Kongra Gel Başkan Remzi Kartalı: Masaya oturmaya hazırız
Yayınlanma:
PKK'nın Avrupa'daki yöneticilerinden Kongra-Gel Başkanı Remzi Kartal, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın "Milli birliğimize ve kardeşliğimize kast edenlerle çözüm sürecini devam ettirmek mümkün değil" açıklaması yaptığı çözüm süreciyle ilgili, "Diyalog başlarsa, PKK masaya yeniden oturmaya hazırdır" mesajı verdi.
"Siyasi olarak meselenin tartışılmasının önü açılırsa PKK silahı toptan gündemden çıkartmaya hazırdır" diyen Kartal, "Hayır geri dönülmez bir noktada değiliz. Kürt sorununun tek çözüm yolu vardır, siyaset. Bu ne zaman olur bilmiyorum ama Kürt sorunu mutlak surette anayasal ve demokratik bir zeminde çözülecektir. Silahlar susacak ve tamamen devreden çıkacak" ifadelerini kullandı.
Radikal'den Ezgi Başaran'ın sorularını yanıtlayan (31 Temmuz 2015) Remzi Kartal'ın açıklamalarından satır başları şöyle:
Önceki röportajlarımızdan birinde 'Çözüm süreci masasından kalkan taraf kaybeder, bu tarihi bir fırsat' demiştiniz. PKK polisleri öldürerek bu fırsatı artık umursamadığını göstermiş olmadı mı?
-Suruç'taki olayların hemen ardından patlak vermesi PKK'nin merkezi bir talimatı ve kararı olmadığını gösteriyor bu ölümlerin. Oradaki yerel girişimlerle ortaya çıktı. O yerel girişimler kimdir, neyin nesidir bu konuda bir bilgim yok.
Yani şimdi PKK bu infazları tamamen üstlenmeme noktasına mı geldi, anlayamadım?
-Evet. PKK'nin dış ilişkiler komitesinden bir açıklama da yapıldı. "Bizim böyle bir eylemimiz yok, bizim adımıza verilmiş bir talimat yok, yereldeki inisiyatif ile ortaya çıkmıştır" denildi. Bu provokatif bir eylem midir yoksa oradaki bazı gençlerin kendilerini örgütleyerek yaptığı bir şey mi şu anda net değil.
PKK'nin çözüm sürecine bakışı nedir şu anda?
-Çözüm süreci ile ilgili bizim stratejik yaklaşımımız bellidir. Biz Kürt sorununun siyasi müzakereyle çözülmesini istiyor, stratejimizi buna endeksliyoruz. Diyalog ve müzakere sözkonusu olduğu sürece bütün şiddet durdurulmalıdır. Ki süreç 2013'ten bu yana kadar da böyle oldu. Süreci belirleyen, çözüm süreciyle ilgili stratejik yöntemi belirleyen devlettir. İşin başından beri böyledir. Yani 100 yıldır sistem böyle işler, Kürtlerle ilgili stratejik çerçeve devlet tarafından çizilir. Ne zaman ki devlet diyaloga girmiştir, o zaman çatışmasızlık olmuştur. En sonuncusu 2013'te başlayan çözüm süreciydi. Şimdi Erdoğan diyor ki "Milli beraberliğimize kastedenlerle konuşamayız, çözüm süreci bitti." Görüldüğü üzere diyalogu bitiren ve savaşa karar veren yine devlet.
Gündem