EYT’den Sonra Kısmi Emeklilik Geliyor!

EYT’den Sonra Kısmi Emeklilik Geliyor!
Emeklilikte yaşa takılanlar olarak uzun yıllardır emekli olma hayali kuran birçok vatandaş yapılan yeni düzenleme sayesinde emekli olmaya hak kazanmıştı.

5 milyona yakın vatandaşın EYT kapsamında emekli olabileceği Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından ilan edilmişti. Bu düzenleme sonrasında da EYT kapsamında bulunmayan ve prim gününü dolduran birçok vatandaşında olduğu yapılan araştırmalarda ortaya çıkarıldı.

EYT’nin kapsamında yer almayan ve işe giriş tarihi ya da yaş ile ilgili sıkıntısı bulunan vatandaşlara yönelik yeni emeklilik formülü üzerinde çalışmaların yapıldığı haberi duyuruldu. Kısmi emeklilik olarak yapılması planlanan bu düzenleme sayesinde EYT kapsamı dışında kalan pek çok vatandaşa emekli olabilme imkânının sunulması bekleniyor.

SSK’lı ve BAĞ-KUR’lu olan vatandaşların değişmesi planlanan emeklilik yaş şartı ve prim gün sayısındaki düzenleme sayesinde emekli olma hayali gün yüzüne çıkıyor.

Prim Günü ve Yaş Şartı Değişecek

Sigorta olarak BAĞ-KUR kapsamında prim yatıran vatandaşlara kısmi düzenleme yapıldığı takdirde 900 gün gibi bir avantajın ortaya çıkması bekleniyor. Böylece prim gün sayısı 4500’e kadar inerse BAĞ-KUR’lular için de kısmi emeklilik imkânının sunulacağı haberi vatandaşlarda heyecan yarattı.

Yeniden düzenleme yani reform olarak hazırlanması öngörülen kısmi emeklilik; EYT’yi çok az bir farkla kaçıran binlerce kişinin emekli olma hayallerine bir adım daha yaklaştırıyor.

Bilindiği üzere EYT 8 Eylül 1999 öncesinde sigorta girişi bulunan vatandaşları kapsayan bir düzenleme olarak yasalaştı. Bu tarihten sonra işe giren ve prim gün sayısını dolduran birçok vatandaşın olduğu da biliniyor. Kısmi emeklilik sistemi geldiği takdirde bu sorunla karşı karşıya kalan vatandaşlara özel yaş şartında değişiklik yapılması hedefleniyor.

EYT’den Fayda Sağlayamayan Vatandaşların Yapması Gerekenler

Emeklilikte yaşa takılanlar olarak öne çıkan EYT’li vatandaşların dışında kalan birçok emekli adayı yer alıyor. Hizmet yılı ve günüyle beraber emeklilik hakkı kazanabilecek ama bu haktan yarar sağlayamayan birçok vatandaşın olduğu Bakanlık tarafından da duyuruldu. Bu kapsamda yer alan vatandaşların 8 Eylül 1999 tarihinden önce işe girişi ispat etmesi gerekiyor.

Hizmet davası adı altında çalışanlar sigorta girişini dokümanlarla beraber ispatlayabilir. Ek olarak arada eksik kalan prim gün sayısının da tamamlanması gereken durumların varlığı söz konusudur. Bu iki hususta eksiklerini tamamlayan vatandaşların EYT kapsamına alınabileceği ve emekli olabileceği ifade edildi.