Merkez Bankası'ndan Dolar Kuru Tahmini

Merkez Bankası'ndan Dolar Kuru Tahmini
2023 yılı dolar kuru açısından oldukça dalgalanmalı olarak geçti. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası tarafından yapıldığı ifade edilen yılsonu dolar kuru tahmini ekonomi uzmanları tarafından da ilgiyle takip ediliyor.

Hazırlanan raporda haziran ayı sonunda beklenene dolar kuru ve yılsonuna doğru olması ihtimal dolar kuru ile ilgili detaylı açıklamalar yer aldı. Piyasa Katılımcıları Anketi raporuna göre 38 iktisatçının yılsonu dolar kuruna göre beklenti raporunda önemli açıklamalar yer aldı.

Son olarak 22 Haziran tarihinde politika faizinin artması ve uzun zamandır izlenen düşük faiz politikasından çıkılması ile beraber para politikalarında değişimin yapılacağı ifade edildi. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası uzun zaman sonra banka faizlerini artırarak yatırımcıları şaşırttı. İktisatçıları ve ekonomi ile uğraşan birçok kesimden gelen tepkiler yapılan faiz düşüşünde bu zamana kadar etkili olmayı başaramamıştı.

Ekonomi Sisteminde Köklü Değişiklik

Genel seçimlerden sonra yeni kabine Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından ilan edilmişti. Hazine ve Maliye Bakanı olarak getirilen Mehmet Şimşek rasyonel adımlara dikkat çekmişti. Mehmet Şimşek’in ardından Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Başkanı olarak da uzun zamandır Amerika’da yaşayan Hafize Gaye Erkan Bakan Mehmet Şimşek tarafından bizzat atandı. Bu durumlardan sonra yapılan faiz artırımı ve dolar kurunda oluşan dalgalanmalar yatırımcıları iyice şaşkına çevirdi.

Dolar ve TL arasında ki paritenin Haziran ayı sonu itibariyle 23,92 TL olması tahmini ilan edilmişti. Ekonomi uzmanı kişilerin açıklamasına göre yayınlanan bildiride ise 2023 yılı sonuna doğru dolar kurunun 26,18 TL olacağı tahmini yer aldı. Bir yıl sonrası içinde tahmin yürüttükleri belirlenen ekonomistlerin 2024 yılı Haziran ayı içinde doların 28,99 TL civarında olması ihtimali yer aldı.

Faiz Kararı Sonrası Dolar Kuru

Son olarak Haziran ayında banka faizlerinde artışa giden Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası uzun bir zaman sonra ilk defa faiz tutarında 650 baz puan kadar artışa gitti. Faizin düşürülmesinden sonra yerinde duramayan dolar ve Euro ise faiz artışından sonra da dalgalanma yaşadı. Bir anda artışa çıkan döviz kuru ile ilgili birçok tahmin ise yatırımcılar tarafından merakla bekleniyor.