Evini Kendisi Yapmak İsteyenlere Kredi!

Evini Kendisi Yapmak İsteyenlere Kredi!
Çevre, Şehircilik ve İklim değişikliği bakanı Mehmet Özhaseki tarafından yapılan açıklamalara göre depremden sonra evleri yıkılan aileler için çalışmaların yapılacağı da belirtildi.

Bakan Özhaseki, 6 Şubat depremlerinin yol açtığı hasarın hızlı bir şekilde giderilmesi ve bölgenin yeniden inşa edilmesi amacıyla hayata geçirilecek olan "Yerinde Dönüşüm Projesi"nin ayrıntılarını açıkladı. Projeye göre evleri yıkılan kişilere 250 bin lira kredi ile 500 bin kredi verileceği belirtildi.

Bakan Özhaseki, depremde hasar gören 11 ilde başlatılacak olan projenin, afetzedelere maddi destek sağlamayı hedeflediğini belirtti. Deprem sonucunda 680 bin konut, 114 bin 320 dükkân ve 55 bin 680 depo ve ahır gibi yapıların hasar gördüğünü ifade eden Bakan, 11 ilde toplamda 680 bin konut ve köy evi, 114 bin 320 dükkân, 23 bin 511 ahır, bin 736 samanlık ve 30 bin 433 diğer bağımsız bölümün inşa edileceğini söyledi.

Konutlar için 500 Bin Lira Kredi Verilecek!

Konutlar için verilecek hibenin 500 bin lira, kredinin ise 500 bin lira olduğunu belirten Bakan Özhaseki, işyerleri için ise 250 bin lira hibe ve 500 bin lira kredi desteği sağlanacağını ifade etti. Kredilerin 2 yıl ödemesiz, toplamda 10 yıl vadeli ve faizsiz olacağını söyleyen Bakan, inşaat ilerlemesine bağlı olarak hibe ve kredilerin taksitler halinde verileceğini vurguladı.

Yerinde Dönüşüm Projesi kapsamında, depremzedelerin belediyelerden inşaat ruhsatı alarak Bakanlığın denetimi ve kontrolünde kendi evlerini yapabileceklerini belirten Bakan Özhaseki, projenin fay hatları üzerinde yapılaşmaya izin vermeyeceğini, sıvılaşmanın olduğu zeminlerde inşaata izin verilmeyeceğini ve dere yataklarında yapılaşmaya müsaade edilmeyeceğini vurguladı. Ayrıca, yapılan evlerin zemin artı 4 katı geçmeyeceğini söyledi.

Proje kapsamında 22 noktada "Yapım ve Dönüşüm Ofisleri" kurulacağını açıklayan Bakan Özhaseki, afetzedelerin projeden yararlanabilmeleri için bu ofislere başvurabileceklerini ifade etti. Ayrıca, vatandaşlara hazır projelerin sunulabileceğini ve harçlardan muafiyet sağlanacağını belirtti.

Yerinde Dönüşüm Projesi'nin 15 Temmuz'da başlayacağını duyuran Bakan Özhaseki, projenin afetzedelerin mağdur olmamaları ve şehirlerin canlanması amacıyla hayata geçirildiğini vurguladı. Bakan Yardımcısı da deprem bölgesinde özel olarak görevlendirildi ve proje sürecini yakından takip edecek.