.
MEVLİT KANDİLİ DUASI
Eûzü Billahi Mine’ş-Şeytani’r-Racîm, Bismillahirrahmanirrrahim
Ya ilahel alemin
İlk yarattığın nur efendimizin nuruydu.
Sen onu var etmeden evvel gündüzün geceden,
baharın da kıştan farkı yoktu.
İyilikler, kötülüklerle iç içe;
akıl nefse yenik,
ruh da bedenin esiri idi.
O güzeller güzeli
Varlığın sırrını keşfedip akla yüksek hedefler gösterdi
düşünceye kapılar açıp
insanın ebedlere namzet olduğunu âlemşümul bir dille haykırdı.
Böyle bir elçiyi insanlığa bahşetmenden
Ve sayısız nice nimetlerinden ötürü
sana sonsuz hamd ü senalar olsun ya rabbi!
MEVLİD KANDİLİNDE HANGİ İBADETLER YAPILIR
Mevlid kandilinde hangi ibadetler yapılmalı merak edenler için aşağıda belirtilenlerin yapılması tavsiye edilmektedir. Buna göre mevlid kandilinde;
Tesbih Namazı kılınmalı,
Hatm-i Enbiya yapmanız gerekîr.
Tesbih namazını kılarken şu şekilde niyet edilmelidir.
"Yâ Rabbi, niyet eyledim rızâ-yı şerîfin için tesbîh namazına. Yâ Rabbi, bu gece teşrîfleriyle âlemleri nûra gark ettiğin Habîbin, başımızın tâcı Resûl-i Zîşân Efendimiz'in hürmetine ve bu gecedeki esrârın hürmetine ben âciz kulunu da afv-ı ilâhîne, feyz-i ilâhîne mazhar eyle." Allâhü Ekber, diyerek namaza başlanır. Namazda Fatiha-i şerifeden sonra zammı sure olarak isten veya bilinen herhangi bir dua okunmalı. Namazdan sonra istiğfar salevat,(özellikle büyük salvatlar)kelime-i tevhıd ve Kuranı Kerim okunmalı ve Peygamberimize hediye edilerek kendimiz ve Ümmeti Muhammedin selameti için iltica edilmelidir. Özellikle ölmüş yakınlarımızda kuranı Kerim okumak suretiyle hediyeler gönderilmeli, onları da bu gecede unutmamalıdır.
mevlid kandili ne zaman
mevlid kandili ne zaman
2016 DİNİ GÜNLER VE HAFTALAR HANGİ TARİHLERDE OLACAK?
7 Nisan 2016 - Perşembe Günü | Regaib Kandili
8 Nisan 2016 - Cuma Günü | Üç Ayların Başlangıcı
3 Mayıs 2016 - Salı Günü | Miraç Kandili
21 Mayıs 2016 - Cumartesi Günü |Berat Kandili
6 Haziran 2016 - Pazartesi Günü | Ramazan'ın Başlangıcı
1 Temmuz 2016 - Cuma Günü | Kadir Gecesi
4 Temmuz 2016 - Pazartesi Günü | Arife
5 Temmuz 2016 - Salı Günü | Ramazan Bayramı 1. Gün
6 Temmuz 2016 - Çarşamba Günü | Ramazan Bayramı 2. Gün
7 Temmuz 2016 - Perşembe Günü | Ramazan Bayramı 3. Gün
11 Eylül 2016 - Pazar Günü | Arefe
12 Eylül 2016 - Pazartesi Günü | Kurban Bayramı 1. Gün
13 Eylül 2016 - Salı Günü | Kurban Bayramı 2. Gün
14 Eylül 2016 - Çarşamba Günü | Kurban Bayramı 3. Gün
15 Eylül 2016 - Perşembe Günü | Kurban Bayramı 4. Gün
2 Ekim 2016 - Pazar Günü | Hicri Yılbaşı
11 Ekim 2016 - Salı Günü | Aşure Günü
11 Aralık 2016 - Pazar Günü | Mevlid Kandili
MEVLİD KANDİLİ'İNDE OKUNACAK DİLEK DUASI!
Mevlid Kandil’inde kimin bir dileği varsa akşam namazını kılıp yerinden kalkmadan 40 kere Fatiha süresini okuyup ardından şu duayı etsin; -“Allah’ım ! Senin ilmin benim isteğime yeterlidir. Fatiha hürmetine dileklerimi ihsan eyle. Senin keremin bana kâfidir. Kereminle muamele eyle. Fatiha hürmetine gönlümde olanı meydana getir Allah’ım!” Bu duadan sonra kişi dileğini yaradan da isteyebilir.
MEVLİD KANDİLİNİN DİNİMİZDEKİ YERİ VE ÖNEMİ
Mevlid, Peygamberimizden (A.S.M.) üç dört asır sonra icat edilen İslâmî bir âdet olmakla birlikte, bid’atın hasene (güzel) kısmına girmektedir. Büyük hadis ve fıkıh âlimi olan İbni Hacer, mevlid merâsiminin meşrûiyeti hakkında şu hadisi zikreder: İbni Abbas’ın rivayetine göre, Resûl-i Ekrem Efendimiz (a.s.m.) Medine’ye hicret ettiklerinde Aşure gününde Yahudilerin oruç tuttuklarını öğrenir. Oruç tutmalarının sebebini sorduğunda Yahudilerden şu cevabı alır:
“Bunun üzerine Peygamberimiz, ‘Öyleyse biz Mûsâ’ya sizden daha yakın ve evlâyız’ buyurdu. O günden sonra hem kendisi oruç tuttu, hem de tutulması için tavsiyede bulundu.” ( Müslim, Sıyam 127)
“Bu çok büyük bir gündür. Bugünde Allah, Mûsâ ile kavmini kurtardı. Firavun ile kavmini suda boğdu. Mûsâ da buna şükür için oruç tuttu. İşte biz de bugünün orucunu tutuyoruz.”
(Isrâ Sûresi, 105) ''Biz Kur'ân'i hak olarak indirdik. O da hakkin ve gerçegin ta kendisi olarak indi. Seni de ey Resulüm, sadece rahmetle müjdelemen ve inanmayanlari ise azapla uyarman için gönderdik.''
Ey Resulüm, de ki: "Ey insanlar, eger Allah'i seviyorsaniz, gelin bana uyun ki Allah da sizi sevsin ve günahlarinizi bagislasin. Allah gafurdur, rahimdir (çok affedicidir, engin merhamet ve ihsan sahibidir)."
Kuran-i Kerim (Enbiyâ, 107) "Biz seni ancak âlemlere rahmet olarak gönderdik."
(Âl-i Imran Sûresi 31)
Kaynak: Ajans Haber
Gündem